Dzisiaj mam dla Was przepis na karczek
pieczony w ziołach. Jest doskonałą alternatywą na kanapki zamiast wędlin. Bardzo łatwo się przygotowuje, a smak...
trudno się oprzeć J, a zapach .... niesamowity roznosi się
po całym domu. Spróbujcie J
1 kg karczku bez kości
4-5 ząbków czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do mięsa: z gorczycą i kolendrą
tłuszcz do smażenia
Ponadto:
rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Mięso umyłam, osuszyłam
ręcznikiem papierowym. Przygotowałam mieszankę z ziół i przypraw. Każdy może
dowolnie dobrać swój ulubiony zestaw przypraw. Czosnek obrałam, posiekałam i wymieszałam z przyprawami.
Mieszanką natarłam mięso, zawinęłam w
folię i wstawiłam do lodówki na całą noc. Po odwinięciu z folii włożyłam na
patelnię na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyłam z każdej strony. Przełożyłam
do rękawa do pieczenia i w naczyniu żaroodpornym wstawiłam do piekarnika
nagrzanego do 180 °C na 1,5 godziny.
Po tym czasie rozcięłam rękaw
wzdłuż i zostawiłam jeszcze w piekarniku 20 minut, żeby się podpiekło i nabrało ładnego koloru. Wyłączyłam piekarnik
i pozwoliłam, żeby mięso odparowało i kiedy przestygło, wyjęłam z rękawa.
Pozostawiłam do przestudzenia, a następnie zawinęłam w folię i wstawiłam do
lodówki.
Tak upieczony karczek smakuje
pysznie. Jest aromatyczny i pachnie ziołami. Często podaję go do kanapek.
Pokrojony na plasterki i wyłożony na półmisek doskonale sprawdza się zamiast
wędliny, więc podaję go moim gościom.
Ten karczek wszystkim bardzo smakuje.
Przekonajcie się i Wy i zastąpcie nim czasami kupne wędliny. Życzę SMACZNEGO! Krys
Mniam:):):)
OdpowiedzUsuńtez czasami piekę karczek, troszkę inaczej niż Ty, muszę wypróbować Twój przepis
pozdrawiam:*
Agnieszko, jest kilka sposobów (wersji) pieczenia. Zależy do czego przeznaczamy karczek. Jeśli na kanapki to polecam właśnie ten, jeśli do obiadu polecam inne moje przepisy. Pozdrawiam :)
UsuńNie jestem aż takim mięsnym wyjadaczem, ale Twój karczek wygląda smakowicie i dlatego porywam kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńWprawdzie nie powinnam jeść wieprzowiny, ze względu na zdrowie, ale czasem grzeszę i jem... Takim daniem też bym nie pogardziła. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuńJa też popełniam różne grzeszki, bo czasami nie potrafię sobie odmówić czegoś smacznego. Pozdrawiam Cię :)
UsuńKrysiu zapachniało aż u mnie w domy!! dawno nie robiłam karczku a nie ma nic lepszego jak swoja wędlinka czy mięsko do chlebka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Oj. święta racja Reniu. Najlepsze wędliny są takie domowe :)
Usuńzapisuję przepis, bo moi mięsożercy na pewno polubią taki karczek:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, takie domowe pieczyste zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim własnej roboty kawałek pysznej wędlinki:)
OdpowiedzUsuńZachęcony widokiem takiego karczku i żeby zaspokoić mój apetyt zdecydowany jestem upiec go w rękawie, żeby wyszedł nie gorszy niż u Pani. Widać, że jest soczysty i smaczny. Więc cóż mi pozostaje? Max
OdpowiedzUsuńŚlicznie upieczony,no i na pewno lepszy niż niejedna kiełbasa.
OdpowiedzUsuńAle to musiało być pyszne Krysiu! Zamarzyłam o kanapce z plastrem karczku domowej produkcji...
OdpowiedzUsuńpieczyste domowej roboty to rarytas na kanapce, i się tak nie błyszczy od żelatyny jak te ze sklepu!!!
