MENU...

piątek, 21 lutego 2014

Tort w paski na... pierwszą rocznicę

Kochani, dzisiaj mija pierwsza rocznica mojego blogowania. Dzisiaj mija pierwszy rok odkąd jestem z Wami. Co mi dał ten rok?
Dzięki Wam piszę nowe posty, rodzą się nowe pomysły na kolejne przepisy.
Do dzisiaj opublikowałam 212  przepisów
Przez ten rok odwiedziliście mnie ponad 344000 razy
Zostawiliście ponad 3200 komentarzy
Myślę, że w ciągu pierwszego roku to dużo.
Wzięłam udział w kilku konkursach. W dwóch wygrałam nagrody. Ale najważniejsze, że zdobywam coraz większą rzeszę przyjaznych mi osób. Wasze uwagi i spostrzeżenia są dla mnie bardzo budujące. Chcę Wam serdecznie podziękować za ten Pierwszy Rok bycia z Wami  i chciałabym, żebyście zostali na następny, kolejny.... może się  uda.
Nie ukrywam, że miałam też chwile zwątpienia, czy jest sens w tym co robię, ale to dzięki Wam istnieję i dzięki Wam mam inspirację, żeby  piec, gotować i prezentować to co powstaje w ... mojej kuchni J
Kochani specjalnie na tę okazję upiekłam tort, który mam nadzieję znajdzie zwolenników do inspiracji, żeby upiec taki lub podobny i zaprezentować z okazji Waszych szczególnych okoliczności.
Dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam serdecznie, Krys
   

 
 Składniki na biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
10 g cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
szczypta soli
 

Krem:
0,4 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
200 g masła
2 łyżki mleka w proszku
 
Migdały karmelizowane:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
10 dag siekanych migdałów
 
Ponadto:
1 opakowanie galaretki  porzeczkowej
4 łyżki  dżemu (np. z porzeczki)
4 łyżki rumu

 
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Blaszkę (34x30 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do miski przesiałam obie mąki, kakao i sól. W osobnej misce zmiksowałam jajka z  cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.  Kiedy cukier już się dobrze rozpuścił, do masy jajecznej wsypałam przesiane suche składniki i całość lekko, ale bardzo dokładnie wymieszałam szpatułką.
 
 
Ciasto przełożyłam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika na 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyłam odwrócony do góry dnem na bawełnianą ściereczkę. Kiedy biszkopt wystygł, zdjęłam z niego papier, a biszkopt  pokroiłam na pasy o szerokości ok. 6,5 cm, ale pozostawiłam razem nie rozsuwając biszkoptu.  
 
 
 
Krem: Proszek budyniowy i mąkę kukurydzianą wymieszałam z niewielką ilości (z 400 ml) mleka. Resztę mleka zagotowałam z cukrem. Na gotujące mleko wlałam budyń i energicznie mieszałam gotując około 4 minuty. Przelałam do miseczki, przykryłam folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wówczas nie zrobi się kożuch). Odstawiłam do wystygnięcia.
Masło zmiksowałam i dodawałam po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodałam mleko w proszku. Wymieszałam wszystko na gładki krem. Wstawiłam do lodówki.
 
 
 
Migdały karmelizowane: Na patelni rozgrzałam masło z cukrem i kiedy cukier zaczął lekko brązowieć wsypałam migdały. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam i kiedy migdały połączyły się z karmelem odstawiłam z gazu.
 
 
 
Do rondelka wsypałam galaretkę, wlałam rum i dodałam dżem. Zagrzałam wszystko, wymieszałam i rozsmarowałam na biszkopcie. Następnie wyłożyłam krem. Rozłożyłam na całym biszkopcie i poro zdziałam paski. Na środku patery  zwinęłam jeden pasek w roladę. Pozostałe paski owijałam dookoła środkowej rolady stroną posmarowaną do środka. Przykładałam pozostałe paski i tak zwinęłam cały tort. Nałożyłam obręcz tortownicy (20 cm), zacisnęłam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
 
 
 
Po wyjęciu z lodówki posmarowałam ubitą śmietaną, boki i wierzch obsypałam migdałami w karmelu.

