Dzisiejszą roladę zrobiłam z przypadku.
Nie zamierzałam, ale mój mąż kupił fileta z indyka.... Cóż, nie planowałam ale
wymyśliłam co zrobić, żeby było smacznie i ładnie. Czy mi się udało? Oceńcie
sami. Najpierw zobaczcie a potem zróbcie i spróbujcie...
Składniki:
800 g filetu z indyka
400 g mrożonego szpinaku
pomidory suszone z puszki
por, biała część
½ kolorowej papryki (użyłam pomarańczową)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka mieszanki (papryka
słodka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, gorczyca biała)
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Rozmroziłam szpinak. Podlałam
2 łyżkami wody i chwilę podgrzałam. Dodałam 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Miałam
szpinak w liściach, więc całość zmiksowałam, żeby uzyskać jednorodną masę.
Fileta umyłam nacięłam tak,
aby utworzył się szeroki płat. Przykryłam folią i lekko rozbiłam tłuczkiem.
Por i paprykę opłukałam i
pocięłam wzdłuż na wąskie paseczki.
Pomidory odsączyłam z oleju.
Olej z pomidorów zachowałam i wymieszałam jeszcze z 1 łyżką oleju.
Na płacie mięsa rozsmarowałam
szpinak i ułożyłam kolejno pozostałe składniki.
Całość zwinęłam wzdłuż
dłuższego brzegu tworząc roladę. Całość wysmarowałam zmieszanym olejem.
Obsypałam solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiłam na 170 °C.
Roladę zawinęłam w srebrną
folię i wstawiłam do piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu roladę zostawiłam
na noc do wystudzenia. Najpierw na blacie w kuchni a potem przełożyłam do
lodówki.
Odwinęłam z folii i pokroiłam
w plastry.
Super ta roladka :-) Krysiu ja podobną robię na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziana, cudownie kolorowa.... chętnie bym zjadła:)))
OdpowiedzUsuńSzpinak i suszone pomidory, mmm jak dla mnie połączenie idealne. Wygląda wspaniale i smakuje zapewne tak samo. Ale Twoi domownicy mają z Tobą dobrze mogąc kosztować coraz to nowych smakowitości w najlepszym wydaniu! Zawsze prezentujesz bardzo pomysłowe i inspirujące dnia. Podziwiam. Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńZnając gusta smakowe moich domowników i gości staram się żeby smakowało im to co ja serwuję :) Madziu, dziękuję za taki miły komentarz:)
UsuńSuper mięsko! I jak elegancko wygląda na talerzu! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńOK. Zaraz zobaczę :)
UsuńKrysiu, do Ciebie to strach zaglądać, człowiek by tylko jadł i jadł, aż by pękł :) Rewelacyjne danie!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :) Nie obawiaj się. Zapraszam Cię zawsze :)
UsuńKrysiu zdecydowanie Ci się udało. Jest ładnie i na pewno smacznie.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na pyszny obiad, a reszta świetnie będzie pasować na kanapki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne roladki.
OdpowiedzUsuńJest bardzo smacznie i wygląda pysznie :) lubię takie połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńAle napakowany indyk, pomysł godny wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie i do tego świetnie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że było smacznie, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńZnakomita propozycja! Bardzo lubię szpinak, więc przepis zapisuję w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńpyszna rolada.
OdpowiedzUsuńszpinak i suszone pomidory to zawsze sprawdzone połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta rolada ;) Krysiu spełnienia marzeń z okazji urodzinek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKrysiu, spóźnione, ale wszystkiego najlepszego Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńa roladka palce lizać!!
buziaki przesyłam i miłego dnia życzę:)
Dziękuję Reniu :) A roladę warto spróbować :)
UsuńPyszna ta rolada :))
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam. Lubię te wszystkie składniki, więc rolada będzie smakować. Ładnie wygląda ta rolada na półmisku:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zrobię, bo uwielbiam szpinak..buziaki...
OdpowiedzUsuń