MENU...

środa, 12 lutego 2014

Ciasteczka migdałowo - cynamonowe

Kolejne ciasteczka, na które  przepis znalazłam we wspomnianej wcześniej książce Singrid Verbert, pochodzącej z Belgii, mieszkającej w Rzymie pasjonatce literatury i fotografii,  lubiącej piec i gotować. Zainspirowana  przepisem, postanowiłam dodać coś od siebie i tak powstały moje ciasteczka migdałowo - cynamonowe
 
 (składniki na około 50 ciasteczek)
Składniki:
200 g mączki migdałowej
1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki cukru drobnoziarnistego
2 białka
1,5 łyżki zmielonego cynamonu
 
Na polewę:
1 białko
150 g cukru pudru
Wykonanie:
Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam białka, wymieszałam, zagniotłam w kulę.
 
 
 
Piekarnik nagrzałam do temperatury 160 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do  pieczenia.
Ciasto rozwałkowałam na grubość około 1 cm i wycinałam foremką  ciasteczka. Przełożyłam na blaszkę i wstawiłam do pieczenia na około 10 minut. Wyłożyłam na kratkę do wystudzenia.
 
 
Zrobiłam polewę:
Ubiłam białko na sztywną pianę, wsypywałam partiami cukier puder nie przerywając ubijania,  aż powstała bardzo gęsta polewa.
Ciasteczka po wystudzeniu smarowałam polewą i odstawiłam do wyschnięcia.
 
 
 
Część ciasteczek obsypałam z wierzchu zmielonymi migdałami
 
 
 
Ciasteczka są kruche w środku, natomiast dosyć gruba warstwa polewy dodaje im delikatności . Uzależniają i trudno się od nich oderwać.  
 
 
Można również podzielić  się z kimś, zapakować w pudełeczko i ... podarować komuś bliskiemu J
 

Życzę SMACZNEGO! Krs

 

31 komentarzy:

  1. I ciasteczka i pudełeczko wyglądają ślicznie. Krusiu jadę do Ciebie po te cacka! Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, czekam z gorącą kawą i oczywiście z ...ciasteczkami :)

      Usuń
  2. bardzo smaczne ciasteczka, polecam :-)
    ja robię podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie jestem osamotniona w pieczeniu takiej wersji pysznych ciasteczek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ciasteczka wygladają pięknie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są takie ciasteczka :) Piękne ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ciasteczka naprawdę są pyszne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wyglądają tak zgrabnie i apetycznie, że można jeść je oczami. Zdecydowanie lepiej niż w światowej klasy, najlepszej cukierni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariko, dziękuję za takie uznanie i taki miły komentarz :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  6. Chętnie wpadłabym do Ciebie na kawkę i na te przepysznie wyglądające ciasteczka. Milusiego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ, oczywiście na kawę i ciasteczka zapraszam Cię z radością:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie maleństwa jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. maleńkie pyszności, a jakie piękne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne!
    Ale ostatnio mój chłopak ciągle mnie prosi, abym zrobiła bułki drożdżowe z pysznym nadzieniem... ;)
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym spróbowała - wyglądają tak bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jestem przede wszystkim zachwycona przepisem na tę polewę. Zawsze się zastanawiałam, jak osiągnąć taki idealnie biały lukier, a to takie proste...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, czasami bardzo proste przepisy są mało znane. A efekt końcowy zachwyca...

      Usuń
  12. Ciasteczka wyglądaja pysznie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ ładnie polukrowane! Jakie kształtne! :)
    Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ukradłabym ten koszyczek z ciasteczkami gdyby tylko ekran na to pozwalał. Do kawy idealne.

    OdpowiedzUsuń
  15. może głupio spytam, ale co to jest mączka migdałowa? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań :)
      Mąka migdałowa jest wytwarzana z nasion migdałów. Jest źródłem witamin. Stanowi doskonały zamiennik mąki zwykłej do wypieku ciast, wyrobu deserów, tortów. Doskonale sprawdza się jako posypka do sałatek. Do kupienia przez internet (250 g ok. 15,00 zł). Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Na te ciasteczka to bym sie z pewnoscia rzucila nie patrzac na diete:-))) Wygladaja genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj !! Koniecznie muszę je upiec !!! Wyglądają nieziemsko pysznie !!! A ten lukier !!! Robisz świetne zdjęcia !!!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń