czwartek, 26 września 2013

Gruszkowe ciasto z nutką cynamonu

Gruszki uważane przez wiele osób za najsmaczniejsze z owoców, są dostępne przez cały rok. Posiadają witaminę C oraz witaminy  z grupy B i PP oraz potas i jod. Ale niestety dostarczają dużo kalorii (w 100 g ponad 60 kcal). Dlatego proponuję  ciasto tylko z jedną sztuką tego smacznego owocu.
Dzisiaj...gruszkowe ciasto z nutką cynamonu
  
 
 
(na tortownicę o średn. 24 cm)

Składniki:
1 duża gruszka
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
1 ¼ szklanki cukru
1 łyżka cukru do posypania ciasta
4 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka śliwowicy
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki żurawiny
½ szklanki posiekanych migdałów
masło i mąka do tortownicy
 
 Sos:
2 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła
¼ szklanki gęstej śmietany (22%)
1 łyżeczka śliwowicy
 
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 170 °C i przygotowałam tortownicę (wysmarowałam masłem i wysypałam mąką). Wymieszałam mąkę z  cynamonem i proszkiem do pieczenia. Utarłam mikserem masło z cukrem na puszystą masę i dodawałam do niej po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie przy zmniejszonych obrotach miksera wsypałam mąkę z cynamonem.
 
 

 Dolewałam mleko a pod koniec ucierania wlałam alkohol.
 
 
Gruszkę po obraniu i wycięciu gniazda nasiennego pokroiłam w kostkę dodałam do ciasta wraz z rodzynkami, żurawiną,  rodzynkami i migdałami. Całość lekko wymieszałam i przełożyłam do tortownicy.

  
 
Piekłam około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie odkroiłam jedną porcję do skosztowania.

  
Wygląda kusząco....

 
Do polania ciasta przygotowałam sos.
Utarłam jajka z cukrem i cynamonem. Masło roztopiłam w kąpieli wodnej i delikatnie w czasie miksowania (nadal w kąpieli wodnej) dodałam do niego ubite jajka. Podczas ucierania (ok. 7 minut) sos powoli gęstniał. Zdjęłam z ognia, dodałam śmietanę i alkohol.
 

 Ciasto najlepiej smakuje polane ciepłym sosem.
 
  
 
Polecam serdecznie to pyszne i pachnące cynamonem ciasto i życzę SMACZNEGO! Krys

11 komentarzy:

  1. W chłodne jesienne wieczory, taki placuszek rozweseli każdego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki lubię pod każdą postacią,a to ciasto i w dodatku jeszcze z sosem,to pobudziło moje kubki smakowe maksymalnie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak mi to ciasto przypadło do smaku, że zrobię ale z dwiema gruszkami (bo je uwielbiam), ANA

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta polewane sosami należą do moich ulubionych, a ten z dodatkiem cynamonu musi być bardzo wysmakowany. Aż mi ślinka cieknie na to ciasto z sosem

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobraziłam smak i zapach, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie spodziewałam się aż takiego pysznego smaku. Albo to zasługa gruszki, albo sosu, albo?

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje wypieki są wspaniałe . Świetne jesienne ciasto .Gruszka i cynamon lubią się. Twoje wygląda niezwykle kusząco :)) Pachnie aż u mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe jest to ciasto. Zrobiłam je .....Wyszło jak na zdjęciu :) Kombinacja gruszki , cynamonu , żurawiny , migdałów , rodzynków nietypowa i mnie bardzo smakuje :))
    Dziękuję za przepis. Serdecznie pozdrawiam.

    Puszysta

    OdpowiedzUsuń
  9. No i zrobiłam , i wyszło pycha ,właśnie zjedliśmy po kawałku. Ja do ciasta dodałam dwie sztuki gruszek. Ładny zapach rozchodzi się po kuchni..:)) NORCIAXX

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakby mało było ciasta to jeszcze sosem polane! Pyszna rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń