tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post5016983435341109740..comments2024-03-23T07:35:08.710+01:00Comments on Kuchnia u Krysi : Baba drożdżowa parzonaKrystyna Bonerhttp://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-43449807155138260892021-04-03T04:23:19.260+02:002021-04-03T04:23:19.260+02:00Baba wyszła znakomicie. Dodałam 12 żółtek i odrobi...Baba wyszła znakomicie. Dodałam 12 żółtek i odrobinę o 0,5 dag mniej drożdży. Ważny elemnt przepisu: żeby nie nakładac od razu do gorem tylko najpoerw pozwolić wyrosnąc w misce. Wielokrotnie próbowałam robić baby parzone i zawsze bez tego nadmiernie wyrastały i potem opadały albo zalamywały sie im bokiAgnieszkahttps://www.blogger.com/profile/06009505717481185835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-16249410721484858062021-04-01T15:35:51.556+02:002021-04-01T15:35:51.556+02:00Pyszna babka, wilgotna rozpływa się w ustach,tylko...Pyszna babka, wilgotna rozpływa się w ustach,tylko za bardzo wyrosło mi ciasto i trochę opadło po wyjęciu z formy. Polecam przepisAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00966904645738020628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-74452798160297028692016-03-15T21:09:09.080+01:002016-03-15T21:09:09.080+01:00To jest duża foremka na bakę. Średnica 24 cm, wyso...To jest duża foremka na bakę. Średnica 24 cm, wysokość 11 cm. Ponadto średnie keksówki ok. 24 x 11 cm.<br />Te małe babeczki pieczone były w małych foremkach i przeznaczone do koszyczka wielkanocnego. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-65252930689642130912016-03-15T17:00:24.781+01:002016-03-15T17:00:24.781+01:00Witam,mam pytanie to jest przepis na jedną babkę,b...Witam,mam pytanie to jest przepis na jedną babkę,bo widzę różne formy,a jak tak to jakie mają one wymiary?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-14502227433709044272013-04-04T17:20:14.951+02:002013-04-04T17:20:14.951+02:00Witaj. Baba w istocie jest wspaniała. Właśnie dzis...Witaj. Baba w istocie jest wspaniała. Właśnie dzisiaj też ją upiekłam (na życzenie domowników). Cieszę się, że blog Ci się podoba. Takie słowa od Was, czytelników mojego bloga są dla mnie motywacją na zamieszczanie kolejnych, sprawdzonych i smacznych przepisów. Pozdrawiam, KrysKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-11074432671422439772013-04-04T12:41:13.160+02:002013-04-04T12:41:13.160+02:00Witaj Krys.Kochana.Swięta minęły obiecałam się ode...Witaj Krys.Kochana.Swięta minęły obiecałam się odezwać jak mi wyszła babka z Twojego przepisu.No więc -jednym słowem-FAAJNA BAABKA -śladu po niej nie ma- zjedzona cała.I wcale nie będę czekać na następną wielkanoc,żeby ją znów zrobić.Będę ją częściej robić i zjadać .<br />KRYS.UWIELBIAM TEN BLOG I JESTEM CIĘŻKO OD NIEGO UZALEŻNIONA.JEST FANTASTYCZNY.Margaretkamargaretkahttps://www.blogger.com/profile/16699808261107560464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-44105977247630331962013-03-30T23:26:50.378+01:002013-03-30T23:26:50.378+01:00Zamrożone!
