tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post8996216916852116530..comments2024-03-23T07:35:08.710+01:00Comments on Kuchnia u Krysi : Szparagi z szynką prosciutto w pasztecikachKrystyna Bonerhttp://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-5686878357248587222013-05-30T11:43:14.522+02:002013-05-30T11:43:14.522+02:00Jadłam kiedyś szparagi w cieście francuskim, ale t...Jadłam kiedyś szparagi w cieście francuskim, ale te które proponujesz w pasztecikach zrobiłam w zeszłą sobotę. Moim zdaniem Twoje lepsze. Dzisiaj zrobię z jajkiem i ocenię. Pozdrawiam, Edyta Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-47230656746580991382013-05-29T19:44:58.188+02:002013-05-29T19:44:58.188+02:00Dostałam słoik białych szparagów. Są smaczne, ale...Dostałam słoik białych szparagów. Są smaczne, ale bardziej delikatne. Sprawdzają się w okresie, kiedy nie ma świeżych. AnikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-52366452121057275252013-05-29T18:28:27.803+02:002013-05-29T18:28:27.803+02:00Jeśli chodzi i szparagi gotowe ze słoiczka to nie ...Jeśli chodzi i szparagi gotowe ze słoiczka to nie trzeba ich gotować, wystarczy wstawić do kąpieli wodnej ze słoikiem i podgrzać. PozdrawiamKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-67848804770398522772013-05-29T17:48:00.454+02:002013-05-29T17:48:00.454+02:00Witam. Szparagów przygotowanych do pasteryzowania ...Witam. Szparagów przygotowanych do pasteryzowania w słoiku nie trzeba wczesniej gotować. Szynkę prosciutto można zamienić na każdą inną włoską. Teraz aktualnie jest duży wybór szynek w Biedronce w ramach "dni włoskich". Są bardzo smacznie i niedrogie. Pozdrawiam.Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-22202185360006994422013-05-29T15:33:04.631+02:002013-05-29T15:33:04.631+02:00Wygląda apetycznie i zamierzam zrobić! :) mam pyta...Wygląda apetycznie i zamierzam zrobić! :) mam pytanie: ja mam szparagi w zalewie w słoiku. Musze tez je gotować najpierw? Czy mogłaby zaproponować Pani zamiennik tej szynki (który łatwiej dostać w sklepie)? Dziękuje! PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-13978969281247331952013-05-23T13:08:02.548+02:002013-05-23T13:08:02.548+02:00Nie spodziewałam się tak wyczerpujących informacji...Nie spodziewałam się tak wyczerpujących informacji na temat tej szynki. Dziękuję raz jeszcze. Ale dzięki temu blogowi spróbowałam szynkę, której nie jadłam. I jeszcze jestem bogatsza o wiedzę. Ale do rzeczy. Szynka (kupiłam w Biedronce - dzięki Nina) sama nie za bardzo przypadła mi do gustu. Natomiast z tymi szparagami to ISTNA POEZJA. GabiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-54335389260490728812013-05-22T23:45:43.117+02:002013-05-22T23:45:43.117+02:00A tak, żeby się do końca przyczepić to słowo "...A tak, żeby się do końca przyczepić to słowo "prosciutto" (wymawia się: prosziutto, Broń Boże nie prościutto) oznacza tyle co "szynka". A ten rodzaj szynki to prosciutto di Parma. Jest też w Italii np. prosciutto cotto czyli szynka gotowana. Więc szynka prosciutto to szynka szynka. Koniec wymądrzania. wkratke.com.plhttp://wkratke.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-62737001014196655562013-05-22T21:53:02.429+02:002013-05-22T21:53:02.429+02:00Skusiłam się i zrobiłam eksperymentalnie to, jak s...Skusiłam się i zrobiłam eksperymentalnie to, jak się okazało całkiem dobre danie. Szynkę (jadłam pierwszy raz) kupiłam w ALMIE, szparagi na bazarze, a zjedlismy w domu (z mężem). Wcale nie wyszło tak drogo, jak myślałam. NatiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-57104363921810389682013-05-22T15:08:21.802+02:002013-05-22T15:08:21.802+02:00Gabi, chciałam