Lubię brukselkę, a skoro jest w
klepach świeża więc uznałam, że zrobię
zupę krem z brukselki na wywarze z
rosołu i podam ją z grzankami.
Składniki:
500 g brukselki
1 cebula
2 łyżki oleju
porcje rosołowe i warzywa do wywaru
lub 2 l bulionu z warzyw
100 ml kremówki (30%)
sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
Na grzanki:
kilka kromek długiej bułki
3 ząbki czosnki
łyżka oliwy
plasterki żółtego sera
pomidorki koktajlowe
oregano, tymianek
Wykonanie:
Warzywa i porcje rosołowe
umyłam, załam ok. 2 l wody, przyprawiłam solą, pieprzem i ugotowałam wywar mięsno warzywny. Przecedziłam.
Cebulę posiekałam, włożyłam do
rondla na rozgrzany tłuszcz, żeby się zeszkliła. Brukselkę oczyściłam, odrzuciłam zwiędłe liski,
opłukałam i dodałam do cebuli. Chwilę podgrzałam i zalałam gorącym wywarem. Po
zagotowaniu zmniejszyłam gaz i pozostawiłam na 20 minut do gotowania.
Zupę po przestudzeniu zmiksowałam, wlałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso rozdrobniłam dodałam do zupy. Wymieszałam i zagotowałam.
Gorącą zupę przelałam do
miseczek i podałam z grzankami z bułki, które wcześniej posmarowałam czosnkiem,
spryskałam oliwą i obłożyłam pomidorkami i serem. Przyprawiłam ziołami i zapiekłam w piekarniku w 180 °C aż serek
zaczął się topić.
Jeśli lubicie zupy kremy to zachęcam do zrobienia tej smacznej, aromatycznej zupy.
Jeśli się zdecydujecie na
ugotowanie takiej zupy, życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Brukselka to moje ulubione warzywo, używam ją na wiele sposobów. Chętnie jem też zupy z jej dodatkiem, ale kremu nie robiłam. Dziękuję za podpowiedź:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brukselkę...dziękuję za fajny przepis
OdpowiedzUsuńmiłego dzionka Ci życzę
Ja brukselkę omijam raczej z daleka, ale ta zupa wygląda bardzo zachęcająco, może spróbuję:))
OdpowiedzUsuńNo proszę krem z brukselki. To jest pomysł! Ja tez szaleję z kremami i taki również chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńzupa wygląda na smaczną, kolor ma taki bardziej jak szparagowa, mam na nią ochotę!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo proszę i u Ciebie fajny, nowy pomysł na zupę. Teraz bardzo się przyda bo pogoda nastraja do jedzenia ciepłych, sycących zup, a nowe smaki i pomysły bardzo wskazane (pomidorowa, ogórkowa, kalafiorowa już się nieco nam przejadły)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Muszę wybrać się po brukselkę!
OdpowiedzUsuńKremy to moje ulubione zupki- mogę przemycać w nich to co dzieciaki jeść nie chcą lub nie lubią:)
OdpowiedzUsuńa samą brukselkę bardzo lubimy i w tym roku zawita w moim ogrodzie.
Pięknie i pysznie Krysiu, pozdrawiam :)
Naprawdę ciekawa zupa, jestem pewna, że smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńA ja tak nie lubię robić zup ,pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZupka pachnie... czuję...Uwielbiam brukselkę, w ogóle lubię wszystkie zupki. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńSuper pomysl, teraz jest sezon na brukselke:-) Tez ostatnio ją zajadam, ale zupy jeszcze nie robiłam:-)
OdpowiedzUsuńapetyczna zupka, ja za brukselką nie przepadam ale zupkę bym spróbowała
OdpowiedzUsuńChoć lubię brukselkę ,to nigdy nie gotowałam z niej zupy , lubię zabielane zupy , a z tą brukselką to super pomysł :))
OdpowiedzUsuńZupka rewelacyjna. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń