tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post7636980800220781069..comments2024-03-23T07:35:08.710+01:00Comments on Kuchnia u Krysi : Schab z ... gorącej kąpieliKrystyna Bonerhttp://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-77535944148179480722019-04-13T03:48:28.007+02:002019-04-13T03:48:28.007+02:00Witam. Olej ze smalcem ma być bardzo gorący, ale n...Witam. Olej ze smalcem ma być bardzo gorący, ale nie wrzący. W przeciwnym wypadku mięso za bardzo się spiecze.<br />Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale wcześniej nie mogłam. Mam nadzieję, że moja odpowiedź nie jest spóźniona. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-65357646120712798892019-04-06T11:15:45.659+02:002019-04-06T11:15:45.659+02:00Czy olej że smalec ma się zagotować?Czy olej że smalec ma się zagotować?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-66034817253635639162017-04-18T08:17:30.540+02:002017-04-18T08:17:30.540+02:00Zrobiłam ten schab. Wyszedł naprawdę wspaniały. Ws...Zrobiłam ten schab. Wyszedł naprawdę wspaniały. Wszyscy się u mnie nim zajadali. Polecam :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14609916309324256162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-36604400010331131622017-04-06T14:42:47.921+02:002017-04-06T14:42:47.921+02:00Witam. Z tym pozostawieniem tłuszczu na następny r...Witam. Z tym pozostawieniem tłuszczu na następny raz to dobry pomysł, zwłaszcza kiedy się częściej robi taki schab. Cieszę się że schab smakował. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-64439559923169013352017-04-06T14:08:59.769+02:002017-04-06T14:08:59.769+02:00Ja robiłam schab według tego przepisu już 2 razy....Ja robiłam schab według tego przepisu już 2 razy.Dla mnie trochę mało słony,więc przed przyprawieniem wkładam na dobę do solanki.Za pierwszym razem miałam większy kawałek schabu ok.1.5 kg,po przekrojeniu na pół okazało się,że jest zbyt mało sparzony więc ponownie zagrzałam tłuszcz i powtórzyłam całą procedurę wyszło świetnie.Gorący tłuszcz wekuję i wykorzystuję go ponownie uzupełniając w razie potrzeby smalcem.Myślę,że po kilku razach może być świetnym dodatkiem do innych potraw,a jak ktoś może to z chlebem też nie smakuje najgorzej.Zgadzam się też jeśli chodzi o zioła;można skomponować własną mieszankę.Schab jest cudownie soczysty i pysznyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-15597196669956180272016-12-02T12:22:13.204+01:002016-12-02T12:22:13.204+01:00Robiłem ten schab trzy razy. Nawet miałem się poch...Robiłem ten schab trzy razy. Nawet miałem się pochwalić jak wyszło. Pierwszem razem wyszło fantastycznie. Za drugim razem w środku był lekko różowy, wiec dopiekłem w piekarniku. Za trzecim razem znów był super. Przypuszczam że to jest temperatura i grubość mięsa. Ja nie opuszczam i robię kolejny raz bo to jeden z najsmaczniejszych schabów :)<br /><br /><br />smakoszhttps://www.blogger.com/profile/11954975555234355495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-80804410778750899732016-11-30T09:08:43.614+01:002016-11-30T09:08:43.614+01:00Przecież to był bardzo bardzo gorący ten tłuszcz ?...Przecież to był bardzo bardzo gorący ten tłuszcz ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-69117967025674936232016-11-29T21:11:27.793+01:002016-11-29T21:11:27.793+01:00Pani Basiu, jedyne wytłumaczenie tego, to jest zby...Pani Basiu, jedyne wytłumaczenie tego, to jest zbyt niska temperatura tłuszczu. Ma być bardzo gorący, a nie tylko gorący. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-20351754090960072162016-11-29T19:05:04.073+01:002016-11-29T19:05:04.073+01:00Witam ,robilam schab według przepisu był rózowy mu...Witam ,robilam schab według przepisu był rózowy musiałam go dopiec w piekarniku .Basia Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-7644610627533799232016-11-29T14:41:05.411+01:002016-11-29T14:41:05.411+01:00Witam. Schab należy wkładać do gorącego tłuszczu z...Witam. Schab należy wkładać do gorącego tłuszczu z wyczuciem, tzn. w momencie, kiedy podczas wkładania mięsa tłuszcz zaczyna "buzować" jak podczas smażenia pączków, to należy lekko podnieść mięso do góry i znów włożyć. Wówczas się hartuje, temperatura w rondlu się obniża i wtedy można pomału mięso włożyć do rondla. Przykryć przykrywką, zawinąć w gaze i koc i koniec. <br />jeśli chodzi o temperaturę tłuszczu, to ma być bardzo gorący. Nie noże się zagotować, bo będzie dymić a potem mięso podczas "leżakowania" za bardzo się przypali. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-22432694524251884232016-11-29T14:06:14.674+01:002016-11-29T14:06:14.674+01:00Witam mam pytanie ,ile razy należy wkładać schab d...Witam mam pytanie ,ile razy należy wkładać schab do gorącego tłuszczu,z tego co rozumiem 2 razy ?i czy tłuszcz ma się zagotować wcześniej i go wyłączyć ?dopiero po tym zaczynać zanuzac mięso? pytam bo dopiero uczę się gotować .Serdecznie pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-22783410581266445992016-11-28T09:02:09.301+01:002016-11-28T09:02:09.301+01:00Ok ,dziś bede robić ten schabik ,oczywiśćie ze dam...Ok ,dziś bede robić ten schabik ,oczywiśćie ze dam recezje jak sie sprawdził 😊Basia .Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-78947403141019271902016-11-27T10:24:12.602+01:002016-11-27T10:24:12.602+01:00Witam. Włożenie schabu do rękawa a potem do gorąc...Witam. Włożenie schabu do rękawa a potem do gorącego tłuszczu nic nie da. To lepiej upiec po prostu w piekarniku. <br />Proszę się nie obawiać, że mięso po tej kąpieli będzie ociekać tłuszczem. Tłuszcz nie będzie wyczuwalny, mięso nie będzie tłuste. Ta kąpiel sprawi jedynie, że mięso nie wysuszy się podczas tej operacji, będzie soczyste a zarazem kruche. Wszystkie aromaty zostaną zamknięte we wnętrzu mięsa. <br />Jeśli skorzysta Pani z tego przepisu, bardzo proszę o swoją subiektywną opinię. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-3029100945353340392016-11-27T09:04:38.427+01:002016-11-27T09:04:38.427+01:00PANI KRYSIU ,A MOGĘ NP W WOREK DAĆ TE MIĘSKO I DAC...PANI KRYSIU ,A MOGĘ NP W WOREK DAĆ TE MIĘSKO I DAC DO TEGO GORĄCEGO TŁUSZCZU ?I PRZYKRYC KOCEM DO NASTĘPNEGO DNIA ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-26819559103556047602016-11-25T14:04:55.621+01:002016-11-25T14:04:55.621+01:00Witam. Schabu nie trzeba obsmażać. Po wyjęciu z lo...Witam. Schabu nie trzeba obsmażać. Po wyjęciu z lodówki (surowy) wkładamy do garnka z gorącym tłuszczem. I dalej, jak w przepisie. Czekamy do następnego dnia. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-56358775676658562902016-11-25T13:33:41.935+01:002016-11-25T13:33:41.935+01:00Witam ,mam zamiar zrobic ten schabik ,i troche nie...Witam ,mam zamiar zrobic ten schabik ,i troche nie rozumiem <br />.Mam najpierw przyprawić owinąć go w folie i dac do lodowki na pare godzin zeby przeszedł przyprawami a nastepnie obsmażyć z kazdej strony tak ??i co dalej ???Basia .Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-26609195328040958622016-02-18T22:26:40.812+01:002016-02-18T22:26:40.812+01:00Tak, mięso wkładamy bez folii :)Tak, mięso wkładamy bez folii :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-6623068055131589742016-02-18T15:18:14.351+01:002016-02-18T15:18:14.351+01:00a przed wrzuceniem do smalcu ściągamy folię alu?
