MENU...

środa, 1 lipca 2015

Zupa koperkowa z żółtkami

To jest jedna z tych zup, którą małym nakładem pracy i niewielką ilością składników można zadowolić niejednego wymagającego smakosza. Jest lekka i pożywna zarazem, a to za sprawą delikatnego wywaru z drobiu i jajek, które dodałam do zupy. Jednym słowem.... zupa dla każdego
 


 

  Składniki:
użyłam zamrożone wcześniej kostki
1 duży pęczek koperku
200 ml śmietany (18%)
3 łyżki mleka
2 łyżeczki mąki
Ponadto: 4 ugotowane na twardo jajka
 
 
  
Wykonanie:
Bulion zagotowałam.
Koperek umyłam, odcięłam gałązki a łodyżki obwiązałam nitką i włożyłam do gotującego się rosołu.
Gałązki posiekałam i odłożyłam.
 

Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam do rosołu. Po chwili wrzuciłam posiekany koperek.
Wyjęłam z garnka łodyżki koperku, zupę przyprawiłam solą i pieprzem.
Śmietanę zahartowałam małą ilości gorącej zupy wymieszałam i wlałam do garnka.
Jajka obrałam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Starłam na tarce osobno żółtka i osobno białka. Białka rozłożyłam do talerzy, wlałam gorąca zupę a na wierzchu posypałam żółtka.

 

Kolejna smaczna zupa, która jest łatwą i szybką do zrobienia,  ale jej smak nie pozwoli długo o sobie zapomnieć. Przypomina smak zupy szczawiowej a jednak nią nie jest. Polecam i życzę SMACZNEGGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
 

29 komentarzy:

  1. Mam więc pomysł Krysiu na jutrzejszy obiad...pozdrawiam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Koperkowa-chyba moja ulubiona letnia zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ją dzisiaj na obiad :D
    jedna z moich najulubieńszych:)
    pozdrawiam cieplutko i miłego dnie Krysiu

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka Krysiu. Taka pachnąca latem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej zupki, chętnie bym skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ohh koperkowa najlepsza na upały ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię koperkową :)
    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię zupkę koperkową oj bardzo :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa, którą uwielbiają moje dzieci, ale ja robię trochę inaczej i bez jajka. Muszę spróbować zrobić taką jaką Pani podaje. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś mi apetytu na tę zupkę:-) Pewnie niedługo i u mnie zagości:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, zupa na lato jak w sam raz. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też lubię baaardzo. W ogólę lubię zupki. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurcze zupa koperkowa to chyba jedna z nielicznych zup ktorych nie lubie. Kojarzy mi sie z dziecicnstwem i szkola, tam podawali nam ja regularnie i chyba jakis uraz mi pozostal..

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta zupa ma pyszny smak, bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna zupka :) Fajny pomysł na letnią zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię koper i dodaję gdzie tylko można. A zupka wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna zupa na lato :D Lekka i delikatna w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Zastanawiałam się nad tymi kostkami bulionu, naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny pomysł z kostkami, wspaniała zupa!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie znałam tej zupy, a taka fajna!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupa koperkowa kojarzy mi się z dzieciństwem, dawali podobną w przedszkolu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie zupki :))

    OdpowiedzUsuń
  23. robię bez jajek, uwielbiam tę zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię taką zupę, szczególnie wiosna i latem. Pozdrawiam Cię Krysiu.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń