środa, 6 marca 2013

Czekoladowe ciasteczka

Nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada w każdej postaci. Nawet jeśli są to „tylko”.... czekoladowe ciasteczka.
W ich  składzie jest  właśnie gorzka czekolada, która po przekrojeniu  ciasteczek ukazuje się w postaci.... wypływającej, kuszącej, gorącej.... masy czekoladowej. Dzisiaj na deser wyborne czekoladowe ciasteczka. 
  
 
Składniki (dla 4 osób):
125 g gorzkiej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
60  g masła
masło do wysmarowania foremek
2  łyżeczki mąki
2 łyżeczki mąki do obsypania foremek
2 jajka
2 żółtka
50 g cukru wanilinowego
½ łyżeczki cynamonu mielonego
 
Ponadto potrzebne nam będą:
4 foremki po 150 ml każda
 
 
 
Wykonanie:   
Masło   roztopiłam  razem z czekoladą i dobrze ubiłam.

  
 
Jajka i żółtka lekko ubiłam na gęstą pianę, dodałam  2 łyżeczki mąki, cukier wanilinowy i cynamon.
 
 
  
Całość wymieszałam   z masą maślano-czekoladową.


 
Foremki wysmarowałam    masłem, obsypałam  mąką i wypełniłam  przygotowaną masą.
Wstawiłam   do piekarnika i niech się pieką  w temp. 230 °   C  przez  ok. 6 - 7 minut, tak aby zauważalna była dobrze ścięta powierzchnia ciasteczek.
Po wyjęciu  z piekarnika i odstawiłam  na ok.  2 minuty, po czym  kolejno wyjęłam    z foremek lekko przechylając je na bok, tak abym mogła  ostrożnie przesunąć  je na talerzyki. Tak przygotowane ciasteczka kuszą, aby je zjeść. Możecie na koniec  posypać je np. cukrem pudrem...
 
  
 .....i oczywiście ...na co czekać? Jemy je jeszcze ciepłe!!!  ;) . SMACZNEGO!!!  Krys
 

13 komentarzy:

  1. Oj gdyby tak można było wziąć ze zdjęcia i zjeść...
    Łakomczuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekałam na ten przepis! w weekend chyba zaszalejemy :)
    A zdjęcie bardzo sugestywne -ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też chyba zaszaleję, bo szaleję za czekoladą (w ogóle). Tak apetycznie na zdjęciach wygląda, że nie bedę się dawać prosić. Dzięki za przepis, Anna'24

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione! Jak żywe! Znów je znalazłam. Są fantastyczne. Już je robiłam i to nie tylko 4 szt. Od razu więcej. Polecam, ANA

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka jak babeczki, ale z czekolady. Muszą być pyszne. Kupię foremki i muszę zrobić, żeby pochwalić się przed znajomymi w sobotę. Dzięki Krys za przepis i za zdjęcia. To one tak zachecają do zjedzenia i do pieczenia, Ma-rze-na

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, polecam. PYCHA!!! Bea

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiły mnie i wczoraj upiekłam te babeczki czekoladowe z podwójnej porcji. I już połowa zniknęła. Dziękuję za wspaniałe przepisy i za czytelny dostęp do wszystkich przepisów. Renata

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie zawsze smacznie - super. Cieplutko pozdrawiam :)) Ignasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasteczka . Upiekłam dla moich gości ,na piknik rodzinny i zniknęły momentalnie .Miękkie i wilgotne w środku.Muszę przyznać ,że są ekstra. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko, znam te babeczki z wypływającą czekoladą , jemy je w kafejce z gałką lodów, ale nigdy sama ich nie robiłam! Mam nadzieję że mi wyjdą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki są łatwe w wykonaniu. Trzeba tylko trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Ja bardzo lubię lody z ciastem czekoladowym, ale następnym razem spróbuję zjeść z tymi babeczkami. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  11. A czy można je zrobić w foremkach do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, że można takie babeczki zrobić w foremkach do muffinek :)

      Usuń