MENU...

środa, 30 listopada 2016

Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach

Domowe pieczywo jest zdecydowanie lepsze od tego ze sklepu. Myślę, że większość z Was podziela moje zdanie. Wypieczone przeze mnie pieczywo na śniadanie, na kanapki do pracy, do szkoły... przedstawiałam Wam niejednokrotnie. Tym razem mam dla Was zdrowy, smaczny chlebuś pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika. Bardzo szybko się go robi (nie licząc czasu wyrastania). Z tej porcji wychodzą dwa duże bochenki. A chlebuś może poleżeć dłużej i nie traci na swoim smaku



 
Składniki:
550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej typ 550
500 g ziemniaków
40 g świeżych drożdży
300 ml mleka
100 g pestek słonecznika
15 g soli (2,5 łyżeczki)
sól do posolenia ziemniaków
woda - 130 ml + 200 ml



Wykonanie:
Ziemniaki  obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę.
Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml).
Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut.


Mleko wymieszałam z wodą.
Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto.
Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi  swoją objętość.
Moje ciasto bardzo pięknie wyrosło


Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam mąką i lekko zarobiłam.
Podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam podłużny bochenek.


Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki.
Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło.


Piekarnik włączyłam na 200 °C.
Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała.
Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły.


Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego kupionego w sklepie.


Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys

Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę:
Pieczywo... chleby, bułki, rogale



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


22 komentarze:

  1. Krysiu ale pyszny chlebek upiekłaś. Muszę się poczęstować, choć wirtualnie...pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię chleby ziemniaczane, długo zostają świeże i delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe chlebki i są najpyszniejsze jeszcze ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszny chlebuś! Krysiu, domowe pieczywo jest najlepsze na świecie. A jeszcze takie pełnoziarniste to już w ogóle pełnia szczęścia. Ale bym zjadła takie pyszności z masełkiem i do tego ze szklanką ciepłego mleczka. Poezja!
    Zawsze takie domowe wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, ciepłem domu, bezpieczeństwem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam, że pieczywo z dodatkiem ziemniaków jest super.














    Słyszałam, że pieczywo z dodatkiem ziemniaków jest super. Nawet chciałam sama takie zrobić. A tu proszę już mam przepis i to jeszcze taki prosty. Jutro zrobię :)


    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się z ty że domowe pieczywo nie ma sobie równych. Fajny, łatwy przepis i trafia do mnie. Skorzystam z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dodatek ziemniaków sprawia że wypieki są o wiele dłużej świeże i smaczniejsze:)
    pyszny chlebuś Krysiu :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pieczywo domowego wypieku jest wspaniale i w dodatku ZDROWE! Sami decydujemy, co dodajemy, zadnych zbednych konserwantow i o to wlasnie chodzi. Z ziemniakow jeszcze nie robilam, ale slyszalam, dlatego ciesze sie, ze znow bede mogla skorzystac z Twojego swietnego przepisu, droga Krysiu.
    Dziekuje Ci bardzo i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i z pewnością pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  10. No pewnie, że mnie zachęciłaś, nawet nie wiedziałam, że można do chleba dodać ziemniaki :) Człowiek całe życie się uczy (ale to jest właśnie piękne) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe. Ziemniaczki nadają wilgotności. Super Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super apetyczny chlebek! Jaki fajny patent na,, blaszki,, ;) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  13. ziemniaki dają wilgoć, muszę ten przepis wypróbować, aż się głodna zrobiłam. Twoje przepisy są super, pozdrawiam seredecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutnie genialny smak! Pamiętam, że kiedyś na wakacjach w jakiejś przydrożnej przaśnej knajpce dali mi chleb do śniadania i na moje pytanie, co w nim takiego dobrego jest, powiedzieli, że jest na ziemniakach. Sama teraz robię taki chleb z niemal idealnie takiego samego przepisu, szast prast w multicookerze i jem jeszcze ciepły, choć wiem, że to nie najzdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wypróbować przepis, bo powiem szczerze, że pieczywa z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis - faktycznie własny chleb jest dużo smaczniejszy! Dzięki i pozdrawiam, K :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowe pieczywo. Niestety na co dzień brakuje mi czasu na takie wypieki. Dodatek ziemniaków brzmi intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam wczoraj i dzisiaj na śniadanie już jedliśmy. Jest wspaniały. Miękki z chrupiącą skórką. Ale myślę, że następnym razem dodam trochę więcej soli. Polecam ten chleb, bo bez kłopotu i szybko się robi. Nie dłużej niż jakiekolwiek ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniały bochen :) super wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż ślinka cieknie na widok takiego chleba..A zapach musi być obłędny . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń