MENU...

środa, 17 lutego 2016

Zupa krem z brokułów z migdałami

Zupa powinna znaleźć się w naszym menu codziennie. Jest w czym wybierać. W zależności od pory roku, albo upodobań domowników gotujemy  zupy gęste, zawiesiste, pożywne, sycące. Są też zupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy...
No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam
 
 
 
Składniki:
1 brokuł (ok. 500 g)
1 łodyga selera naciowego
1,5 l bulionu z drobiu wg tego przepisu *
25 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula (duża)
50 g płatków migdałów
150 ml białego wina
sól morska
pieprz
4 łyżki gęstej śmietany (brak na zdjęciu)
 
 
 
 
Wykonanie:
Brokuła podzieliłam. Różyczki odkroiłam a łodyżki oczyściłam i pokroiłam w plasterki.
Cebulę pokroiłam w półkrążki.
Łodygę selera oczyściłam i pokroiłam w plasterki.
* Użyłam zamrożonego wcześniej bulionu, który rozmroziłam.  Oczywiście można przygotować świeży, dowolny bulion z drobiu.
 
 
 
 
 
 
Na dużej patelni rozgrzałam oliwę z masłem na średnim gazie. Wsypałam cebulę. Dodałam seler i łodyżki brokułów. 
Po chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru.
 


 W rondlu zagotowałam bulion.
Do  warzyw na patelnię wlałam wino. Gotowałam na małym gazie.  Kiedy płyn częściowo odparował dodałam różyczki brokułów. Wymieszałam. Po chwili  warzywa zaczęły lekko brązowieć przełożyłam je więc do rondla do gorącego bulionu. Zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i jeszcze około 5 minut gotowałam na małym gazie.
Zmiksowałam. Ale konsystencję pozostawiłam grudkowatą.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 
 
Zupę krem podałam gorącą w miseczkach. Na wierzchu ułożyłam łyżeczkę gęstej śmietany.
 


 
 
Przekonałam Was do tej zupy?  Dla amatorów zup kremów i dla amatorów brokułów to idealna zupa. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

24 komentarze:

  1. Jestem wielką fanką tej zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam krem z brokułów, ale nie łączyłam go jeszcze migdałami- musi być świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś dla mnie zupa krem to było bleee. A jak spróbowałam to została ze mną chyba na zawsze. Moje dzieci nie lubią takich zup. Ale rodzina jest duża więc amatorów zup kremów u nas w domu jest wielu.
    Krem z brokułów należy do moich ulubionych. Już robiłam z pani przepisów kilka zup. Są naprawdę smaczne. Ten przepis też wypróbuję, choćby dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa-krem to dla mnie najlepsza zupa. Bo treściwa i aksamitna. Z chęcią ją dzisiaj zrobię:) Anka

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobną, przepis pochodzi z jakiejś książeczki również z migdałami, tylko prażonymi ale bez wina. Ale w sumie to czemu by nie dodać winka? Spróbuję następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  6. jako amatorka kremów jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę. Brokuły leżą na stole, więc wiem już co będzie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  8. no, brokułowej na winem to jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Delicje!!! Dlaczego, wciąż zbyt mało czasu, wracam do domu o 15.30 i zaczynam na " 5 frontów".

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi i wygląda przepysznie! Lubię od czasu do czasu zjeść zupę krem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś dla nas Krysiu:)
    bardzo lubimy zupy,a ta wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu do zup nie musisz mnie namawiać :-) są pyszne. Wspaniale przygotowałaś ten krem :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny pomysł na krem. Brokuły z migdałami uwielbiam. Ale wina jeszcze nie dodawałam do takiej zupy. Brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie miałam okazji spróbować takiej zupki więc może warto wreszcie spróbować ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna :) brokuły uwielbiam, a migdały tylko dodatkowo podkręcają smak :0 jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Krem z brokułów to moja ulubiona zupa krem i również podaję go z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupę brokułową uwielbiam, ale nigdy w takiej wersji nie jadłam. Zdarzało mi się posypywać płatkami migdałów, ale muszę spróbować w Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  18. smakowita zupka :) ja brokułową robię z serem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką z serem pleśniowym zrobiłam ostatnio. Też jest smaczna :)

      Usuń
  19. Oj chętnie bym spróbowała takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń