Serniki nigdy się nie znudzą, każdy przepis kryje w sobie jakieś tajemnice, każdy jest inny i najlepszy. Ja upiekłam już kilka serników ze sprawdzonych przepisów i piekłam również serniki pierwszy raz z nieznanych mi przepisów. Zawsze jednak wypiek okazał się strzałem w 10!
Dzisiejszy przepis pochodzi z gazetki. Nie wiem z jakiej, ponieważ dostałam wycięty kawałek tylko z przepisem. Ale za to sernik jest doskonały. Jest delikatny i puszysty, jak ptasie mleczko, jest cytrynowy, orzeźwiający. Ja polecam tym wszystkim, którzy po prostu lubią serniki J
(na głęboką blaszkę 25x36cm)
Składniki na ciasto:
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
125 g cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
125 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
25 g kakao
odrobina cynamonu
Masa twarogowa:
500 g schłodzonej kremówki
(30%)
2 opakowania(po 9 g) fix do śmietany
500 g serka trzykrotnie
zmielonego
5 łyżek soku z cytryny
1,5 opakowania galaretki
cytrynowej
150 g cukru
½ l wody ciepłej wody
Galaretka:
1 opakowanie galaretki
cytrynowej
½ l ciepłej wody
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Wiórki kokosowe uprażyłam na
złotobrązowo na patelni bez tłuszczu. Odłożyłam do wystudzenia.
Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180 °C (termoobieg).
Mąkę wymieszałam z proszkiem
do pieczenia, kakao i cynamonem.
Jajka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do masy przesiałam suche składniki i
miksowałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodałam
uprażone wiórki kokosowe.
Wymieszałam i przelałam na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do
piekarnika na 10 minut.
Krem:
Ubiłam śmietanę ze śmietan fixem
i wstawiłam do lodówki. Ser zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Galaretkę (1,5 opakowania)
rozpuściłam w 500 ml wody i wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia się
galaretki. Odstawiłam.
Do sera wlałam wystudzoną galaretkę
a następnie połączyłam z ubitą
śmietaną.
Wszystko delikatnie
wymieszałam, przełożyłam na upieczony, wystudzony spód. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam na
godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowałam 1
opakowanie galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiłam do
wystudzenia. Kiedy galaretka zaczęła lekko tężeć wylałam ją delikatnie na masę serową i
wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki do całkowitego stężenia (około 2
godziny).
Można dodatkowo udekorować
bitą śmietaną. Sernik, który polecam jest pyszny i trudno się jemu oprzeć,
spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys
Ojej, wygląda lepiej niż w najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńZrobiłam, jest absolutnie fantastyczne! Zostało tak szybko zjedzone, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć i zamieścić na blogu. Wkrótce zrobię je ponownie :)
UsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę Mariko, że smakował. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda niesamowicie taki puszysty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Oj tak, sernik nigdy się nie znudzi :). A już na pewno nie tak pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńSerniki na zimno to ja po prostu uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńto prawda, serniki coś w sobie mają, że zawsze chętnie po nie sięgamy:) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAjajaj!!! Jakież tu pyszności prezentujesz Krysiu :) Rewelacja!!! Pozdrawiam świątecznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam również :)
Usuńale super klimaty, pyszne połączenie smaków, muszę zrobić, nie mam wyjścia ! :))
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, bardzo delikatnie i leciutko :) Powiedziałabym nawet, że to idealny sernik na lato :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały! Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńoch jak to smakowicie wyglada, Ty tu za bardzo mnie kusisz:-)
OdpowiedzUsuńKuszę, kuszę :) W końcu niedługo Święta, więc można sobie odpuścić :)
UsuńKrysiu u ciebie jak zawsze smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwłaśnie piekę biszkopcik pod serniczek, pachnie cudnie :))
OdpowiedzUsuńWobec tego ... SMACZNEGO! Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, mam pytanie o cukier w masie serowej, nie doczytałam kiedy go dajemy, więc dodam go do sera razem z sokiem z cytryny i zblenduję
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie jak zrobiłaś. Uzupełniłam już w tekście. Dzięki :)
UsuńKuszący :) Bardzo ładne zdjęcie ,jeszcze nie jadłam - wygląda obłędnie. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń