Brukselka nie należy do warzyw, które chętnie zjadamy, ale jako dodatek do obiadu ma jednak coraz więcej zwolenników. Można po ugotowaniu podawać ją na wiele sposobów: przesmażoną z czosnkiem na maśle klarownym, w musztardzie, czy też najbardziej znany z masłem i bułką tartą.
Wykonanie:
Brukselkę po umyciu oczyściłam
z pożółkłych liści, odcięłam twardą końcówkę.
Włożyłam na chwilę do zimnej
wody. Następnie przełożyłam na patelnię na gorący bulion z dodatkiem masła.
Gotowałam około 5 minut.
Pozostawiłam pod parą jeszcze
chwilę i podałam polaną stopionym masłem z bułką tartą.
Spróbujcie jako dodatek do dań mięsnych, lub
samodzielne danie. Życzę SMACZNEGO! Krys
Zobacz również:
Sałatka z selera naciowego
Surówka z marchewki i chrzanu
Zobacz również:
Sałatka z selera naciowego
Surówka z marchewki i chrzanu
Bardzo apetyczna i fotogeniczna.Narobiłaś mi smaka:) Zrobię i sobie pojemy.....
OdpowiedzUsuńA ja na przekór większości bardzo lubię brukselkę. Często ją robię teraz, bo jest sezon. Najlepiej smakuje z bułeczką i masełkiem albo zapiekana z czosnkiem. Mniam :)
OdpowiedzUsuń