wtorek, 30 lipca 2013

Chłodnik pikantny

Szukając  przepisu na dobry, wykwintny  chłodnik zawierający dużo zdrowych składników, taki który może przypaść do gustu  zarówno wybrednemu smakoszowi, jak i każdemu kto preferuje dania proste,  znalazłam właśnie w   książce H. Szymanderskiej „Jajka i desery”.  Wprawdzie ten chłodnik nie jest deserem, a raczej pożywną zupą  i do tego pikantną, polecam Wam serdecznie   na te upalne dni. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak moim domownikom
   
 
Składniki (dla 6 osób):
2-3 ząbki czosnku
sól
1 szklanka śmietany 12%
100 g sera z niebieską pleśnią (rokfor lub aksamitny lazur)
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 szklanki kefiru
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryczka chilli
1 ogórek
100 g szynki z indyka
po 1 łyżce siekanych  ziół:
koperku, szczypiorku i listków kolendry
 
Wykonanie:
Czosnek obrałam, posiekałam, utarłam z solą.
 
 
Śmietanę zmiksowałam z serem i utartym czosnkiem na gładki krem, wymieszałam z jogurtem i kefirem, schłodziłam.
 
 
Czerwoną i żółtą paprykę wrzuciłam do lekko osolonego wrzątku, gotowałam  ok. 4 minuty, odcedziłam, przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroiłam. Pozbawioną nasion papryczkę chilli również drobno pokroiłam. Obrany ogórek pokroiłam w kostkę, a szynkę w słupki.
 
 
 
Paprykę, ogórek, posiekane zioła i  szynkę przełożyłam do miski.  Wymieszałam ze schłodzonym kremem, doprawiłam solą, ponownie schłodziłam. Wyszedł gęsty, z dużą ilością pysznych dodatków.
 
 
 
Podałam moim gościom,  ale przedtem pobawiłam się w dekorowanie. 
 
  
 
Można podać z pieczywem. Jest tak smaczny...jeśli nie wierzycie, wypróbujcie ten przepis. Życzę SMACZNEGO! Krys

poniedziałek, 29 lipca 2013

Przekąska z buraczkami

Gdy za oknem upał, a my nie mamy ochoty na gorący posiłek, zastąpmy go kolorową przekąską. Niech będzie zdrowa, treściwa  i chłodna.  Możemy również  zaproponować ją naszym  gościom  jako małe co nieco na zachętę przed uroczystym obiadem. Dzisiaj przedstawiam przepis na przekąskę z buraczkami (w roli głównej), z  ogórkami...
 

Składniki:
2 buraki
1 mała cukinia
por
2 kiszone ogórki
2 jajka
1 łyżka oleju
sól i pieprz
koperek i natka
 
 
Wykonanie:
Buraki umyłam i ugotowałam. Po wystudzeniu obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cukinię umyłam, obrałam i również starłam na tarce, dodałam do buraków i razem podsmażyłam na  na oleju.
 
 
 
Białą część pora pokroiłam w talarki, ogórki ukośnie na plasterki, jajka po obraniu pokroiłam w ósemki.
 

Przygotowałam półmisek na którym ułożyłam wszystkie składniki tworząc kolorową kompozycję.
Całość oprószyłam solą i pieprzem oraz  posypałam posiekaną natką i koperkiem.
 
 

Sałatka może być  dodatkiem  do dania mięsnego lub stanowić osobną przekąskę. Doskonale sprawdzi się również jako przystawka do potraw z grilla. Życzę SMACZNEGO! Krys   

sobota, 27 lipca 2013

Suflety z brokułów i kalafora

Zmiksowane i zapieczone warzywa z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na przekąskę. Mam nadzieję, że suflet brokułowo-kalafiorowy jako przekąska zadowoli Wasz smak. Oczywiście wszystko zależy od efektu końcowego, tzn. przyprawienia potrawy.


(użyłam 4 szt. naczynek do zapiekania
o średn. 10 cm i wys. 6 cm)
 
Składniki:
(na 4 duże porcje)
1 brokuł
1 kalafior
4 jajka
białko z jednego jajka
sól, pieprz
odrobina startej gałki muszkatołowej
olej
buła tostowa do grzanek
ulubiony  starty ser do posypania grzanek
 
Wykonanie:
Brokuł i kalafior oczyściłam , podzieliłam na różyczki, opłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Odcedziłam i wystudziłam.


