MENU...

sobota, 4 maja 2013

Schab z pieczarkami w śmietanie

Kolejna pieczeń, którą postanowiłam zrobić  i upiec wg przepisu  Dr. Oetkera   w niskiej temperaturze (80 °C) (zobacz tutaj) . Mięso po upieczeniu  jest bardzo soczyste i delikatne. Nie wysycha podczas pieczenia. Nie należy przykrywać go przykrywką, nie ma potrzeby podlewania sosem ani  wodą. Zachęcam Was do takiego pieczenia. Dzisiaj upiekłam schab z pieczarkami w śmietanie    
 
 
Składniki:
800 g schabu w kawałku
świeżo zmielony pieprz
sól
4 łyżki oliwy
1  ząbek czosnku
duża cebula
800 g pieczarek
125 g szynki pokrojonej w kostkę
250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka posiekanego koperku
 
Wykonanie:
Nastawiłam piekarnik z termoobiegiem  na 80 °C.  Podgrzałam półmisek do pieczenia mięsa.
Mięso opłukałam, wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posypałam  solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam oliwę,  obsmażyłam mięso ze wszystkich stron i wstawiłam  na podgrzanym półmisku (bez przykrycia) do piekarnika na 3 godziny.
 
 
Obrałam cebulę i czosnek, pokroiłam w drobną kostkę. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki. Na tłuszczu pozostawionym na patelni po obsmażaniu mięsa, pół godziny przed końcem pieczenia zeszkliłam cebulę z czosnkiem, dodałam pokrojoną szynkę a na końcu pieczarki. Podsmażyłam. Śmietanę przelałam na patelnię i całość dusiła się około 5 minut. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.



Po wyjęciu z piekarnika pieczeń pokroiłam w plastry.
 
 
Mięso podałam z pieczarkami i ziemniakami i zaprosiłam moich gości do stołu. Sądząc po ich minach, wszystkim smakowało.
 

Polecam tę pieczeń i ..życzę SMACZNEGO!  Krys
 

18 komentarzy:

  1. Najpierw skusiłam się na ten schab, a teraz pokuszę się o komentarz. Otóż ten pyszny schab z pieczarkami królował wczoraj w naszym domu. Wszystko wyszło delikatne i soczyste. Schab nie był suchy. Idealna propozycja na niedzielny obiad. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  2. Schab wygląda bardzo apetycznie, aż prosi się żeby zrobić coś takiego. Jesteś nie dość że moją ulubioną blogerką, to jak widzę również doskonałą kucharką. Zawsze chętnie korzystam z Twoich przepisów. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie piekę schab. W tej chwili jest w piekarniku (od godziny). A ja dzielę się moimi spostrzeżeniami. Otóż jestem wręcz przekonana, że będzie bardzo smaczny i właśnie nie będzie suchy (ja kto jest w przypadku schabu). Moje dzieci nie lubią innego mięsa, tylko właśnie chude. Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze. Wszystkie opinie od Was są dla mnie ważne, bo wiem, że trafiam do Was, że korzystacie z moich przepisów, a co najważniejsze smakuje Wam to co ja proponuję. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Po długim weekendzie, po kiełbaskach i szaszłykach z grila dzisiaj zrobiłam schab z pieczarkami. Przepis godny polecenia, tym bardziej, że pierwszy raz piekłam mięso w niskiej temepraturze. Doskanały pomysł. Smakuje inaczej. Rewelacja. Danusia

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczny obiad ze schabem w głównej roli. Nie bardzo wierzyłam w to pieczenie tak długo, ale okazało się że warto było. Mam prośbę o podanie przepisu na jakiś dobry, sos do pieczeni. Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zdecydowałaś się na takie pieczenie mięsa. Wkrótce zamieszczę przepis na wspaniały sos. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Wsmakowałem się w ten schab. Godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Schabik wygląda smakowicie. I na dodatek z moim ulubionym dodatkiem - pieczarkami. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ~Hala~ Przymierzałam się do tego schabu od pewnego czasu. Upiekłam go w końcu. I nie żałuję. Polecam. Bedę go teraz częściej robić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Krysiu, pochwalam Pani schab z pieczarkami. Jest doskonały. Teraz jest moim daniem popisowym. Wszyscy chwalą. Dziękuję za wspaniałe przepisy, a za ten w szczególności, Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję się pod tym komentarzem. Kinga

      Usuń
  11. Mój schabik "dochodzi" w piekarniku. Zdecydowałam się zrobić zgodnie z Twoimi radami. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie to... Dzięki za dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ten schab na noworoczny obiad i naprawdę pyszny,a schab jak nie schab -mięciutki,soczysty,super!Na stałe zagości u mnie,mam też zamiar poeksperymentować w ten sposób z innym chudym mięsem.Dziękuję za przepis i pozdrawiam Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ten schab jest naprawdę pyszny. Niebawem przedstawię inną wersję pieczenia schabu. Jeśli spróbujesz, to będziesz miała dylemat, który schab jest smaczniejszy :). Chyba oba. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. witam.Pani Krysiu prosze pomoc czy ten schabik podlewamy jakims plynem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Kiedy pieczemy metodą "w niskiej temperaturze" to nie podlewamy mięsa niczym i nie przykrywamy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Witaj, w twoim przepisach podoba mi sie ich prostota, nie ma wymyślanych składników, których nie można dostać mieszkając dalej od miasta. Taka domowa, przepyszna polska kuchnia!!

    OdpowiedzUsuń