MENU...

sobota, 28 września 2013

Faszerowane udka kurczaka

Mięso z kurczaka najłatwiej przyrządzić, ponieważ zawsze można dobrać odpowiednie składniki i przyprawy. Udka kurczaka są przykładem, że  takie dania przygotujemy i szybko i smacznie i pożywnie. Można je przyrządzić na wiele sposobów na różne okazje. Dzisiejszy przepis na faszerowane udka może byś zarówno daniem obiadowym, albo można podać na elegancką kolację
 
 
Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka masła
25 dag pieczarek
½ strąka czerwonej papryki
1 jajko
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 
Wykonanie:
Udka umyłam. Podcięłam błony i ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić.  Przerąbałam kostkę każdego podudzia u podstawy.
 
 
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
 
 
 Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.
 
 
 
Wystudzone pieczarki z cebulą i papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
 
 
 
Skórę napełniłam przygotowanym farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.
 
 
 
Udka obtaczałam kolejno w jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam, aż nabrały złocistego koloru. 
  
 
 
 





Udka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam łyżką wody  i zapiekłam jeszcze 15 minut.
 







Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki  i posypałam resztą wiórków kokosowych







Udka  faszerowane okazały się bardzo smacznym daniem. Moja kolacja, na którą zaprosiliśmy znajomych zyskała kolejnych amatorów na dania z kurczaka. Spróbujcie takie  zrobić i oczarujcie swoich gości. SMACZNEGO! Krys

22 komentarze:

  1. dla mnie - genialne! wyglądają cudownie, mają smakowity farsz. chyba zanotuję, zrobię na niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowane udka! A dodatek wiórków kokosowych brzmi bardzo ciekawie i zachęcająco. Zapiszę przepis na obiad dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są takie udka, tylko najgorsze to trybowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze takich! Pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię eksperymentować w kuchni. Tak więc taki pomysł na danie z drobiu jak najbardziej mnie interesuje. Jutro będę właśnie takie udka przyrządzał. Dziękuję za dobry pomysł/przepis, Max

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Krysiu.u Ciebie z każdym dniem smaczniej.Udka prezentują się apetycznie i napewno tak smakują.Pozdrawiam cieplutko mimo deszcz za oknem.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu, pozdrawiam i życzę ładnej pogody, Krys

      Usuń
  7. Wyglądają absolutnie przepięknie. Apetyczne, ciekawe, zdecydowanie warte wypróbowania. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Udało mi się zrobić te udka. Miałam mniejsze sztuki Oprawianiem zajął się mój mąż, a ja resztą. Zajadaliśmy się z naszymi znajomymi. Polecam na elegancki obiad, bo są niespodzianką z tym farszem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę przy tym pracy,ale efekt i smak to wynagrodzi.Śliczne i bardzo smakowite.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł mi się bardzo podoba.Udka wyglądają smacznie , szczególnie ,że są z dodatkiem pieczarek .Pomysł na obiad już widzę , będzie smacznie .A wiórki kokosowe !!!!! Mniam mniam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo ładnie ! Z moim zamiłowaniem do drobiu i pieczarek na pewno niedługo będą na moim stole:))

    Młoda Kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis. Wiórek kokosowych używam do lodów , do musli ale do kurczaka ? Czemu by nie ....:) Wypróbuję go zaraz na początku przyszłego tygodnia :))
    JaMuszka

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają cudownie, ale też pracochłonnie! Ale trafiają na listę to-do bo muszą być pyszne :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł :)! Muszę kiedyś wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczęściarzami są Ci,którzy mogą jeść Pani smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Udka udały się i wszystkim smakowały. Dziękuję za dobry przepis, Zofia

    OdpowiedzUsuń
  17. Udka wygladaja apetycznie i mysle tak samo smakuja. Bardzo lubie Pani kuchnie. Ostatnio robilam filet kurczaka w miodowym sosie z surowka z kapusty pekinskie. Wyszedl super wszyscy sie zajadali. Teraz bede probowa zrobic te udka. Napisze jak wyszly. Dziekuje za wspaniale przepisy Zosia

    OdpowiedzUsuń

  18. Krysiu, ale wymyśliłaś, muszę je zrobić, bo prezentują się zjawiskowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. Warto zrobić bo są pyszne. Pozdrawiam :)

      Usuń