  
Przełożyłam do jednego garnka. Doprawiłam  solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzeba dosyć mocno doprawić ze względu na specyficzny smak kalafiora w połączeniu z brokułem. Najlepiej próbować, żeby nie przesadzić z którąś z przypraw. Całość zmiksowałam blenderem.  Białko ubiłam na sztywną pianę przełożyłam do warzywnego puree i delikatnie wymieszałam.
  


Puree przełożyłam do naczynek do zapiekania. Wstawiłam do piekarnika w 180 °C na 15 minut. Jeśli suflety mają stanowić przekąskę a nie danie obiadowe, to lepiej użyć mniejszych naczynek i zrobić mniejsze porcje.
 

 
Po tym czasie na każde zapieczone puree wbiłam jajko i ponownie wstawiłam na chwilę do zapieczenia. 
 
 

 
Suflety podałam z grzankami oprószonymi parmezanem, startym na tarce. Uwielbiam ten ser.
 
 

 
Są bardzo smaczne, jeśli nie wierzycie, wypróbujcie przepis.  Jeśli się zdecydujecie na moją propozycję i przygotujecie sufleciki z brokułów, pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO! Krys

czwartek, 25 lipca 2013

Sernik jagodowy

Serniki na zimno przygotowuje się łatwo i szybko. Wprawdzie trochę czasu zajmuje upieczenie biszkoptowego spodu,  ale można też zrobić spód z 20 dag herbatników pokruszonych i wymieszanych z 6  łyżkami roztopionego masła. Potem po schłodzeniu można wyłożyć dno tortownicy. Ja wybrałam wariant tradycyjny i  sama upiekłam spód. A Wy, jak zrobicie? Zapewniam, że każda wersja jest dobra. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z  „Przepisów... Pani domu”. Trochę go zmodyfikowałam, a teraz prezentuję Wam - pyszny sernik jagodowy
 



(Na tortownicę o średn. 24 cm)
Składniki
na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
½ kostki masła
¼ szklanki cukru pudru
 
na masę:
3,5 szklanki zmiksowanych jagód
0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
2 szklanki śmietany kremówki (30%)
¾ szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
ponadto:
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki  jagód
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagniotłam  ciasto. Wylepiłam  dno (wyścielonej papierem do pieczenia) tortownicy.  Nakłułam widelcem. Wstawiłam do piekarnika w 200 °C na 15 minut. Po upieczeniu pozostawiłam do ostudzenia.
 


 
Śmietanę ubiłam mikserem.  Ser utarłam z ½ szklanki cukru. Połączyłam ser ze śmietaną i delikatnie wymieszałam.
 
 
Do jagód wsypałam  pozostałą ilość  cukru. Zmiksowałam blenderem.
 
 
5 łyżeczek żelatyny wsypałam do wina. Miseczkę wstawiłam do rondelka z gorącą wodą, tworząc kąpiel wodną. Mieszałam żelatynę do  rozpuszczenia się jej  w winie.  Po wystudzeniu dodałam do masy jagodowej. Masę wyłożyłam na ostudzone ciasto.
Resztę żelatyny rozpuściłam w ¼ szklanki wody i podgrzałam również w kąpieli wodnej. Następnie połączyłam z masą serową. Masę rozłożyłam na musie jagodowym.
Wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
 
 
Ubiłam pozostałą śmietankę na sztywno i udekorowałam sernik. Obsypałam pozostałymi jagodami.
 
 

 
Jeśli zdecydujecie się na zrobienie tego pysznego sernika, niech zadziała Wasz wyobraźnia podczas dekorowania tego deseru. Ja zrobiłam to tak...
 
 
 
Ale, co tam dekoracja :) Najważniejsze że był bardzo smaczny i docenili to moi znajomi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nie dajcie się prosić, spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
 
 
 
 
 
   
Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz

 

wtorek, 23 lipca 2013

Chłodnik ogórkowy

Za oknem gorąco. Marzy mi się coś chłodnego na stole. Właściwie nie miałam w planie tego chłodnika. Zrobiłam go ot tak, szybko, z tego co miałam w lodówce. Mam nadzieję, że Wam też nie sprawi kłopotu przygotowanie zupy w zielonym chłodnym kolorze, która jest alternatywą wobec tradycyjnej zupy ogórkowej. Dzisiaj zapraszam na pyszny chłodnik ogórkowy
  
 
 
Składniki:
500 ml zimnego bulionu warzywnego
(ugotowanego z 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera i 1/2 pora)
1 duży ogórek wężowy
1 pęczek szalotki
2 łyżki świeżej kolendry
1 łyżeczka musztardy
200 ml śmietany (30%)
2 łyżki oliwy
sól
2 łyżeczki skórki  otartej z cytryny
sok z cytryny
listki kolendry
10 dag szynki z indyka
½ pęczka koperku
ząbek czosnku
 
Wykonanie:
Warzywa oczyściłam, umyłam i ugotowałam bulion. Pozostawiłam do wystudzenia.
 