  
  Tort jest wyjątkowy. Po rozkrojeniu ukazało się jego ciekawe wnętrze w paski.
 
  
 Jest puszysty i lekki,  delikatny i ... bardzo, bardzo smaczny.
 
 
Kiedy składałam ten tort ciekawa byłam przede wszystkim jak będzie wyglądał, potem... jak będzie smakował J
Niepotrzebnie się obawiałam, ponieważ tort jest wspaniały pod każdym względem.
Oceńcie sami J 
  





A, jeśli zdecydujecie się taki tort postawić na Waszym stole....
 
... życzę SMACZNEGO! Krys






 

75 komentarzy:

  1. To się postarałaś :) ale w końcu tylko raz ma się pierwszy rok na blogu :) więc trzeba z rozmachem :) w sumie to brakuje jeszcze szampana...
    szkoda tylko, że nie można się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort niezwykły, bo w paski, bo i okazja niezwykła :) A bąbelki? oczywiście, że były, a jakże :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. To dopiero pierwsza rocznica ? a dorobek imponujący !
    Tort efektowny i niezwykle starannie sfotografowany i opisany,
    serdeczności z tej okazji ślę i pozdrawiam , życząc wiele radości z dzielenia się doświadczeniem kulinarnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję za te miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Krysiu gratulujemy pierwszej rocznicy na blogu!!!!!
    Torcik wspaniały i na pewno pyszny bo tak właśnie wygląda :-)
    Pozdrawiamy cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki tort! Z takiej okazji! Chętnie będziemy z moją Kinią świętować Pani osiągnięcia. Jutro. Ale najpierw taki tort moja dziewczyna upiecze. Ja się tucze przy Pani przepisach, ale inaczej się nie da. Nie potrafię powiedzieć - NIE. Pozdrawiamy i życzymy dalszych sukcesów, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny tort, śliczne zdjęcia, bardzo smaczny przepis. To jest Twój przepis na sukces. Gratuluję, życzę dalszych sukcesów i więcej takich tortów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Takie słowa mnie mobilizują. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Odpowiedni tort na odpowiednią okazję. Chętnie przysiadłbym się do takiego ucztowania. Zaglądam tutaj i będę zaglądać, w końcu jestem SMAKOSZEM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do ucztowania i do odwiedzania bloga :)

      Usuń
  7. gratulację roku i życzę dalszych sukcesów! :D

    A tort-pierwsza klasa, zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, świetny pomysł na ułożenia warstw, jeszcze takiego tortu nie jadłam.
    A Tobie, kochana, życzę samych sukcesów w każdej dziedzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu gorące gratulacje i jeszcze kolejnych tak udanych latek :)
    a na tort się wpraszam, bo piec ( tortów, a właściwie ozdabiać) nie lubię, ale jeść sobie nie odmawiam:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu i....zapraszam na tort. Jeszcze jest :)

      Usuń
  10. Krysiu !!!!! tort wspaniały, na pewno kiedyś spróbuję go zrobić, niezmiernie się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga, jest taki ciepły, różnorodny, w każdym razie, jestem z Tobą i będę ! :)))) pozdrawiam gorąco !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, bardzo dziękuję za miłe słowa i za to że jesteś ze mną:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Oooo, jakie to piękne co napisałaś, mi jako czytelnikowi pozostaje powiedzieć dziękuję!!!!!!!
    Twoje przepisy są niesamowite. Zajrzałem dzisiaj do Ciebie, gdyż chciałem powiedzieć, że Kartacze są pyszne! Zrobiłem je dzisiaj z Twojego przepisu, wyszło R E W E L A C Y J N I E - dziękuję raz jeszcze. Tort wspaniały, wygląda na bardzooooooooooooooo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za takie miłe słowa, że zaglądasz tutaj i że jesteś.... Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Przepiękny tort! Gratuluję rocznicy, cudowne uczczenie takim ciastem

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort śliczny.Gratulacje,imponujący wynik,ale co się dziwić,Twoje przepisy i blog są świetne.Chętnie zawsze do Ciebie zaglądam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za uznanie. Miło mi przeczytać taki komentarz od Ciebie. Cieszę się, że jesteś, że tutaj zaglądasz. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Przede wszystkim gratulacje z okazji roczku:)!!!
    Na dalsze blogowanie życzę samych sukcesów i wytrwałości:)
    A tort wygląda pysznie, bardzo fajnie z tym że jest w drugą stronę poukładany:):):)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  15. Gratuluję! Życzę kolejnych sukcesów i satysfakcji z blogowania:) A tort- obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Korzystam z przepisów, więc czuję się w obowiązku pogratulować świetnych osiągnieć, podziękować za już i prosić o jeszcze!!! Tort jest wspaniały, aż przyprawia o opadnie szczęki:) Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, czytając takie komentarze jak ten. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Wspaniały blog, super przepisy, bardzo ładna szata graficzna całości. To jest Twoim sukcesem! Gratuluję!!! Życzę dalszych sukcesów.
    P.s. Tort w paski jest przecudny. Akuratny na taką okazję, bo taki inny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich komentarzy warto tutaj być i dla Was kochani robić to co robię: piec, gotować.... Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Krysiu, tort wygląda wyśmienicie. Gratuluję pięknego i bardzo ciekawego bloga i życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dziękuję za gratulacje i dziękuję za to że mnie odwiedzasz :) Pozdrawiam Cię serdecznie:)

      Usuń
  19. Krysiu dopiero dzisiaj dotarłam. Wielkie gratulacje. I bądź na kolejne lata i dłużej kochana, Tort niesamowity, ale to Ty jesteś przede wszystkim niesamowita. Pyszności nad pysznościami nam serwujesz, Pozdrawiam Cię bardzo mocno!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wielkie dzięki za taki miły komentarz. Dziękuję, że jesteś ze mną, u mnie i... mam nadzieję, że tak będzie dalej. Buziaki :)

      Usuń
  20. Serdecznie gratuluje rocznicy.Ja rowniez czesto korzystam z przepisow i zagladam tu kazdy dzien.Nie wyobrazam sobie zeby nagle Pani nie bylo. Zycze wytrwalosci i samych sukcesow.Tort wyglada wspaniale, zawsze sie zastanawialam jak sie robi te pionowe pasy, dzieki Pani teraz juz wiem. Pozdrawiam Tina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas leci a dzięki Wam Kochani tworzą się nowe przepisy. Dziękuję za bardzo miły komentarz i za odwiedziny na blogu, bo to jest motywujące dla mnie, żeby robić to dla Was Kochani. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Krysiu, ogromne gratulacje!!! bardzo lubię do Ciebie zaglądać, życzę kolejnych wspaniałych przepisów
    tort godny rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za miłe słowa, uznanie i życzenia. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Krys ! Twój blok jest moim jedynym ulubionym !!! Prawdą jest ,że więcej czytam niż robię ,choć wiele przepisów już wykorzystałam i smacznie skonsumowałam z moją Rodzinką. SUPER BLOG -wspaniałe przepisy ,precyzyjnie opisane -krok po kroku.No i te zdjęcia -coś wspaniałego !!!
    Działasz na mnie jak dobry smakołyk - jak otwieram komputer na dzień dobry od razu wchodzę na Twoją stronę -jest tak domowo ,swojsko i zawsze jest coś nowego i apetycznego.
    GRATULUJĘ - TAK TRZYMAJ DALEJ !!!! BLOK FANTASTYCZNY !!!!
    A TORT A PASKI ZACHWYCAJĄCY !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaretko, bardzo dziękuję za takie miłe słowa. To balsam dla duszy. Cieszę się, że blog Ci się podoba i że korzystasz z moich przepisów. Dziękuję, że jesteś :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Ja również gratuluję takiego sukcesu bloga, i jak najbardziej taki cudowny tort na taką okazje się należy. Każdy raczkujący bloger chciałby się pochwalić taką statystyką i miłymi czytelnikami, jakich można znaleźć u ciebie :). Jeszcze raz gratuluje i życzę dalszych sukcesów i miliona pomysłów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne życzenia: miliona pomysłów. Fakt, pomysłów mi nie brak, gorzej z czasem. Ale tak się cieszę, że mam tylu czytelników, którzy mnie inspirują, dlatego udaje mi się jakoś wszystko pogodzić. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Wielki szacun za tę ilość przepisów. I gotuj dalej, bo lubię tu zaglądać - jest ciepło i smacznie jak w kuchni u przyjaciela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, za to jesteś, że Ci smakuje (chociaż wirtualnie). Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. witaj Krysiu torcik piękny i pewnie smaczny.... upiekę dla swojego Kaziczka na imieniny.
    pozdrawiam cieplutko Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lilu. Dzięki za odwiedziny na blogu i miłe słowa. Tort polecam, bo naprawdę jest smaczny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Torcik cudny :)) Życzę Ci dalszych tak interesujących inspiracji i wielu sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Genialny tort! Niesamowicie to wygląda :)