A baba pyszna. Zrobiłam z połowy skład...Zamrożone! <br />A baba pyszna. Zrobiłam z połowy składników, więc pozwoliłam sobie na luksus krótszego wyrabiania. A do święconki dwie malutkie to pogoniłam bez rośnięcia do piekarnika ale spięły pośladki i szybko nadrobiły w tych swoich malutkich foremkach. Wiedziały, że wszyscy je będą w koszyczku oglądać :)wkratke.com.plhttp://wkratke.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-40954205370273331442013-03-30T08:30:07.748+01:002013-03-30T08:30:07.748+01:00Witam. Tak, mam patent, a nawet dwa. Pierwszy to t...Witam. Tak, mam patent, a nawet dwa. Pierwszy to torcik kokosowy, którego przepis niebawem zamieszczę. Drugi patent to zamrożenie białek (wg Nigelli Lawson), sprawdzony sposób. Pozdrawiam, KrysKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-64749539559421696522013-03-30T07:51:03.718+01:002013-03-30T07:51:03.718+01:00A masz patent na białka, które zostają?A masz patent na białka, które zostają?wkratke.com.plhttp://wkratke.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-26550236272237958332013-03-25T16:16:23.625+01:002013-03-25T16:16:23.625+01:00Widzę, że taki puszek z tej baby. Pysznie wygląda....Widzę, że taki puszek z tej baby. Pysznie wygląda. Ja zrobię piaskową, bo nie umiem piec drożdżowych. Teraz już za późno, żeby się uczyć. Ale...Pozdrawiam świątecznie, HalinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-6126159690964915082013-03-23T18:51:50.757+01:002013-03-23T18:51:50.757+01:00Mniam! pysznie wygląda,jaką ma ładną skórkę i pusz...Mniam! pysznie wygląda,jaką ma ładną skórkę i puszyste wnętrze,wygląda na delikatne i bardzo smaczne.Podoba mi się ten przepis ,muszę spróbować,święta tuż,tuż.Po świętach się odezwę ,napiszę jak mi wyszła....... Pozdrawiammargaretkahttps://www.blogger.com/profile/16699808261107560464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-71858651381579910102013-03-23T08:51:32.254+01:002013-03-23T08:51:32.254+01:00Witam Cię Aga. Ciasto drożdżowe wg tego przepisu s...Witam Cię Aga. Ciasto drożdżowe wg tego przepisu szybko i lekko się wyrabia. Nie ma takiej opcji, żeby się nie udało. Więc do dzieła i życzę powodzenia, KrysKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-16908672444680395162013-03-23T08:37:00.615+01:002013-03-23T08:37:00.615+01:00Dzisiaj "zabieram się" za tę babę. Tak p...Dzisiaj "zabieram się" za tę babę. Tak prosząco na mnie patrzy, żeby ją zjeść :) :), więc muszę najpierw ją upiec. Będzie to mój debiut jeśli chodzi o drożdżowe ciasta. Olga Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-22358649215236859272013-03-22T19:10:23.079+01:002013-03-22T19:10:23.079+01:00Mnie się ta babeczka bardzo podoba. I jako smakosz...Mnie się ta babeczka bardzo podoba. I jako smakosz to potwierdzam i jako esteta stwierdzam. Ja zdążyłem już taką i podziwiać na zdjęciu i skosztować w realu. Pieczcie, kosztujcie i podziwiajcie (swoje włsne). smakoszhttps://www.blogger.com/profile/11954975555234355495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-10429283903133184542013-03-22T17:59:47.359+01:002013-03-22T17:59:47.359+01:00Widać na zdjęciu, że ta baba jest lekka jak piórko...Widać na zdjęciu, że ta baba jest lekka jak piórko. Musiałaś dobrze wyrobić ciasto. Apetycznie wygląda.Ja sama nie umiem piec drożdżowych ciast. Nie wiem, a może by mi wyszło. Nie próbowałam. Ale jak piszesz, że to było Twoje pierwsze drożdżowe, to może i ja spróbuje i też będzie moje pierwsze? AgaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-63013979619078497662013-03-22T14:46:54.669+01:002013-03-22T14:46:54.669+01:00Pachnie już śwętami. Kiedy zobaczyłam jeszcze te m...Pachnie już śwętami. Kiedy zobaczyłam jeszcze te małe babeczki, hmm. Fantastyczne, do koszyczka akurat. Uwielbiam babę drożdżową. Taką zwyczajną wg właśnie takiego przepisu. Sama taką zrobię, chociaż robię też takie nowości i modyfikowane różności. Zrobiło się tak miło...świątecznie, Renia Anonymousnoreply@blogger.com