 
Ogórek  obrałam i po przekrojeniu pozbyłam się nasionek. Miąższ pokroiłam w grubą kostkę i dodałam pokrojoną szalotkę. Posiekałam koperek i czosnek. Przełożyłam wszystko do miski. Na koniec dodałam również  posiekaną kolendrę.
 
 
 

 
Zmiksowałam  blenderem, dodałam  musztardę, sok z cytryny,  śmietanę i oliwę. Wlałam ostudzony bulion.  Przyprawiłam do smaku, wymieszałam i wstawiłam do lodówki.

 
 
 
Przed podaniem zamieszałam.  Przelałam do miseczek, włożyłam paseczki szynki. Chłodnik podałam posypany listkami kolendry  i skórką cytrynową.  Listki kolendry dodałam przed samym podaniem zupy, żeby jej aromat  nie uleciał.
 
 

 
Mogę dodać, że zjedliśmy z apetytem. Chłodnik akurat na dzisiejszą pogodę. Polecam szybki, smaczny a przede wszystkim chłodny  chłodnik. SMACZNEGO! Krys

poniedziałek, 22 lipca 2013

Zupa pieczarkowa

Co na obiad? Takie pytanie zadawane jest każdego dnia. Chciałabym  coś podpowiedzieć, aby ułatwić Wam zadanie. Mam nadzieję, że odwiedziny na moim blogu rozwieją Wasze wątpliwości i zrobicie dzisiaj np. zupę pieczarkową:)
  

Składniki:
1 marchewka
1/2 pora
kawałek selera
1 pietruszka
mały pęczek koperku
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki ryżu
3 łyżki śmietany 18%

sól i pieprz
 

Wykonanie:
Zagotowałam 3/4 l wody, włożyłam oczyszczone i umyte warzywa. Taką zupę można ugotować również na rosole. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na maśle na rumiano i  lekko posoliłam. Odstawiłam.
 
 
Koperek umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Zagotowałam ½ l wody, dodałam ryż,  gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowany ryż i pieczarki połączyłam z wywarem warzywnym, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
 
 
 
Śmietanę rozprowadziłam niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, wlałam do garnka, gotowałam około 5 minut. Dodałam koperek, wymieszałam i ...gotowe.
 


Smak tej zupy jest doskonały. Połączenie wiosennych warzyw z zapachem delikatnych pieczarek to jest to, czego szukamy w smacznych, domowych  zupach.

 
 
Czy przekonałam Was i zachęciłam do tej smacznej zupy? Jeśli tak, to powodzenia i życzę SMACZNEGO! Krys 
 

niedziela, 21 lipca 2013

Kurczak z owocami lychee

Ocenia się, że kuchnia chińska zawiera ponad 90 tysięcy przepisów.  Uwzględniając Wasze prośby   o zamieszczenie kolejnych  propozycji na pyszne dania z kuchni chińskiej, przedstawiam danie pochodzące  z południowego regionu, z  okolic Kantonu. Potrawy tego regionu są lekkie, subtelnie przyprawione i mniej tłuste od potraw spożywanych w innych regionach. Dzisiaj... kurczak z owocami lychee  (zobacz tutaj)
 
  

Składniki
(na 4 porcje):
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 szalotek ze szczypiorkiem
1 czerwona papryka
¼ szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
½ szklanki sosu pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżeczki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka maki kukurydzianej
1 puszka (ok. 320 g) wydrylowanych owoców lychee
olej do smażenia
 
  
Wykonanie:
Osuszyłam  lychee, ułożyłam (okrągłą stroną) do góry na papierowym ręczniku. Pozostawiłam do osączenia z soku. Każdy filet kurczaka podzieliłam na 6 kawałków. Cebulki pokroiłam na 2,5 cm kawałeczki. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam również na takie kawałki.
 

