MENU...

piątek, 7 marca 2014

Ostry sos z sera roquefort

Ten ostry, wyjątkowy sos jest doskonały do dań delikatnych, takich jak makarony, pierożki a nawet do krótko smażonych mięs. Wypróbowałam go do moich klusek gotowanych na parze. Sprawdził się wyśmienicie J
 
 
Składniki:
1/8 litra białego wytrawnego wina
½  litra kremówki
1 łyżka masła
5 dag sera pleśniowego roquefort (rokfor, gorgonzola)
sól, biały pieprz
 
 
Wykonanie:
Do rondelka wlałam wino, gotowałam na małym gazie do czasu aż wyparowało do połowy objętości. Wlałam śmietanę, wymieszałam rózgą i znów odparowałam na gazie do zmniejszenia objętości o połowę. Powstał sos o lekkiej zawiesistej konsystencji, do którego dodałam masło. Ser  pokruszyłam, dodałam do sosu, wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku.
 
 
 
Sos już jest gotowy. Doskonale nadaje się do makaronów, tortelini i pierożków ravioli. Ja podałam do klusek na parze z nadzieniem z soczewicy.
To moja kolejna propozycja na domowy, pyszny, tym razem ostry sos.
 
 
 
Spróbujcie podać go również do ulubionych makaronów. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

 

33 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sosy:) Tylko nie znoszę wina w daniach, można je czymś zastąpić?:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino do gotowania potraw dodaję w celu podniesienia ich smaku. Podczas procesu gotowania wino redukuje się nawet do 1/8 wstępnej objętości. Do białych potraw dodaję wino Riesling. Nie zastępowałam wina niczym innym. Można po prostu je pominąć. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  2. Pyszny taki ostry sos. Muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nawet nie znałam takiego sera:) Ale sosy uwielbiam, jednak to też mi nie bardzo wychodzi w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser można zastąpić innym pleśniowym. Jest to jeden z łatwiejszych w wykonaniu sosów :)

      Usuń
  4. o rany, jaka pychota, do krokietów ziemniaczanych ze szpinakiem tez będzie idealny ! Krysiu, świetna propozycja :), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację idealnie się do tego będzie nadawać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. wspaniały sosik, muszę go koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja. Bardzo lubię makaron z takim sosem. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak sos to tylko na ostro :) Do pizzy jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny ten sosik :) Muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam sosy serowe! Idealnie pasowałby makaronu, i nie tylko :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne naczynko na sos. Smakowity sos do ravioli lub kurczaka. Niedzielny obiad będzie miał miły dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super sosik, a z kluchami to już odjazd totalny! Dziękuję za życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krystynko, sos z sera roquefort robię bardzo często, ale zwykle dodawałam śmietanę skwaszoną, chyba z kremówką delikatniejszy. Do sosu "trzy sery" mleko skondensowane niesłodzone. Spróbuję teraz wg Twojej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ser pleśniowy, więc wyobrażam sobie, że ten sos musi być cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  14. I znów się Krysiu oblizuję, sosik wygląda wyśmienicie, można go wykorzystać do wielu potraw. Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. A właśnie dziś myślałam o makaronie z takim sosem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam smaku takiego sosu, ale wierzę Krysiu, że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu, sery pleśniowe nie należą do moich faworytów, ale sos spróbuje :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ale to bardzo lubię tego typu sosy - muszę się wziąć w garść i wypróbować Twój przepis - już mi ślinka cieknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. musi mieć swój smak, użyłaś tak idealnych składników, które pasują do siebie..
    On nie może być zły, ohh.. szkoda, że nie dostałam zaproszenia na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszny sos!! uwielbiam wszelkie sery pleśniowe, ale nie wina, zobaczę czy da się czym zastąpić lub ominąć:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię taki sos.Często podaję go do makaronu.Szybko się robi,a smak doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  22. Spadłaś mi z nieba - właśnie poszukuję przepisu na ciekawy ( inny które znam ) sos do makaronu.
    Czy to jest wersja tylko dla dorosłych ! Fajnie ,że jesteś :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszyscy piszą jak ładnie zamieszczony przepis brzmi, a w gotowaniu nie o brzmienie chodzi, a wykonanie. Spróbowałam przygotowač sos wg Pani wskazówek. Po wlaniu kremówki do wina, kremówka się zwarzyła. Zmarnowałam tylko wino. Poza tym, przepis jest krótki, a mimo to umknęło Pani masło, które wskazuje Pani w składnikach, a pomija w wykonaniu. Niedbałość, czy zwykłe przeoczenie? :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią. Nie wiem co poszło nie tak z tym winem. Każdy przepis, który zamieszczam staram się opisać dokładnie i robię to w momencie, kiedy właśnie go przygotowuję i fotografuję. Więc nie może się nie udać. Gdyby mi się nie udało, nie zamieściłabym przepisu. A jeśli chodzi o masło to było zwykłe przeoczenie, które już uzupełniłam. Niesłusznie mi pani zarzuca niedbałość. Pozdrawiam.

      Usuń
  24. Przypuszczam, że komentarza z obiektywną oceną, odbiegającego od komentarzy chwalących bezpodstawnie - Pani nie zamieści. Cenne są opinie po wykonaniu i smakowaniu. Życzę refleksji, które przełożą się na jakość, z korzyścią dla Nas wszytkich :-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd tyle cierpkich słów pod moim adresem. Zamieszczam każdy komentarz. Nigdy nie robię tego wybiórczo i nie mam wpływu na to co ktoś pisze. Cenię sobie wszystkie opinie o moim blogu, ponieważ każda uwaga dla mnie jest cenna i jest wskazówką do tego co zamieszczać na blogu i czego czytelnicy oczekują. Pozdrawiam

      Usuń
  25. Szukałam sosu do pierożków ravioli. I znalazłam tutaj. Wczoraj go zrobiłam. Wspaniały smak. Zapiszę go na moją listę sosów. Zawsze miałam problem jak się robi dobry sos. Cieszę, że mi się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj zrobiłam ten sos do szparagów. Sprawdził się idealnie w połączeniu z delikatnymi szparagami. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam ten sos. Jest wyborny, pyszny. Polecam do pierożków. Pozdrawiam, Julia :)

    OdpowiedzUsuń