MENU...

czwartek, 2 stycznia 2014

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

Żeby nie kusić Was przepisem na ciężkie ciasta i torty po obfitych świętach i szalonej nocy sylwestrowej przedstawiam Wam przepis na delikatne, kruche rogaliki.
Przepis znalazłam w  kuchni lidla*. Zachęcona składnikami  postanowiłam je upiec. I nie żałuję. Są kruche, delikatne, pachnące cynamonem i oczywiście z nutą wanilii. Posypka, którą się przygotowuje może posłużyć jako „pachnidło” w pudełku do przechowywania ciasteczek o podobnym aromacie.
 

Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
60 g cukru
2 żółtka
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 laska wanilii
 
Składniki na posypkę:
100 g cukru kryształu
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
1 łyżeczka miałkiego cynamonu (najlepiej świeżo startego)
  
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Składniki na posypkę wsypałam do słoiczka, szczelnie zamknęłam  i potrząsając nim, wymieszałam.
 
 
 
 
 
  
Mąkę przesiałam na deskę, dodałam migdały i orzechy. Na wierzch wyłożyłam masło, ziarenka wanilii oraz żółtka i cukier. Składniki posiekałam siekaczem i kiedy już się połączyły zagniotłam ciasto ręką.
 
 
 
Odcinałam po kawałku i zwijałam w  wałeczek, z którego  formowałam niewielkie rogaliki.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180°C. 
Rogaliki układałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu przełożyłam do pojemnika z posypką i obtoczyłam  z każdej strony a następnie umieściłam na kratce do całkowitego wystudzenia.
 
 

 


 
Rogaliki są kruche, chrupiące, aromatyczne i ...pyszne. Przełożyłam je do pudełka i posypałam resztą posypki. Można je w ten sposób przechowywać, można dokładać inne np. waniliowe albo cynamonowe.
  
 
 
 
 
Spróbujcie upiec, są  takie... akurat do kawy czy herbaty. SMACZNEGO! Krys

 

16 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie poczęstowałabym się takim rogalikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na następny wypiek, bo te zniknęły szybko :)

      Usuń
  2. Oj, dzisiaj Krysiu bardzo chętnie sie do Ciebie wproszę na ciasteczko, wyczyścili mi kuchnie dokładnie i nic słodkiego nie zostało:( a rogaliki wyglądają na bardzo kruche i smaczne:)
    pozdrawiam cieplutko i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu. Po rogalikach został tylko cynamonowo -waniliowy zapach :)

      Usuń
  3. Najzwyklejsze kruche. Najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, małe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki ukochane, musza być boskie w smaku, schrupałabym pewnie z 10 od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyjątkowo uroczo :) Uwielbiam takie małe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne i szkoda, że już ich nie masz, chętnie wpadłabym na jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj i tak Krysiu kusisz, a ja widzę, że po świętach poszło mi w bioderka... Pewnie i tak bym się skusiła...Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. O nie, jestes najwieksza kusicielka wsrod blogerek, ktore odwiedzam:-) Musze miec duzo silnej woli, zeby to ogladac:-) Te rogaliki wygladaja po prostu nieziemsko smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Kuszę najpierw siebie, potem rodzinę i tak dalej....

      Usuń
  10. Na te rogaliki skusiliśmy się, więc zapadła decyzja i będziemy je dzisiaj chrupać. Zabieramy się więc do pieczenia (z moją dziewczyną) , Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają świetnie i kusząco, trudno się oprzeć , mimo , że powinnam wszystkie słodkości omijać szerokim łukiem :)))

    OdpowiedzUsuń