MENU...

czwartek, 9 maja 2013

Rogaliki czekoladowo-waniliowe

„Rozkosz dla wszystkich zmysłów” to motto książki „Czekolada” którą pożyczyłam od mojej córki i z której zaczerpnęłam inspirację do upieczenia dzisiejszych rogalików czekoladowo-waniliowych
 
  
Składniki:
75 g ciemnej czekolady  (70 % kakao)
cukier waniliowy
75 g masła
100 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
mąka do posypania blatu

 
Wykonanie:
Czekoladę stopiłam w ciepłej kąpieli wodnej i pozostawiłam do  ostudzenia. Następnie wymieszałam z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i dodałam migdały.
 


Wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 140 °C  z termoobiegiem. Na blacie posypanym mąką uformowałam z ciasta wałki  o średnicy ok. 2 cm i długości około 6 cm. Z tych kawałków utworzyłam rożki.  Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 


Piekłam około 15 minut. Rogaliki można polać roztopioną czekoladą, lub posypać cukrem pudrem.


Takie rogaliki smakują wybornie. Są tak bardzo czekoladowe, takie delikatne i chrupiące... SMACZNEGO! Krys

9 komentarzy:

  1. Znów słodkości, więc znów coś dla mnie. Przepis nie jest skomplikowany a do formowania rogalików można zaprosić dzieciaki. Może być niezła czekoladowa zabawa. Pozdrawiam Nina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Motto książki jest prawdziwe i zapraszające wręcz do rozkoszowania się czekoladowymi wyrobami. Nie potrafię przejść obojętnie obok....Dzisiaj zaserwuję na deser te cudeńka. Dziękuję za propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł, żeby zachęcić dzieci do pomocy w kuchni. Ja też moją córcię poproszę o wsparcie. Dzięki niej takie rogaliki będą tacie smakowały. Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja już własnie zrobiłam te rogaliki. Zrobiłam trochę mniejsze, takie "na ząb". Szybko się je robi. Rzeczywiście są bardzo chrupiące. Polecam. Iga

    OdpowiedzUsuń
  5. Odnoszę wrażenie, że jadłam podobne ciasteczka, właśnie z czekolady a nie z kakao. Bardzo mi smakowały. Jednak co czekolada, to czekolada. H.R.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem za bardzo czekoladowe. W "miękkim cieście czekoladowym", które upiekłam mniej się to wyczuwało. Są chrupiące i ładne. Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie spotkałam się z takimi rogalikami , koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis !! Na pewno będą pyszne , bo właśnie się pieką...Cudowny zapach...Mogę poczęstować....Będą takie dobre jak u Pani...:)) Wszystkiego dobrego i dalszych tak dobrych przepisów. Miłośnik tego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Życzę smacznego i pozdrawiam, Krys

      Usuń