OdpowiedzUsuńJa robię taki sam - podobnie, ale bez ziół dalmatyńskich ( nie znam i nie mam takich ziół) .Może coś więcej informacji nt. tych ziół ? Bardzo proszę ? Karczek jest bardzo smaczny , soczysty :) Bardzo lubię kanapkę : pieczywko + karczek +ćwikła :) Mniammm Robię go bardzo często :))
OdpowiedzUsuńZioła dalmatyńskie zawierają same pachnące składniki ziołowe: oregano, bazylię, majeranek, rozmaryn, czomber, tymianek i szałwię. Jeśli lubisz takie smaki, to polecam, bo w jednym opakowaniu jest cały zestaw. Pozdrawiam :)
UsuńOczywiście ,że lubię zestaw takich ziół :) Będę szukać tych ziół w sklepach.Dzięki za coś nowego :) Nie ma to jak dobre Twoje pomysły i ich właściwe wykorzystanie przeze mnie:))
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Właśnie wstawiłam otulony ziołami karczek do lodówki, jutro wstawię do piekarnika, po drodze z patelni. Zawsze go piekłam w prodiżu, ale jutro pieczyste zrobię w piekarniku. Twoje fotki są super, już mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńTrafny wybór. Mam nadzieję, że zasmakuję. Powodzenia i ... smacznego. Pozdrawiam :)
Usuńprzyprawy do mięsa: z gorczycą i kolendrą, czy tak nazywa się ta przyprawa , karczek wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńWitam. Ja dodałam przyprawę KAMIS "Do mięsa duszonego", która w składzie ma m. in. gorczycę i kolendrę. Pozdrawiam :)
UsuńUpiekłam ten karczek wg Pani przepisu. Wyszedł dokładnie jak Pani podaje w przepisie. Pyszny i pachnie ziołami. Fajny pomysł na takie pieczone w domu mięso do chleba. Pozdrawiam, D.
OdpowiedzUsuńWitaj Krystynko, tak jak obiecałam, piszę odnośnie karczku, mięsko bardzo dobre.Faktycznie zapach w domu był taki,że szoki.Chyba ten zapach jest lepszy niż samo mięsko. Mam takie pytanie odnośnie tego mięska, jeśli piękę mniejszy kawałek, np.70 dag to czy zmniejszam czas pieczenia???ciut suchawe mi wyszło mięsko przy skórce. A drugie pytanie czy może znasz sposób, aby tak peklować mięsko aby w środku też było przyprawione? Zapewne sól peklowana i roztwór wodny, ale nigdy tego nie robiłam.Pozdrawiam Lidia
OdpowiedzUsuńWitaj. Myślę, że Twoje mięso jest suche, ponieważ za długo piekło się w piekarniku. Mniejsze kawałki mięsa pieczemy krócej. Przy 700 g wystarczyłoby 50 minut do 1 godziny (dot. pieczenia w rękawie).
UsuńO peklowaniu i przygotowaniu mięsa do pieczenia przygotuję osobny post. Pozdrawiam :)
Czy łopatka wg tego przepisu też będzie dobra???Może być takie mięsko???
OdpowiedzUsuńŁopatkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ja nie piekłam łopatki w rękawie, bo uważam że się do tego nie daje. Pozdrawiam :)
UsuńA dlaczego łopatka nie nadaje się do pieczenia w rękawie???A jak ją robisz, jeśli mogę zapytać?Pieczesz ją w piekarniku???
OdpowiedzUsuńJa łopatkę wykorzystuję do mięsa mielonego. Jeżeli udałoby Ci się kupić piękną, zwartą, chudą łopatkę, to możesz zrobić w rękawie. W przeciwnym wypadku mięso nie będzie się nadawało do krojenia. Może się rozpadać. Najlepsze mięsa do pieczenia w rękawie to schab, karczek, szynka, polędwica. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo Ci dziękuje za cenne porady, jesteś wielka:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak długo taki karczek może leżeć?
OdpowiedzUsuńWitam. Taki karczek może poleżeć w lodówce do 5 dni. Pozdrawiam :)
UsuńCytując: "Jest doskonałą alternatywą na kanapki zamiast wędlin. Bardzo łatwo się przygotowuje, a smak... trudno się oprzeć" zgadzam się w zupełności :D Zdrowe i smaczne. Osobiście lubię dobrze doprawione mięso, dlatego też lubię zamarynować karczek kilka dni wcześniej. Często też, aby był bardziej soczysty to używam grubej strzykawki i dodaję marynaty też do środka mięsa. :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis
Może zadaję głupie pytanie, ale czy naczynie żaroodporne włożyła Pani do piekarnika przykryte czy bez przykrywki?
OdpowiedzUsuńWitam. Kiedy piekę mięso w rękawie, to nie przykrywam naczynia :)
UsuńSmakowicie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńWitam:) mam 2 kg karczek ile czasu powinnam go piec w piekarniku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) mam 2 kg karczek ile czasu powinnam go piec w piekarniku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. 2 kg karczek trzeba piec dłużej. Przynajmniej 2 godz. Najlepiej sprawdzić nakłuwając szpikulcem. Jeśli nie wycieka z mięsa czerwony płyn to znak, że jest dobrze upieczone. Pozdrawiam :)
Usuń