MENU...

niedziela, 23 listopada 2014

Łososiowe róże na ryżowej pierzynce

Często się zdarza,  że podczas spotkań towarzyskich chcemy zabłysnąć podając nową potrawę, bardzo ciekawe ciasto niespodziankę albo pieczeń, której jeszcze nie piekliśmy. A przede wszystkim chcemy zachwycić naszych gości smaczną, stanowiącą dekorację sałatką, która powinna podbić serca naszych przyjaciół. Uwierzcie, że piękna dekoracja w postaci sałatki zachwyci Waszych gości.  Zobaczcie moją propozycję...
 
 
 
 
Składniki:
100 g łososia pokrojonego w plasterki
jajko
100 g ugotowanego ryżu
rozmaryn
1 łyżeczka posiekanego koperku
plasterki cytryny
sól
pieprz
kilka zielonych cebulek ze szczypiorkiem
 
 
 
Wykonanie:
Najpierw zrobiłam sprężynki ze szczypiorku. W tym celu szczypior odcięłam od cebulek zachowując kawałek ich białej części. Resztę szczypioru pocięłam na kawałki o długości około 10 cm.
Nożyczkami rozcinałam szczypior wzdłuż, ale nie docinałam do końca. Tylko do białej części. Każdą gałązkę pocięłam na 6 paseczków. Do miski wlałam bardzo zimną wodę, wrzuciłam kilka kostek lodu i włożyłam szczypior.
 
 
Wstawiłam miskę do lodówki i po około godzinie uzyskałam piękne sprężynki ze szczypiorku. 

 
Na talerzyku rozłożyłam ryż. Łososia zwinęłam na kształt  pączków róż. Ułożyłam na ryżowej pierzynce i dodałam pozostałe składniki tak, żeby utworzyły ciekawą i smaczną kompozycję. Moje sprężynki ze szczypiorku spełniły swoje zadanie.  Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
 
 

Tę sałatkę można modyfikować, zmieniać składniki, dodawać nowe... Jeśli lubicie majonez, możecie dodać odrobinę i wymieszać z ryżem. Łososia można zastąpić np. szynką parmeńską. Wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków. Najważniejsze żeby najpierw nakarmić oczy a potem... cała reszta jest dla Was. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

29 komentarzy:

  1. a ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z łososiem, będzie sałatka na kolacje:)
    Miłej niedzieli Krysiu, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie i na pewno jeszcze lepiej smakuje, chciałabym mieć choć 1/10 Twoich zdolności

    OdpowiedzUsuń
  4. tak ładnie podane jedzenie od razu zachęca do konsumpcji, warto znać takie triki :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak szukać pomysłu na smacznie i ładnie to u ciebie. Nie zawiodłam się. Te sprężynki ze szczypiorku to pomysłowy wybieg na dodatkową dekorację.

    OdpowiedzUsuń
  6. tak, tak, wygląda rewelacyjnie! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uczta i dla oka i brzucha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta dekoracja jak najbardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam przystawki z łososia, mniam, az ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie to wygląda i na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu podane danie w sposób królewski, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łososia :) piękne te łososiowe róże :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie piękne te łososiowe róże! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To prawdziwa sztuka w najsmaczniejszym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny przepis. Uwielbiam łososia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie to wszystko piękne. Po prostu idealnie wygląda, a zestaw smaków wprost doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetna propozycja podania! jesteś dla mnie mistrzynią pod każdym względem ! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jem oczami, całość wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetna propozycja i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak pięknie podane, aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie dość, że pyszne i zdrowe, to jeszcze pięknie udekorowane...

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie śliczne te róże, efektownie podane :)

    OdpowiedzUsuń