MENU...

środa, 9 marca 2016

Ciasto ryżowo – twarogowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało?  Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy
 

(Foremka 16x23 cm)


 
  
Składniki:
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
300 g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki cukru
Dodałam jeszcze 3 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) 
 
 
 
 
 Wykonanie:
Ryż opłukałam, zalałam mlekiem, dodałam masło i wstawiłam do gotowania na około 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonął mleko. Garnek z ryżem  zawinęłam w koc i odstawiłam na około 30 minut.  
 
 
Do ryżu wkruszyłam ser i zmieliłam razem w maszynce.
Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek.
Żółtka utarłam z cukrem, dodałam do ryżu i wymieszałam. Z białek ubiłam pianę i również dodałam do ryżu.  Na koniec wsypałam żurawinę.
 

Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzałam do 180  °C.
Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.
Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Ja właśnie wybrałam ten drugi wariant, ponieważ chciałam, żeby je dodatkowo udekorować.  
 

  Gotowe ciasto przełożyłam na półmisek.
 

 

Polecam to smaczne i wilgotne ciasto. Jest takie inne, a zarazem smaczne. Wypróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

58 komentarzy:

  1. Koniecznie zrobię,bo wygląda szalenie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się pochwalisz jak Ci smakowało :)

      Usuń
  2. Tak właśnie sobie uzmysłowiłam, że nigdy nie robiłam ciasta z dodatkiem ryżu. Koniecznie muszę to zmienić. Ciekawa propozycja. Na pewno smakuje wspaniale. A jeszcze ta żurawina w środku sprawia, że w przekroju bardzo ładnie się prezentuje. Muszę popróbować zrobić go w domu, lubię eksperymenty jeśli chodzi o pieczenie :) Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wilgotne, bo nie piekłam z mąki ryżowej tylko z ryżu no i ten dodatek sera... Wyszło smacznie. Mam nadzieję, że napiszesz czy Ci smakowało :)

      Usuń
  3. Wspaniały przepis. Robiłam kiedyś włoskie ciasto ryżowe z cytrynową nutą, połączenie ryżu i twarogu mocno mnie intryguje. Upiekę! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie... intryguje ten przepis. Ciekawa jestem Twojej opinii po upieczeniu :)

      Usuń
  4. Wygląda jak sernik:) Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedyś spróbować. Ja piekłam z samej mąki ryżowej i mnie nie urzekło nie wrzuciłam go na bloga, klucha konkretna. Ale ser może dużo zmienić, aż jestem ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, a tutaj nie ma kluchy. Jak spróbujesz to podziel się swoją opinią na temat tego ciasta :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tak. Masz rację. Ciekawy przepis. Mnie też zaintrygował :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie... To wyszło na dobre, bo i ciasta się udało :)

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale, bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wygląda tak smakuje :) I ciekawie i smacznie :)

      Usuń
  9. Intrygujący przepis. Dla mnie nowość Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też była to nowość. Ale już odkryłam tę tajemnicę. Jest po prostu inne mniej słodkie, wilgotne i... smaczne :)

      Usuń
  10. Brzmi smakowicie, ser lubi mleko, więc i pewnie ryż. Przypomniał mi się przepis na sypaną szarlotkę z kaszy manny. Fajne są takie przepisy. Jako, że ja prawie nie jadam ciast i słodyczy, to wypróbuje ten przepis na święta wielkanocne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marzenko, że skorzystasz z tego przepisu. Pochwal się potem jak smakowało :)

      Usuń
  11. nie znam tego ciasta, ale przepis zaintrygował mnie bardzo; zapisuję sobie, może wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na ciacho :) zapisuję do zrobienia, bo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne ciasto, jeszcze się z takim nie spotkałam, pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, bo ciasto jest naprawdę smaczne :)

      Usuń
    2. ja nie miele nadzienia bo ladnie wyglada struktura ryzu po przekrojeniu,pieke na ciescie drozdzowym albo daje na spod ciastka kruche

      Usuń
  14. Nigdy takiego nie robiłam, muszę spróbować, bo wygląda smakowicie...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja też jak robiłam pierwszy raz to dla mnie było wielkie niewiadome. Ale wyszło znakomicie :)

      Usuń
  15. Cudowne ciasto, z pewnością na jednym kawałku by się nie skończyło ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zjadłabyś więcej, bo ciasto wcale nie jest za słodkie, ani "zapychające" :)

      Usuń
  16. Od rana zabrałam się za to ciasto. Niedawno wyjęłam z piekarnika. Przyznam się, że zrobiłam to ciasto na próbę. Oznajmiam, że próba przeszła test rewelacyjnie!!! Ciasto jest naprawdę jak piszesz wilgotne. Nie jest za słodkie. Dla mnie akurat. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przeszło pomyślnie test i że smakowało :)

      Usuń
  17. Intrygujące i smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Ciekawa jestem czy będzie Tobie smakować :)

      Usuń
  19. Krysiu fajny przepis, ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu sernik z ryżem jest genialny, miałam w swoim życiu okres że tylko takie połączenie piekłam. Niestety się przyjadło i poszłam po nowe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ciasto :) ja piekę sernik z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja kiedyś podobne ciasto jadłam, więc be wahania skorzystałam wczoraj z tego przepisu i upiekłam. Wyszło świetnie. Tego oczekiwałam. Ciasto dla tych co lubią zjeść coś słodkiego a jednak nie jest kaloryczne. Dzisiaj zabrałam kawałek do Pracy i poczęstowałam koleżanki. Mówimy chórem: JEST FANTASTYCZNE!!!
    Pozdrowienia z Częstochowy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No nie wytrzymam, muszę zrobić, bardzo mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne ciasto. Zrobiłam na próbę i polecam zwłaszcza po świętach, takich obfitych. To ciasto dietetyczne i bardzo smaczne. Pozdrawiam:) Teresa

    OdpowiedzUsuń
  25. witam, spróbowałem go zrobić gdyż do tej pory wszystko mi wychodziło wg. przepisów P. Krysi, jednak tym razem coś poszło nie tak :( . Masa mi wyszła ciut za twarda, nawet po zmieleniu nie szło w żaden sposób rozprowadzić białka z tą masą a po upieczeniu ryż trochę strzela w zębach :( . W smaku placek jest bardzo smaczny, ale dla gości się raczej nie nadaje. Nie jestem kucharzem tylko się uczę. A może to wina złego ryżu ? (kupiłem 1 kg w torebce).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Fakt, trochę ciężko miesza się masę z białkami. Ale pomalutku i wszystko się połączy. Ciasto po upieczeniu nie jest takie gładziutkie jak z samym serem, bo ryż ma drobinki i nie zmieli się w maszynce na puch nawet mieląc z serem. Ciasto po upieczeniu ma mieć zwartą, ale wilgotną i miękką strukturę.
      Co poszło nie tak? Może ryż był za twardy po ugotowaniu?
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Właśnie ciasto jest w piekarniku, ale wyszło jak ciasto drożdżowe (chodzi mi o konsystencję). Użyłam 250 ml szklanki, trzymałam się gramatury. I nie wiem czy dobrze. Narazie czekam. Przepis a ciasto wydają się super mam nadzieje że wyjdzie .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam nadzieję, że wszystko się uda. Czekam na opinię po degustacji. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak też smakuje. Na pewno za jakiś czas zrobię.
    Zapraszam na swój raczkujący blog wszystko-smaczne.blogspot.com



    OdpowiedzUsuń