MENU...

czwartek, 24 marca 2016

Mazurek kajmakowy

Na świątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo.
Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym,  podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy.
Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce.  Ja użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo i smacznie
 
(foremka o średnicy 31 cm.)
 

 
 
  
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka śmietany
 
 
 
  
 
 
 


 
 
 
Składniki na masę kajmakową:
510 g puszka masy krówkowej  gostyńskiej
150 ml  mleka
2 łyżki masła
 
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypałam do misy,  wymieszałam i szybko wyrobiłam. Zgniotłam i utworzyłam kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 1 godzinę do lodówki.
 

Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę do tarty wysmarowałam masłem.
Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam do foremki tworząc niewielki rant. Wstawiłam do lodówki na 15 minut.  Spód ciasta nakłułam widelcem i wyłożyłam srebrną folią. Na folię wysypałam fasolkę, żeby obciążyć. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Kiedy ciasto nabrało złocistego koloru wyjęłam z piekarnika. Po wystudzeniu wyjęłam z foremki.
 
 
Zrobiłam masę kajmakową:
Do rondla przełożyłam kajmak, wlałam mleko i wstawiłam do gotowania. Kiedy kajmak połączył się z mlekiem dodałam masło. Wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.
Lekko przestudzoną masę przelałam na zimne ciasto.
Udekorowałam bakaliami.
 

 

Wiecie już, jaki mazurek będzie na Waszym stole? Myślę, że dokonaliście dobrego wyboru. Życzę SMACZNEGO! Krys

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

18 komentarzy:

  1. Często robiłam mazurek z masą z krówek,był bardzo słodki,i pyszny :) Ale w tym roku mazurka nie będzie u mnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu mazurek wygląda rewelacyjnie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i prosty!Wszystkiego, co najpiękniejsze Krysiu dla Ciebie i Twoich Bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda. Ja bardzo lubię mazurki :-) miłego dnia Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu, mazurek wyszedł jak bajka. Pięknie go ozdobiłaś. Lubię masę kajmakową, więc smak tego mazurka przypadł mi do gustu :)
    Jest śliczny i łatwy do zrobienia. To też jest plus. Pozdrawiam Ciebie serdecznie po kilku dniach nieobecności z mojej strony :))

    OdpowiedzUsuń
  6. witam bardzo smacznie aż kusi ten mazurek zeby go zjeść pozdrawiam świątecznie i zapraszam na nowego bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już nawet nie pamiętam kiedy mazurka jadłam ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie taki mazurek króluje każdego roku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu, piękny ten Twój mazurek! takie małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu nie mogę się napatrzeć. Masz prawdziwy talent do dekorowania mazurków. Są śliczne. Oczywiście jestem też przekonana o tym, że oprócz niebagatelnych walorów wizualnych smak jest absolutnie doskonały. Kajmak w mazurkach pasuje idealnie! Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda na prosty w przygotowaniu i smaczny :) Podoba mi się. Świetnie udekorowany

    OdpowiedzUsuń

  12. wygląda bardzo smakowicie, a dekoracja mistrzowska - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń