Wczoraj
na obiad zrobiłam kotlety schabowe, które postanowiłam udusić w warzywami w piekarniku.
Moja duszona z karkówka z cebulą (zobacz) jest bardzo smaczna, pomyślałam więc żeby zrobić
podobnie schab, ale z papryką i cebulą. Pomysł okazał się trafny, ponieważ
kotlety wyszły „palce lizać” Przekonajcie się i zróbcie takie, albo podobne
kotlety ze schabu
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
(po 150 g)
2 duża cebula
3 kolorowe papryki
2 pomidory
½ szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
oregano
sok i skórka otarta z połowy
cytryny
bazylia
sól i pieprz
Wykonanie:
Kotlety umyłam, nacięłam
brzegi (wówczas podczas smażenia kotlet się nie zawija). Przykryłam folią
spożywczą i lekko rozbiłam tłuczkiem, skropiłam sokiem z cytryny, natarłam
skórką otartą z wyparzonej cytryny, solą
i pieprzem. Zawinęłam w filię i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
Cebulę i czosnek obrałam i
pokroiłam na plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w
kostkę. Papryki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w grube paski.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Na rozgrzanej oliwie
podsmażyłam czosnek i wyjęłam go kiedy nabrał złocistego koloru. Na pozostałą
oliwę włożyłam kotlety i smażyłam z obu stron. Po zrumienieniu przełożyłam do naczynia
żaroodpornego.
Na patelni zeszkliłam cebulę.
Dodałam paprykę i mieszając smażyłam około 3 minuty. Dołożyłam pomidory,
podlałam bulionem, doprawiłam ziołami, solą i pieprzem. Zagotowałam. Dodałam zrumieniony
czosnek, wymieszałam i całość rozłożyłam
na kotletach. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika schab
z warzywami przełożyłam na półmisek. Do tego podałam kopytka i buraczki z
papryką. Obiad był obłędnie pyszny.
Jeśli zdecydujecie się zrobić
takie kotlety... życzę SMACZNEGO! Krys
Brzmi i wygląda przepysznie- szkoda, że muszę sobie tylko smak wyobrazić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Pyszne są. To prawda. Szkoda, że nie spróbujesz... Pozdrawiam, Krys
UsuńŚwietnie, że zamieściłaś ten przepis. Karkówkę duszoną z cebulą już robiłam i jest fantastyczna. Tak więc w ciemno uduszę dzisiaj ten schab
OdpowiedzUsuńZ pewnością też Wam zasmakuje. Pozdrawiam :)
Usuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU nas w domu preferujemy duszone mięsa w sosie. Najlepiej w piekarniku. Ten schab też znajdzie się na naszym stole. Wygląda i ładnie i smacznie.
OdpowiedzUsuńJa również chętniej piekę niż smażę :-) Za schabem nie przepadamy, ale ten Twój chętnie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kolejny super pomysł na schab. Zrobiłam dzisiaj na obiad , wyszło przepyszne danie , rodzina była zadowolona :) Ten schab w warzywach jest niesamowicie smaczny :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam .
Cieszę się, że korzystasz z przepisów i potrawy smakują. Pozdrawiam :)
UsuńSchab należy do suchych mięs, ale duszony z warzywami przejmuje z nich to co najlepsze: aromat, nawilżenie i końcowy smak potrawy. Przepis uważam za bardzo udany. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńnie tylko smaczne dani, ale i bardzo ładnie podane!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłem podobny schab,faktycznie wychodzi bardzo smaczny i soczysty.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Jak tylko zjemy pierogi, które wczoraj zrobiłam, zabieram się za to mięso :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tradycyjnym schabowym, ten natomiast z przyjemnością skosztuje! Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńPrzykryłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
OdpowiedzUsuńxxx
W sensie, że przykryłaś pokrywką żaroodpornego naczynia? Czy że warzywami przykryłaś mięso?
Tak, przykryłam przykrywką i wstawiłam do piekarnika. Pozdrawiam :)
UsuńAha i myślałam, żeby dodać parę pokrojonych pieczarek, nawet kupiłam już, zaraz zamierzam brać się za przyrządzanie.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można dodać pieczarki. Pełna dowolność. Ja proponuję a Wy urozmaicacie wg własnych smaków.
UsuńO, to ja już piekę i nie przykryłam, chyba nic się nie stanie?
OdpowiedzUsuńPara, która wytwarza się podczas duszenia mięsa pod przykryciem, zatrzymuje się pod pokrywką i przenikając w głąb tkanki powoduje, że mięso jest miękkie i soczyste.
UsuńKrysia dziś wykorzystałam twój przepis na mega pyszny obiad z schabem :)) Było takie dobre a jeszcze na jutro (o dziwo) zostało :)) Luby już nie mógł się doczekać jak poczuł mięsko :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Marcelinko że Wam smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńWitajcie. Szukałam pomysłu na obiad dla mięsożernej rodziny, ja sama mięsa nie jem a schabu nigdy nie dusiłam ani nie piekłam :( na jaką temperaturę nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚlepota, już się doczytałam :)
OdpowiedzUsuńNa niedzielę na obiad zrobiłam taki właśnie schab duszony z warzywami wg pani przepisu. Wszyscy zajadali i chwalili. Wyszło tak smacznie, że polecam każdemu, kto lubi schab :) Edyta
OdpowiedzUsuń