jeszcze dodać, że niedawno w sklepi...Gabi, chciałam jeszcze dodać, że niedawno w sklepie "Biedronka" był włoski tydzień i można było tam kupić taką szynkę. Pozdrawiam NinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-39170622046775240142013-05-22T14:25:30.746+02:002013-05-22T14:25:30.746+02:00Bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. To sk...Bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. To skłania mnie do tego, żeby jednak kupić szynkę prosciutto. A niech to będzie takie oryginalne danie. Pozdrawiam, GabiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-44382947010713395392013-05-22T14:05:24.268+02:002013-05-22T14:05:24.268+02:00Szynka parmeńska czyli po włosku prosciutto di par...Szynka parmeńska czyli po włosku prosciutto di parma. To szynka długo podsuszana. <br />Myślę, że można ją zastąpić inną, ale będzie też inny smak :)<br />Ja tam tradycyjnie zrobię bez... tylko w co je zawinę, żeby nie uciekły? ;)<br /><br />Krys: Przepis fantastyczny -jeszcze takich zapiekanych w cieście nie jadłam! wkratke.com.plhttp://wkratke.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-41414557469031901802013-05-22T14:04:20.236+02:002013-05-22T14:04:20.236+02:00Prosciutto di Parma to nazwa oryginalna. Jest to ...Prosciutto di Parma to nazwa oryginalna. Jest to rodzaj włoskiej, surowej szynki wieprzowej, wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością. Szynka lekko solona, która swój wyjątkowy smak zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu.<br />Oczywiście można szparagi zawinąć w szynkę ulubioną. Mnie chodziło o zachowanie wyjątkowo delikatnych szparagów, które w połączeniu właśnie z szynką prosciutto tworzą finezyjny smak potrawy. Pozdrawiam, Krys<br />Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-25342316845133841792013-05-22T12:54:00.268+02:002013-05-22T12:54:00.268+02:00Po raz pierwszy widzę taką szynkę. Co to za produk...Po raz pierwszy widzę taką szynkę. Co to za produkt? Czy można ją zastąpić zwykłą np. wędzoną? GabiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-25738547215689504492013-05-22T10:05:13.342+02:002013-05-22T10:05:13.342+02:00W sezonie często przyrządzam szparagi. Moje zawija...W sezonie często przyrządzam szparagi. Moje zawijam w gotowe ciasto francuskie, zapiekam i podaję do tego dip. MoniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-42942610743116085862013-05-22T08:21:49.281+02:002013-05-22T08:21:49.281+02:00Myślę, że dobry pomysł, że szparagi są białe w tym...Myślę, że dobry pomysł, że szparagi są białe w tym przypadku, bo zielone są delikatniejsze. Mam nadzieję na przepis z białymi szparagami. Uwielbiam. Wczoraj robiłam takie zwyczajne pod niezwyczajnym beszamelem (z Pani przepisu). Pyszne. JolaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-72681075069022167412013-05-22T06:14:01.287+02:002013-05-22T06:14:01.287+02:00W sezonie szparagowym to własnie szparagi są danie...W sezonie szparagowym to własnie szparagi są daniem nr 1 u nas w domu. Jemy je na różne sposoby. Ale w pasztecikach nie jedliśmy. Jest jeszcze okazja przekonać się jak smakują. BogusiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-78046232582734652252013-05-21T21:46:48.037+02:002013-05-21T21:46:48.037+02:00Jak wygladają, tak samkują. Pozdrawiam, KrysJak wygladają, tak samkują. Pozdrawiam, KrysKrystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-39389619492300905702013-05-21T21:29:29.895+02:002013-05-21T21:29:29.895+02:00Super są te paszteciki:)Bardzo apetycznie wyglądaj...Super są te paszteciki:)Bardzo apetycznie wyglądają.Anulahttps://www.blogger.com/profile/06416778681513834018noreply@blogger.com