    Gratuluję pierwszych urodzin. Masz wspaniały blog i trzymam kciuki, by kolejny był jeszcze bardziej owocny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz, za życzenia i za ...kciuki :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  28. Piękny tort ,oby wena kulinarna nigdy cię nie opuściła ,ściskam !.

    OdpowiedzUsuń
  29. Krysiu! Spóźnione, ale jak najbardziej szczere życzenia kolejnych równie pysznych rocznic. Twój blog jest bardzo smakowicie prowadzony i życzę dalszych, pysznych wpisów. Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję za te miłe słowa i za to, że jesteś.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Piękny i taki niecodzienny, wart tego święta:)
    Wszystkiego dobrego z okazji okrąglutkiej rocznicy blogowania.

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo spóźnione, ale nie mniej szczere życzenia z okazji pierwszych urodzin. Wielu, wielu pysznych okazji do świętowania kolejnych rocznic. Torcik prezentuje się wspaniale Pozdrawiam i ściskam urodzinowo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie spóźnione. Dopiero wszystko się rozkręca. Dziękuję za miłe życzenia i buziaki ślę :)

      Usuń
  32. Krysiu, ominęła mnie Twoja rocznica, tort świetny i na pewno nic już nie zostało, ale i tak życzę wielu wspaniałych i oryginalnych przepisów, z których i ja będę korzystać :) Pozdrawiam serdecznie i spóźnione buziaki ślę ,muaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko wszystko jest w czasie i nic nie jest za późno, ale po torcie rzeczywiście nie ma śladu. Dziękuję za życzenia i ściskam Cię:)

      Usuń
  33. Tort wygląda fenomenalnie! Robi ogromne wrażenie :) Gratulacje z okazji pierwszych urodzin bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za miły komentarz i gratulacje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  34. Swietny pomysl :) wyglada fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Życzę kolejnych wspaniałych rocznic bloga , torcik wspaniały i na pewno przepyszny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Gratulacje Krysiu! Zycze kolejnych blogowych urodzin i wielu kolejnych pysznych dan. W Twoim blogu mozna sie zakochac od pierwszego wejrzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich odbiorców i takich komentarzy, jak Twój warto robić to co robię :) Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  37. Obłędny ten torcik- uwielbiam takie smaki. No i wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Kochana Ciociu! Piękny ten tort! A zdjęcia na czarnym tle to majstersztyk! Jak z żurnala! Bardzo, bardzo mi się podoba. Rozwijaj się dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci Kasiu dziękuję. Mam nadzieję że taki zrobisz i przekonasz się, że jest pyszny :)

      Usuń