MENU...

środa, 25 lipca 2018

Mus z jabłek do słoiczków

Kiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki...
Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa... 






Składniki:*
2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki)
3 łyżki wody
6  łyżek cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
¼  łyżeczki mielonego imbiru






* Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo odeszło, część ładne jabłka

Wykonanie:
Do  rondla z grubym dnem wlałam wodę, wsypałam część jabłek i połowę cukru. Następnie dodałam pozostałe jabłka i resztę cukru.


Rondel wstawiłam do gotowania. Wymieszałam. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i mieszałam jabłka, żeby nie przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając swoją objętość.
Po około 10 minutach gotowania część jabłek rozpadła się na mniejsze cząsteczki.  Masa jabłkowa zaczęła gęstnieć.
Teraz jest czas, żeby masę albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera.


Na koniec wlałam sok z ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować, bo jeśli jabłka były zbyt kwaśne, to można dosłodzić, można wsypać cynamon, cukier waniliowy. Wszystko wg uznania.
Gotowy mus wymieszałam i pozostawiłam na malutkim ogniu. Jak już zaczął bulgotać, to przekładałam do wyparzonych słoiczków, szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Słoiczków z musem nie trzeba pasteryzować.
Kolejne słoiczki powędrowały na półkę do spiżarni.




Czy zapełniacie już swoje półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


17 komentarzy:

  1. Ja juz tez przerobilam sporo jablek na ppdobny mus. To moj 'must have' w spizarni:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowe przetwory, a mus z jabłek szczególnie. Z imbirem nigdy nie robiłam, dodaję cynamon 😊
    Kiedyś wypróbuję w połączeniu z imbirem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maja mama taki robiła. Super jest w naleśnikach. Tak najbardziej lubię. Uwielbiam wprost :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to wszystko ładnie wygląda :) A jak smakuje. Bardzo lubię naleśniki z jabłkami. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki mus to obowiązująca pozycja na mojej liście;D
    a moja spiżarnia już jest pełna, a gdzie tam do końca
    Buziaki przesyłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w planach. W ubiegłym roku zrobiłam kilka słoiczków i szybko zniknęły z półki spiżarni. W tym roku zobaczę na ile starczy jabłek. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. TeZ taki niedawno robiłam, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu nigdy nie mogło zabraknąć takiego musu na zimę. Teraz nawet gdy ja nie zdążę sobie takiego przygotować, to w rodzinnej piwnicy zawsze czeka na mnie kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno go zrobię taki mus. Na razie zrobiłam kilka słoiczków przecier pomidorowego na zupę. Niestety brak czasu nie pozwala mi na więcej 😍 pozdrawiam serdecznie 😍 😘

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłuszka robię każdego roku, są potem do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota, lubię zajadać ciepły mus prosto z gara na pieczywie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny, a potem do naleśników :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taki mus :-) do naleśników czy placków idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja babcia kiedyś robiła. Pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowe przetwory, marynaty, kiszonki, dżemy, konfitury i soki to doskonały sposób na to, żeby zamknąć w słoikach to, co najcenniejsze – smak, aromat i bogactwo składników odżywczych sezonowych warzyw i owoców.

    OdpowiedzUsuń