a przed wrzuceniem do smalcu ściągamy folię alu?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-30734845443897411392015-12-14T22:10:30.976+01:002015-12-14T22:10:30.976+01:00W sobotę upiekłam ten schab. Przyznam, że z rezerw...W sobotę upiekłam ten schab. Przyznam, że z rezerwą podeszłam do tego eksperymentu, ale zaufałam Pani, ponieważ każdy przepis z jakiego korzystałam zawsze się udawał. Tak samo było teraz. Schab jest pyszniutki i kruchy a czas tej operacji niewielki. Polecam i wiem, że już ten sposób pieczenia schabu wejdzie u mnie na stałą listę. Wdzięczna Eliza:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-69845137678029671952014-04-14T11:35:55.635+02:002014-04-14T11:35:55.635+02:00Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję przy naj...Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-77603578168327921732014-04-14T08:02:56.867+02:002014-04-14T08:02:56.867+02:00Witam schab pyszny ale ja robię tak , po zamarynow...Witam schab pyszny ale ja robię tak , po zamarynowaniu jak wyżej lub po swojemu wkładam do rękawa do pieczenie zawiązuję końce dokładnie /do środka nie dodaję żadnego tłuszczu!/ wkładam do gorącej wody i lekko gotuję - schab tyle czasu ile waży.Po ugotowaniu zostawiam do ostygnięcia, mięsko jest aromatyczne i cudowne na kanapki. Tak samo można zrobić z piersią z indyka.POLECAM.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-13631348628915238692014-02-17T23:56:09.567+01:002014-02-17T23:56:09.567+01:00Witam. Smalec to bardzo dobry, jeśli nie najlepszy...Witam. Smalec to bardzo dobry, jeśli nie najlepszy tłuszcz do długiego smażenia mięs i ryb. Podczas smażenia smalec skraca czas tej obróbki i nie wsiąka w mięso, dzięki czemu mięso staję się chrupiące. Ponadto w wysokiej temperaturze smalec nie utlenia się, nie zmienia się w truciznę. <br />Małe kawałki mięsa powinno się solić bezpośrednio przed pieczeniem. Natomiast większe, jak np. nasz schab można posolić i popieprzyć najmniej 2 godziny przed pieczeniem, tak aby sól i pieprz mogły przeniknąć do wnętrza. Z marynatą jest inaczej, w której mięso pozostawiamy na dzień, lub dwa.<br />Trzy godziny wystarczyły w zupełności, żeby mięso było równomiernie słone.<br />Mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-17953077795911672972014-02-17T22:21:21.012+01:002014-02-17T22:21:21.012+01:00Witam... jestem przypadkową czytelniczką ,ale nie ...Witam... jestem przypadkową czytelniczką ,ale nie ukrywam , że większość przepisów bardzo ,ale to bardzo mi się podoba i chętnie skorzystam . Zaintrygował mnie właśnie ten przepis . Mam kilka pytań . Czy nie można byłoby " wykąpać " schabu w samym oleju ? Czy czas marynowania jest wystarczający do tego ażeby uzyskać równomierny smak mięsa? Z doświadczenia wiem ,że mięso po tak krótkim czasie może nie być wystarczająco słone i nie przezjdzie przyprawami . Czy w tym przypadku uda się uzyskać zamierzony efekt po 3 godzinach? Dzięki za odp. pozdrawiam i czekam na nowe przepisy . G.G.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-27183672982664623842014-02-09T07:18:59.979+01:002014-02-09T07:18:59.979+01:00Nie ma takiej potrzeby, żeby go owijać. Pozdrawiam...Nie ma takiej potrzeby, żeby go owijać. Pozdrawiam :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3608891925400061237.post-58535909652679726042014-02-09T01:15:39.218+01:002014-02-09T01:15:39.218+01:00Witam Krysiu, mam pytanie - czy tego schabu nie ow...Witam Krysiu, mam pytanie - czy tego schabu nie owijasz nitką /sznureczkiem/ żeby go ścieśnić?Anonymousnoreply@blogger.com