MENU...

czwartek, 6 lutego 2014

Fińskie herbatniki korzenne

Z zainteresowanie przejrzałam książkę Sigrid Verbert Słodkie i słone przysmaki na cały rok. Książka zawiera 150 przepisów na smakołyki na każdą okazję. Ja wypatrzyłam kilka, które  zechcę również Wam pokazać. Moją uwagę zwróciły korzenne herbatniki fińskie, które postanowiłam upiec. Już czułam zapach i smak kardamonu oraz cynamonu. Wybór okazał się trafiony i kiedy przystąpiłam do ich pieczenia,  po domu rozniósł się zapach korzennych przypraw...
 

(proporcja na 90 szt. średn. 4,5 cm)

 Składniki:
3 ¼ szklanki mąki
200 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
1 jajko

2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem)
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:
Do miski wbiłam jajko, wlałam golden syrup, wsypałam cukier, przyprawy korzenne oraz sodę. Ubiłam mikserem na gładką masę. Dodałam miękkie masło i mąkę.
 
 
 
Zmiksowałam. Ciasto nabrało konsystencję kruszonki. Zagniotłam ręką, zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę  do lodówki.
 
 
 
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180° C.
Rozwałkowałam ciasto na grubość około 3 mm. Wykroiłam kształtne herbatniki i układałam na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 15 minut.
 
 
 
 Gorące wyłożyłam na kratkę, żeby wystygły
 
 
... delikatne w  środku i chrupiące zewnątrz. Pyszne,  ze złocistą skórką.
 
 
 
 
Spróbujcie upiec te łatwe w przygotowaniu i pyszne w jedzeniu ciasteczka zimowe. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

23 komentarze:

  1. Ja też prawie poczułam ich aromat :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki herbatniki, niestety:):):) Twoje wyglądają pysznie:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie herbatniki, są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten smak za mną chodzi! Uwielbiam te ciasteczka. Prześlicznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. herbatniczki prezentują się wyśmienicie, poproszę kilka do kawusi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, herbatniki na pewno są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu ja podziwiam Twoją kreatywność. Do kawusi - super. Twoje wspomnienia o Moskwie - rewelacyjne.Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Krysiu przed chwilę jeszcze głosowaliśmy na Ciebie z komórki męża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Basiu za wsparcie i za oddane głosy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. uroczo wyglądają przewiązane wstążeczką - super pomysł na prezent

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że doskonała alternatywa dla pierników. Muszę koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu aż u mnie zapachniało ciasteczkami, szkoda, że nie mogę wyciągnąć ręki i zgarnąć talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne i kształtne:) mniamuśne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze ciasteczka, wyobrażam sobie, jak wspaniale muszą pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. One są urocze w tych kokardkach. Ślicznie opakowane i jestem pewna, że pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał jakie piękne i fotorelacja z przygotowań świetna. Wyobrażam sobie jak pachniało u Ciebie podczas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  16. Pachnące i aromatyczne. Widać ze super ciasto bo się nie zmieniają kształtu po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam ciasteczka. Moje są okrągłe, ale myślę, że tak smaczne jak Twoje bo z Twojego przepisu:) Zapisuję do częstego pieczenia, bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aromatyczne i widać, że wyszły z ręki mistrza:)

    OdpowiedzUsuń