MENU...

niedziela, 4 maja 2014

Legumina owocowa z kaszy jaglanej

Zastanawiam się jak często jemy kasze. Jakie kasze wybieramy najczęściej? Jaka kasza jest Waszą ulubioną? Na słodko, czy na wytrawnie? A najważniejsze pytanie za co lubimy kasze?
Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo soli mineralnych i witamin.
Dzisiaj wybrałam kaszę jaglaną, która obfituje w witaminy z grupy B, posiada dużo białka a mało skrobi. Obfituje w krzem, który ogromnie wpływa na stan naszej skóry i paznokci.
Nie zakwasza organizmu, ponieważ jako  jedyna z kasz  ma odczyn zasadowy. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworom.
Kasza jaglana ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Można z niej zrobić wiele smacznych potraw. Nadaje się do zrobienia pierogów, kotlecików a także stanowi główny składnik deserów. Dzisiaj właśnie proponuję kaszę jaglaną na słodko, jako deser. Jest smaczna, delikatna i ... zresztą przekonajcie się i zróbcie kaszę jaglaną   
 

Składniki:
150 g kaszy jaglanej
½ l mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
10 dag suszonych śliwek bez pestek
1 mango
1 łyżeczka otartej skórki z wyparzonej cytryny
1 łyżeczka masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki
Wykonanie:
Mleko zagotowałam.
Kaszę wsypałam na gęste sitko i przelałam kilka razy zimną, bieżącą wodą, a następnie gorącą z czajnika.
Kaszę przełożyłam do mleka, zamieszałam robiąc łyżką dwa, kółka  i na małym gazie gotowałam około 15-17 minut (bez mieszania).
Kaszę po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem na 5 minut, żeby "doszła" i lekko spęczniała.


W tym czasie zmiksowałam żółtka z cukrem. Dodałam śliwki pokrojone w paski, oraz skórkę z cytryny. Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do jajek.


Wszystko wymieszałam, dodałam przestudzoną kaszę i przełożyłam do formy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wygładziłam wierzch. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut.
  
Po wyjęciu z piekarnika podałam na ciepło, udekorowaną pokrojonym w paski owocem mango i śliwkami suszonymi.
Pyszny deser. Można podać na kolację.
 
Zapewniam Was, że zasmakuje zarówno Wam, jak i dzieciom. Spróbujcie J Życzę  SMACZNEGO! Krys



35 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis- nigdy takiej leguminy nie jadłam, ani nie spotkałam się z takim przepisem.
    Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Krysiu, że przypomniałaś o kaszy jaglanej, gdyż już dawno jej nie jadłam, a Twoja legumina z owocami prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu, kolejny raz się zachwyciłam, bardzo ciekawe danie, miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znów jest ładnie dla oka i smacznie dla duszy (żołądka). Przyznam szczerze, że rzadko jadam kasze. Najczęściej gryczaną. Jaglanej nie jadłam. Ale jak widzę taką smaczną propozycję to jest dla mnie zachętą, żeby zrobić. Dziękuję za takie właśnie posty z takimi propozycjami. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze tego :O
    Ale wygląda booooskooo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie, nigdy nie jadłam takiej leguminy

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności w tym blogu.Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być pyszne, pyszne i zdrowe!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny pomysl na legumine owocowa!! Ja ostatno jem na sniadanie te kaszke jaglana z jogurtem lub jogurtem i owocami. Twoj przepis na legumine Krysiu na pewno jest super, musze wyprobowac. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam serdecznie:):)

    www.elisabeth-brzeski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm ciekawa jestem jak smakuje bo wygląda niezle

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis...moja babcia często robiła leguminę, ale z innego przepisu, słowo legumina właściwie jest jakby z innej epoki : )

    OdpowiedzUsuń
  12. My ostatnio wcinamy kotleciki z kaszy gryczanej, ale jaglana w takiej postaci:)? Muszę spróbować, takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. To nie byl dobry pomysl, zeby o tej porze wchodzic Krysiu na twojego bloga....i czym ja teraz zastapie twoja leguminkę? Ide poszukac do szafki, moze chociaz jakas czakoldę znajde :)

    OdpowiedzUsuń
  14. w takiej postaci jadłabym kasze zdecydowanie częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jako dziecko nie jadłam kasz - teraz odkrywam wszystkie na nowo. Jaglana jest doskonała do deserów, taka leguminka musi być nie tylko smaczna, ale i zdrowa

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasze wracają do łask, coraz więcej ciekawych przepisów i ten jest świetnym pomysłem :) Dzieci które nie lubię kaszy, to takie danko na pewno zjedzą, tylko nie wolno mówić że tam jest kasza :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczna i na pewno dobra.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kaszę jadamy zdecydowanie za rzadko. Najczęściej gryczaną, choć ostatnio staram się podawać jaglaną i jęczmienną. Nigdy na słodko, w sumie nie wiem dlaczego. Twoja legumina, Krysiu, wygląda bardzo apetycznie. Zrobię - w ramach nadrabiania zaległości kaszowych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapisuję przepis , wyobrażam sobie jaka ta legumina jest pyszna!
    Skończę dietę i na pewno zrobię.Jaglaną kaszę uwielbiam, zresztą inne również. Już ją wklejam do kajetu komputerowego. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Kasza jaglana należny do moich ulubionych:) więc i przepis zabieram do ulubionych :)
    Pysznie wygląda, przyznaję, takiej leguminy nie robiłam :) Pozdrawiam serdecznie Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę popełnić taką leguminę. Ciekawie się prezentuje i napewno jest przepyszna. Pozdrawiam Krysiu i życzę cudownego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam kaszę jaglaną więc....już mi ślinka cieknie Krysiu...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj Krysiu. I znów u Ciebie pyszności. Mniam, mniam. buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały pomysł na kaszę, smaczny, zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy przepis ,zapowiada się smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja, lubię kaszę tylko na słodko :D Twoja propozycja jak najbardziej mi przypasowała :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Pani Krysiu, dziękuję za pomysłowy przepis, dzięki któremu mogłam przemycić kaszę mojej córce. Jadła i chwaliła dobre jedzenie. Ja zamiast mango dodałam banana a zamiast śliwek dałam rodzynki. Było bardzo smaczne również dla nas. Pozdrawiam. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  28. nigdy nie jadłam leguminy! wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo lubię kaszę jaglaną, tylko, że ja robię z niej placki jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków). przepis ciekawy i wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajny przepis! łubię wszystkie kasze i każdy nowy przepis chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  31. Takiej słodkiej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, ale wygląda tak smacznie, że chyba wkrótce się skuszę, pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne i zdrowe! Bardzo lubię kaszę jaglaną i często ją przyrządzam. Pozdrawiam Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda bajecznie! Ja niestety kaszę jem głównie z rozsądku, nie jest to mój ulubiony składnik. Gryczanej szczerze nie znoszę, jaglaną toleruję, najlepiej mi wchodzi pęczak. Wszystkie jednak staram się jeść regularnie bo wiem, że warto. Twoja propozycja jest tak piękna, że mimo kaszy w roli głównej mam na nią chętkę :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy jeszcze nie jadłam leguminy w takim wykonaniu. Na zdjęciu wygląda bardzo zachęcająco . Jednym słowem -- smakowite jedzonko , mniam :) Chętnie bym taką leguminkę owocową zjadła :))

    OdpowiedzUsuń