 
Odmierzyłam ¼ szklanki mąki kukurydzianej i wsypałam do miseczki. Panierowałam kawałki kurczaka w mące. Na patelni rozgrzałam olej. Smażyłam mięso na złoty kolor z obu stron  około 5-8 minut. Dodałam cebulkę i paprykę. Smażyłam jeszcze przez około 1 minutę.  



Wymieszałam sos pomidorowy z ¼ szklanki wody, cukrem i bulionem a następnie wlałam  do warzyw i mięsa. Dodałam lychee.
 
 
 
Przykryłam i na średnim gazie gotowałam  przez około 5 minut, aż kurczak był miękki. Połączyłam pozostałą ¼ szklanki wody z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i wlałam do mięsa. Gotowałam mieszając aż sos zgęstniał.
Gotowe danie wraz z warzywami i lychee wyłożyłam na półmisek.


 
Tak przygotowany kurczak można podać z ryżem wermiszelem. Ja podałam z ryżem długoziarnistym.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smakował wybornie. Polecam z sezonową surówką i życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
 
 
 

czwartek, 18 lipca 2013

Tartaletki z musem jagodowym

Kiedy zbliża się lato i  przychodzi owocowy sezon, najchętniej jemy właśnie  ciasta z owocami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi truskawkami.  "Truskawkowo" już u mnie było :)  Teraz jest wysyp jagód. W upalne dni przyjemnie jest mieć  coś lekkiego, a zarazem słodkiego do przekąszenia. Dzisiaj Kochani prezentuję przepis na smaczne  tartaletki  z jagodowym musem  w nadziei, że pokusicie się, żeby upiec te pyszne, kruche babeczki, nadziewane  owocami


Z porcji wychodzi  około 20 sztuk                                
Ja użyłam 2 rodzaje foremek:
8,5x6x2 cm - 14 szt.
7x3,5x2,5 cm - 6 szt.
(Przepis na babeczki również tutaj)
 
Składniki na ciasto:                        Składniki na mus:
proporcje: 30/20/10:                     20 dag jagód
30 dag  mąki                                150 g serka mascarpone
20 dag masła                                2 łyżeczki cukru pudru
10 dag cukru pudru                       150 ml śmietanki kremówki (30%) + 100 ml do dekoracji 
2 żółtka                                        1 opakowanie śmietan-fix
sól   

Wykonanie:
Na deskę przesiałam mąkę, sól , wyłożyłam na  nią zimne masło i posiekałam nożem do uzyskania kaszkowatej konsystencji.  Dosypałam cukier a na końcu dodałam żółtka.

 

Szybko zagniotłam ciasto. Nie należy długo wyrabiać ciasta, ponieważ ogrzewa się i zaczyna kleić do rąk. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.



Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Foremki  wysmarowałam roztopionym masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki  położyłam na desce pomiędzy dwiema foliami spożywczymi i rozwałkowałam.  W ten sposób ciasto nie przykleja się ani do blatu ani do wałka.

Odkrawałam plastry ciasta  i przekładałam do foremek  ugniatając palcami, aby dobrze przyległy do ich powierzchni. Wyrównałam brzegi foremek, a ciasto nakłułam widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Z folii aluminiowej wykroiłam kółka porównywalnej wielkości do foremek i włożyłam do każdej foremki z ciastem, na którą wsypałam kaszę (można wsypać np. groch...), wówczas powierzchnia ciasta podczas pieczenia nie odkształci się.  

 

Foremki z babeczkami wstawiłam do piekarnika na 10 – 12 minut w temp. 200° C, sprawdzając  żeby upiekły się na złoty kolor. Po ostudzeniu, delikatnie wyjęłam babeczki z foremek.











Upiekły się doskonale. Teraz już można nakładać na nie różne słodkości.






Wykonanie musu:
Jagody  opłukałam  i osączyłam, odłożyłam kilka sztuk do ozdobienia tartaletek a resztę  zmiksowałam blenderem.   Ubiłam śmietanę (150 ml), dodając cukier. Ser zmiksowałam i połączyłam z ubitą śmietaną i jagodami. Wymieszałam i wyłożyłam na przygotowane tartaletki.

  

Pozostałą śmietanę (100 ml) ubiłam mikserem, dodając śmietan-fix.  Przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam śmietankę na mus dowolnie ozdabiając. Na wierzchu posypałam jagodami.


Moje tartaletki były bardzo smaczne. Piszę "były" bo szybko zniknęły z talerza. Wam też życzę udanego wypieku i SMACZNEGO ! Krys


Przepis dodaję do akcji:
 
Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz