tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post5561556853327621833..comments2024-03-23T07:35:08.710+01:00Comments on Kuchnia u Krysi : KartaczeKrystyna Bonerhttp://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comBlogger120125tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-27705242764700004872021-09-18T13:40:12.900+02:002021-09-18T13:40:12.900+02:00Kartacze pychotka馃構a podsma偶ane jeszcze lepsze馃憤Kartacze pychotka馃構a podsma偶ane jeszcze lepsze馃憤Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-13917323904639500302021-05-16T10:29:58.036+02:002021-05-16T10:29:58.036+02:00艢wie偶e kartacze smakuj膮 wy艣mienicie.
W tym roku na...艢wie偶e kartacze smakuj膮 wy艣mienicie.<br />W tym roku nauczy艂em si臋 je robi膰 bez pomocy starszyzny :)<br /><br />Smakiem dor贸wnuj膮 tylko 1-dniowym kartaczom,<br />odsma偶anym na rumiano na patelni ze smalczykiem.... dzisiaj robi臋 kolejny raz. Mam nadziej臋, 偶e ziemniaki b臋d膮 OK.pawelhttps://www.blogger.com/profile/14624371032709814037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-24466662294256222232021-04-18T19:28:32.956+02:002021-04-18T19:28:32.956+02:00A偶 艣linka cieknie 馃構A偶 艣linka cieknie 馃構Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14359971189834391261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-13527334848309027042021-04-08T11:09:34.509+02:002021-04-08T11:09:34.509+02:00Jak kartacze to pierwsze skojarzenie August贸w. Pyc...Jak kartacze to pierwsze skojarzenie August贸w. PychaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-90515120771028390942021-04-01T17:23:16.110+02:002021-04-01T17:23:16.110+02:00Uwielbiam kartacze,jednak farsz wol臋 z gotowanego ...Uwielbiam kartacze,jednak farsz wol臋 z gotowanego mi臋sa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-79371722635471108852021-02-15T19:15:33.940+01:002021-02-15T19:15:33.940+01:00Pochodz臋 z Zelowa. Ma艂e miasteczko wielokulturowe,...Pochodz臋 z Zelowa. Ma艂e miasteczko wielokulturowe, gdzie Polacy byli najmniej liczn膮 nacj膮 narodowo艣ciow膮. U nas kartacze by艂y nadziewane sma偶on膮 marchwi膮 i nazywa艂y si臋 marchwa艅ce. Podawane by艂y z roso艂em wo艂owym do popicia. By艂a to potrawa braci czeskich. Rozkosze podniebienia. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15024176668211446827noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-35120643400903903512021-02-12T09:00:20.619+01:002021-02-12T09:00:20.619+01:00Z mi臋sem s膮 pyszne.Ja robi臋 kartacze z nadzieniem ...Z mi臋sem s膮 pyszne.Ja robi臋 kartacze z nadzieniem takim jak do ruskich pirog贸w, czyli jest to pyszne danie jarskie lub dla wegetarian.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03091221233393227920noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-13324938020888928442021-01-27T12:44:04.973+01:002021-01-27T12:44:04.973+01:00Dok艂adnie tak jest. Wszystko zale偶y od gatunku zie...Dok艂adnie tak jest. Wszystko zale偶y od gatunku ziemniak贸w. Najlepsze s膮 tzw. "m膮czyste". Wtedy kopytka, kluski 艣l膮skie, kartacze... b臋d膮 idealnie si臋 klei膰, bo w艂a艣ciwie dodawanie m膮ki nie zawsze ratuje sytuacj臋. <br />Serdecznie pozdrawiam :) Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-59443209141707555502021-01-26T19:10:37.127+01:002021-01-26T19:10:37.127+01:00Zrobi艂am ciasto wed艂ug przepisu Ale pierwszy karta...Zrobi艂am ciasto wed艂ug przepisu Ale pierwszy karta dos艂ownie rozpu艣ci艂 mi si臋 w wodzie. Doda艂am wi臋c m膮ki ziemniaczanej i uratowa艂am reszt臋. Farsz zrobi艂am jednak inaczej, mi臋so wcze艣niej ugotowa艂am, zmieli艂am i takim faszerowa艂am ciasto. Og贸lnie przepis ok ale je艣li macie zbyt wodniste ziemniaki bo takie chyba mia艂am ja to warto podratowa膰 je m膮k膮 ziemniaczan膮 :) shellterhttps://www.blogger.com/profile/07945419278805306604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-27224196929582330292021-01-15T17:29:07.942+01:002021-01-15T17:29:07.942+01:00Witam. Z tej porcji wysz艂o, jak wida膰 na zdj臋ciu, ...Witam. Z tej porcji wysz艂o, jak wida膰 na zdj臋ciu, oko艂o 10 -12 sztuk. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-16310311630940793792021-01-14T16:17:01.912+01:002021-01-14T16:17:01.912+01:00Witam serdecznie,a ile kartaczy wychodzi z Pani pr...Witam serdecznie,a ile kartaczy wychodzi z Pani przepisu??Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10926930333710206583noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-54069422137587065962020-12-01T18:38:37.100+01:002020-12-01T18:38:37.100+01:00Witam. Ziemniaki mo偶na ut艂uc na wiele sposob贸w: t艂...Witam. Ziemniaki mo偶na ut艂uc na wiele sposob贸w: t艂uczkiem do ziemniak贸w, mo偶na zetrze膰 na tarce o drobnych oczkach, mo偶na w blenderze, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-998039821774077172020-12-01T09:28:08.568+01:002020-12-01T09:28:08.568+01:00Nie mam czym zmieli膰 ziemniak贸w. Mam tylko blender...Nie mam czym zmieli膰 ziemniak贸w. Mam tylko blender jak mam to zrobi膰? 馃檪 Martahttps://www.blogger.com/profile/06146619253688298709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-85325730279652566072020-11-27T22:57:53.404+01:002020-11-27T22:57:53.404+01:00Ja pochodze z Lubelszczyzny i u mnie mowi si臋 pier...Ja pochodze z Lubelszczyzny i u mnie mowi si臋 pierogi tarte. Najcz臋艣ciej robione s膮 z kapusta i grzybami, z serem na s艂odko lub slono i z soczewica. Smak dzieci艅stwa.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14476233782666286436noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-59814229414853237142020-11-12T14:31:48.258+01:002020-11-12T14:31:48.258+01:00Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e wszystko si臋 uda艂o. Dania z ...Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e wszystko si臋 uda艂o. Dania z ziemniak贸w typu: kluchy, kopytka, kluski 艣l膮skie czy kartacze w du偶ej mierze, a mo偶e przede wszystkim zale偶膮 od gatunku ziemniak贸w. Najlepsze s膮 "suche" tzw. m膮czyste. Wtedy danie zawsze si臋 udaje. Serdecznie pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-25237256900217122992020-11-11T15:02:46.155+01:002020-11-11T15:02:46.155+01:00Witam dzisiaj postanowi艂am zrobi膰 kartacze w艂a艣n...Witam dzisiaj postanowi艂am zrobi膰 kartacze w艂a艣nie z tego przepisu , pomimo tego 偶e robi臋 sama pierogi, kluski 艣l膮skie i makaron kartacze zawsze tak jako艣 odk艂ada艂am z obaw膮 偶e sobie nie poradz臋 ale musz臋 powiedzie膰 偶e wysz艂y i s膮 przepyszne DZI臉KUJ臉 ZA PRZEPIS馃槂馃槂Anulahttps://www.blogger.com/profile/04226726118683529028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-4279802246184847842020-05-27T13:10:47.483+02:002020-05-27T13:10:47.483+02:00Dzien dobry super przepis zawsze robie jak jest (b...Dzien dobry super przepis zawsze robie jak jest (byla tesciowa niestety zmarla)ona uwielbiala takie potrawy to nie potrafila zrobic-miesa zupy gotowala przepyszne-dziekuje bardzo serdecznie pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-8653436245714326222020-04-24T20:28:42.095+02:002020-04-24T20:28:42.095+02:00Wszystko zale偶y od tego jakie s膮 ziemniaki. Najlep...Wszystko zale偶y od tego jakie s膮 ziemniaki. Najlepsze s膮 m膮czyste a nie wodniste. Kiedy robi臋 jakie艣 "kluchy" albo placki zawsze pytam jakie ziemniaki sprzedaj膮, albo m贸wi臋 do czego s膮 mi potrzebne. Nie ka偶de si臋 nadaj膮. Drugi b艂膮d o dodawanie zbyt du偶ej ilo艣ci m膮ki. Tu nie chodzi o zag臋szczanie masy.<br />Du偶o informacji na ten temat jest w komentarzach. <br />Pozdrawiam :) Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-49273893136533135192020-04-22T17:44:45.151+02:002020-04-22T17:44:45.151+02:00mi niestety nie wysz艂o... cho膰 gotuj臋 ju偶 ponad 20...mi niestety nie wysz艂o... cho膰 gotuj臋 ju偶 ponad 20 lat i to sporo. Pierwszy raz co艣 mi nie wysz艂o w kuchni ...chodzi o ciasto. Pomimo tego, 偶e doda艂am dodatkowo m膮k臋 i skrobi臋 to nadal si臋 strasznie klei艂o, nie by艂am w stanie nic z nim zrobi膰. Zosta艂 mi za to pyszny farsz... co艣 z nim zrobi臋 ale mia艂am ochot臋 na kartacze i niestety musz臋 obej艣膰 si臋 smakiem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-81710745264578164322019-10-24T13:29:08.489+02:002019-10-24T13:29:08.489+02:00co艣 chyba nie do ko艅ca dobrze robi艂em bo mi podcza...co艣 chyba nie do ko艅ca dobrze robi艂em bo mi podczas kszta艂towania mocno lepi艂y si臋 do d艂oni. Ale wysz艂y smaczne :))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14785684964501560074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-78879625191206880012019-05-26T15:42:45.844+02:002019-05-26T15:42:45.844+02:00To kiedy Pani dodaje skrobie kt贸ra wystraca si臋 z ...To kiedy Pani dodaje skrobie kt贸ra wystraca si臋 z wody? Bo to trwa i nie ma szans 偶eby ziemniaki nie sciemnialy. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-23305011865598862562019-05-26T14:04:08.466+02:002019-05-26T14:04:08.466+02:00Ot贸偶. Nale偶a艂oby napisa膰, 偶e najlepiej pu艣ci膰 ziem...Ot贸偶. Nale偶a艂oby napisa膰, 偶e najlepiej pu艣ci膰 ziemniaki przez sokowir贸wka, bo odciskanie przez gaze nic nie daje. Moje ziemniaki zeskrobywalam 艂y偶ka z gazy bo moim zdaniem by艂y suche. Nie mam tarki wi臋c wrzuci艂am surowe ziemniaki do miksera kt贸ry mi je bardzo mocno star艂. Prawdopodobnie za mocno, ale Pani tego nie napisa艂a 偶e tylko na tarce. Doda艂am jajko jak pisze, moim zdaniem niepotrzebnie. Zatem masa na kluski kleila si臋 - delikatnie rzecz ujmuj膮c - jak go...wno do laczka. Wrzuca艂am je do wody jak kluski 艂y偶k膮 kladzione. A nadziewaniu ich nie by艂o mowy mimo i偶 w przyplywie desperacji wrzuci艂am 0,5 kg m膮ki ziemniaczanej co tylko zlagodzilo sytuacj臋. Oczywi艣cie zjem jeszcze kartacze, ale w restauracji. A za taki przepis i rady to dzi臋kuj臋 bardzo. Jestem laikiem niestety.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-1268777477226125132019-05-01T14:53:59.281+02:002019-05-01T14:53:59.281+02:00Mala innowacja - nie mia艂am 艣ciereczki to odciskan...Mala innowacja - nie mia艂am 艣ciereczki to odciskania to przepusci艂am ziemniaki przez sokowir贸wk臋. Reszta jak u Pani. Przepis super. AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-18233323058263010022019-02-15T19:07:16.553+01:002019-02-15T19:07:16.553+01:00U mnie te偶 by艂y klibry z serem :) Te偶 nie mam poj臋...U mnie te偶 by艂y klibry z serem :) Te偶 nie mam poj臋cia sk膮d taka nazwa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-45234978409266433592018-12-29T14:03:46.894+01:002018-12-29T14:03:46.894+01:00Dzi臋ki za przepis, jutro zrobi臋 no m膮偶 uwielbia i ...Dzi臋ki za przepis, jutro zrobi臋 no m膮偶 uwielbia i ci膮gle mi wypomina, 偶e nie gotuje, a propos u mnie tata m贸wi艂 na nie trepy. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 馃槝Marchewkahttps://www.blogger.com/profile/12442206721225882978noreply@blogger.com