czwartek, 12 maja 2016

Ziemniaczki pieczone w piekarniku

Ziemniaczki pieczone do obiadu? Czemu nie? Bardzo lubię zamiast np. gotowanych. Ziemniaczki pieczone, pachnące ziołami, z chrupiącą skórką, miękkie w środku.... Czym by tu jeszcze Was zachęcić? Są po prostu smaczne.
 

  

  
 
Składniki:
ziemniaki obrane, pokrojone w cząstki
sól morska
świeżo zmielony pieprz
po ¼ łyżeczki suszonych ziół: majeranek, rozmaryn, tymianek i słodka papryka
2 łyżki oleju rzepakowego (brak na zdjęciu)
 
 
  
Wykonanie:
Ziemniaki opłukałam, wrzuciłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania. Kiedy woda zawrzała odcedziłam. Zostawiłam ziemniaki, żeby chwilę przestygły.
Zioła i olej wymieszałam w misce. Do tej mieszanki wkładałam partiami wystudzone ziemniaki i mieszałam tak, żeby je dobrze oblepić mieszanką ziołową.

Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d).

Na blaszce rozłożyłam papier do pieczenia i wyłożyłam na nim ziemniaczki tak, aby się nie dotykały.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 – 40  minut. Wszystko zależy, czy ziemniaki są pokrojone na większe czy mniejsze cząstki albo czy chcemy mniej lub bardziej rumiane. Dobrze jest w trakcie pieczenia przemieszać ziemniaki, żeby odwrócić je na drugą stronę.
 

 Po upieczeniu można już chrupać pyszne rumiane ziemniaczki
 


A może bardziej podpieczone ...
 

 
Macie ochotę? Upieczcie. Zamiast ziemniaków gotowanych zróbcie właśnie takie pieczone w piekarniku... Życzę SMACZNEGO! Krys

Niebawem wrócę do Was  z nowym przepisem.  Ale póki co... dzisiaj pieczone ziemniaczki....
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...