Długo mnie tutaj nie było, ale chcąc wkupić się w Wasze łaski, przesyłam Wam przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami... ze śliwkami.
Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić.
Wspaniałe, pyszne, nie może się znudzić.... I tak można go chwalić.
To ciasto ostatnio często
gości na naszym stole. Ale za każdym razem coś zmieniam, coś dodaję, zamieniam
i za każdym razem jest inne. Wystarczy tak niewiele, a efekt...ogromny.
Podpowiem Wam co ja tutaj
mieszam, kombinuję... a Wy wybierzecie wersję dla Was
Wersja pierwsza:
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
(przesianej)
60 g mąki ziemniaczanej
(przesianej)
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
380 g miękkiego masła (82%
tłuszczu)
300 g cukru
8 jajek w temp. pokojowej (ja
miałam z podwójnymi żółtkami, więc zużyłam 4 jajka)
2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego
50 g mielonych migdałów
Ponadto, a właściwie przede
wszystkim:
Ok. 800 g umytych,
wypestkowanych śliwek, przekrojonych na połówki
Składniki na kruszonkę:
120 g masła roztopionego,
wystudzonego
150 g cukru
150 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki cukru migdałowego
20 g mielonych migdałów
Wykonanie:
Obie przesiane mąki i proszek
do pieczenia wymieszałam.
Do misy miksera przełożyłam
masło, wsypałam cukier i utarłam na gładki puch na wysokich obrotach miksera.
W trakcie ucierania masy
maślanej dodawałam jajka. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku (u
mnie były z dwoma żółtkami). Kolejne jajko wyłam, kiedy poprzednie dobrze
wmieszało się do masy.
W trakcie ucierania masy
przybywało i stawała się jeszcze bardziej puszysta.
Kiedy masa już się pięknie
utarła, wsypałam wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Powstałą masę wymieszałam
łyżką. Bardzo dokładnie, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę do pieczenia (36 cm x 25 cm) wyścieliłam papierem do
pieczenia.
Ciasto przełożyłam do foremki.
Wygładziłam powierzchnię.
Na wierzchu rozsypałam równo
cienką warstwą zmielone migdały.
Następnie rozłożyłam śliwki
skórką do spodu ciasno, jedna koło drugiej.
Teraz czas na zrobienie
kruszonki:
Do miski wsypałam suche
składniki, wymieszałam i na koniec wlałam roztopione, wystudzone masło.
Dokładnie wymieszałam łyżką a
następnie roztarłam między palcami.
Kruszonka ma doskonałą
konsystencję. Jest jej sporo więc ciasto będzie pyszne.
Teraz już kruszonkę mogłam
rozsypać na śliwkach.
Tak przygotowaną foremkę
wstawiłam do gorącego piekarnika...
... najpierw na 1 godzinę.
Potem jeszcze zostawiłam na 15 minut.
Wierzch ładnie się zarumienił.
Sprawdziłam patyczkiem i.... już mogłam ciasto wyjąć z piekarnika, żeby
wystygło.
Wierzch lekko upudrowałam
cukrem pudrem i... pokroiłam
Koniecznie musiałam spróbować
Wyszło po prostu pyszne
Składniki w wersji drugiej:
400 g mąki pszennej tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
380 g miękkiego masła
350 g cukru
8 jajek w temp. pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego
Czyli, nie dodałam
mielonych migdałów.
Dodałam więcej cukru.
Można dodać cynamon, wanilię... co kto lubi
Można dodać cynamon, wanilię... co kto lubi
Co to daje? Otóż ciasto jest
bardzo wilgotne. Warstwa migdałów rozsypana na cieście stanowi „pierzynkę
ochronną” i sok nie przenika do ciasta.
Ale.... tak przygotowane
ciasto trzeba piec o wiele dłużej. Nawet do 2 godzin.
Ale, warto. Smak jest
niesamowity.
Decyzja należy do Was.
Ja życzę SMACZNEGO! Krys
Biję się w pierś, za to, że dawno nie odwiedzałam moich ulubionych, wspaniałych blogów. Tak mi po prostu wszystko inaczej się układa. Z nadzieją na lepsze dni, na powrót do tego co było, ślę Wam buziaki, serdecznie Was pozdrawiam i zapewniam, że myślami zawsze jestem przy Was :)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...