Dania z kurczaka
można przygotować na tysiąc sposobów. Nie musi to być tylko obsmażony kawałek
mięsa na tłuszczu albo w panierce. Można zrobić z niego całkiem eleganckie
danie, którym nie powstydzimy się podając go naszym gościom, nawet wybrednym smakoszom. Ja
tak właśnie zrobiłam. Moje filety z dodatkami zapakowałam w ciasto francuskie i
.... powstała pyszna i ładnie wyglądająca rolada ... francuska. Możecie swoje rolady
urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami.
1 opakowanie ciasta
francuskiego
400 g podwójnego fileta z kurczaka
300 g pieczarek
200 g żółtego cera
½ małej puszki kukurydzy (odsączonej)
1 średnia cebula
po pół czerwonej i żółtej papryki
1 jajko
1 ząbek czosnku
po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do
kurczaka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła sklarowanego
Wykonanie:
Filety umyłam, osuszyłam i
pokroiłam na cienkie płaty.
Pieczarki po obraniu pokroiłam
w plasterki.
Obie papryki pokroiłam w
kosteczkę.
Ser starłam na tarce
jarzynowej.
Cebulę i czosnek drobno
posiekałam.
Na patelni roztopiłam 1 łyżkę
masła i na gorący tłuszcz wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam
przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do
miseczki.
Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam
cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki.
Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i
bazylię. Wymieszałam. Całość przełożyłam
do miseczki.
Ciasto wyjęłam z lodówki żeby się ogrzało.
Rozwinęłam go na desce nie zdejmując papieru. Na całej jego powierzchni rozłożyłam porcje mięsa. Zostawiłam jedynie po ok. 2 cm miejsca od brzegów. Następnie rozsypałam połowę startego sera i pieczarki.
Rozwinęłam go na desce nie zdejmując papieru. Na całej jego powierzchni rozłożyłam porcje mięsa. Zostawiłam jedynie po ok. 2 cm miejsca od brzegów. Następnie rozsypałam połowę startego sera i pieczarki.
Na wierzchu ułożyłam obie
papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam
do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepałam i za pomocą
pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie.
Wstawiłam do piekarnika na
około 40 minut.
Dziękuję Krysiu za świetny pomysł na dzisiejszy obiad:-)
OdpowiedzUsuńPięknie, pysznie i pięknie !
OdpowiedzUsuńchyba sie wproszę na kawałeczek:)
miłego dnia:)
Wpadłabym na taki obiad:)
OdpowiedzUsuńWłaściwie preferuję całe kawałki mięsa. Takie konkretne danie. Ale przed tą roladą składam ukłon. Jest jak najbardziej trafne na obiad, kolację, na uroczyste przyjęcie. Skorzystam z Pani przepisu i podam, na najbliższym spotkaniu towarzyskim. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie miałam tego przepisu w sobotę. akurat miałam w domu imprezę rodzinną i tak bardzo by mi pasowało podać coś eleganckiego. Ale nie ma sprawy, bo szykuje się następna. Zapisałam już przepis do ulubionych i na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo wytwornie i na pewno wysmienicie smakuje. Jak najbardziej nadaje sie na przyjecia i przy najblizszej okazji skorzystam z Twojego przepisu, Krysiu:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje Ci za swietny przepis i goraco Cie pozdrawiam:)
Uwielbiam takie dania. Ciasto francuskie świetnie się do tego nadaje :-) pysznie Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńZnowu kolejny super przepis na mięso :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, świetny przepis, zapisuje...buziaki...
OdpowiedzUsuńAle fajne i eleganckie danie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńRolada prezentuje się wspaniale, świetnie skomponowana! :)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci, Krysiu, przepięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inne danie obiadowe, piękna rolada :)
OdpowiedzUsuńFrancja elegancja ;) pysznie wygląda to danie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, aż mi się jeść zachciało...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wnętrze i ten sosik, Krysiu aż zgłodniałam jak patrzę na tą roladę :)
OdpowiedzUsuńPysznie i elegancko!
OdpowiedzUsuńkurczaka mogę jeść na tysiąc sposobów. pyszna rolada :)
OdpowiedzUsuńJedliśmy takie na weselu mojego syna. Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńPyszna rolada, robiIam niedawno na imprezę rodzinną, polecam :)
OdpowiedzUsuńZ jakim sosem najlepiej podać?
OdpowiedzUsuńWitam. Tej rolady nie podajemy z sosem. Można podać do pieczonych ziemniaków, do frytek. Albo na zimno, na półmisku. Pozdrawiam :)
UsuńWyglada smakowicie i chyba szybki przepis.Takich szukam dziekuje.
OdpowiedzUsuńZrobiłam , pyszna rolada, smakowała wszystkim, nie dodałam tylko kukurydzy, życzę kolejnych smacznych pomysłów w Nowym Roku, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń