MENU...

wtorek, 5 maja 2015

Drożdżówki z serem i jagodami

Amatorów drożdżowych ciast i bułek jest wielu. Ja też do nich należę. Moja rodzina również. Dlatego często wypiekam te smaczne, pachnące bułeczki, drożdżówki...
Wczoraj upiekłam drożdżowe bułki z białym serem i mrożonymi jagodami. Ale były smaczne J Piszę, że były, bo już śladu po nich nie ma. Było wielu chętnych.... J
 

 

 
  
Składniki:
500 g mąki pszennej
90 g cukru
15 g drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
75 g masła
1 szklanka maślanki
 
 
 
 
 
 
 
 

 Na nadzienie:
250 g twarożku
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko do posmarowania bułeczek
 
 
 
 
 
Składniki na lukier:
15 łyżek cukru pudru
6 łyżek gorącej wody
 
Wykonanie:
Zrobiłam zaczyn drożdżowy z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i ¼ szklanki ciepłej wody. Przykryłam, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 

Do miski przesiałam resztę mąki i dodałam pozostałe składniki. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Przełożyłam do miski oprószonej mąką. Przykryłam ściereczką i na godzinę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 

W tym czasie przygotowałam nadzienie serowe:
Do miski przełożyłam ser przeciśnięty przez praskę, dodałam cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Utarłam mikserem na gładką masę.
 
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na posypaną mąką deskę, rozwałkowałam na kształt prostokąta i wyłożyłam masę serową. Rozsmarowałam równo i wysypałam jagody.
Ciasto zwinęłam jak roladę.
 

Pokroiłam na szerokie plasterki.
Ułożyłam na  blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia
 

Piekarnik nagrzałam do 180 °C i wstawiłam blaszki z bułeczkami na około 20 – 25 minut.
Z cukru pudru i gorącej wody zrobiłam lukier.
Do miseczki wsypałam cukier, wlałam gorącą wodę i  roztarłam łyżką na gładką lśniącą masę. Gęstość lukru można regulować dosypując cukier, kiedy jest za rzadki lub dolewać wodę kiedy jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem posmarowałam drożdżówki.
 
 



 
Podobają się Wam? Ja jutro będę piekła kolejną partię tych pysznych drożdżówek i Was też zachęcam. Zróbcie, a przekonacie się, że warto. Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

41 komentarzy:

  1. smak dzieciństwa!!! <3 ale mi smaka narobiłaś, omnomn... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu uwielbiam takie bułeczki. A tu jeszcze jagódki. Rewelacja po prostu. Miłego dnia życzę a ja sobie porywam bułę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serowe jagodzianki. A ja przed śniadankiem, no nie. Narobiłaś mi ogromnego smaka na nie. Wyglądają wspaniale, na pewno smakują nieziemsko. Takie drożdżowe wypieki to dla mnie nie lada gratka, bardzo je lubię i celebruję każdy kęs. Z jagodami są najlepsze. Zresztą serowe też są świetne. Miks smaków perfekcyjny. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę jedną taką pyszną drożdżówkę na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe wypieki ! ! ! - pozdrawiam Krysiu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dobrze, że mam dzisiaj wolne. Mam jagody, drożdże i biały ser. Zabieram się za wypiekanie drożdżówek, bo mi język się zwichnie :) :) :) Mika

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, zrobiłaś mi wielką radość tym wpisem...już notuję, bo bułeczki wyglądają cudnie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ech tylko mi apetyt robisz na takie swojskie pyszne bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham takie domowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie to ja bardzoooo lubię!!! :) Najlepsze :ser i jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja Krysiu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. domowe bułeczki pycha :) i to nadzienie mniam :) aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a wiesz, że już od jakiegoś czasu za mną chodzą i mam ochotę kupić mrożone jagody i zrobić! może jak się jakiś chłodniejszy weekend zrobi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. No jasne, że się podobają! W sezonie owocowym będę je robić często :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią porywam jedną.

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie wyszły te drożdżówki! *.*
    Świetny przepis! :)
    Z jagodami to moim ulubieńcy! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. i wcale się nie dziwię, ze nie ma po nich śladu- wyglądają przepysznie, a połączenie sera z jagodami należy do najsmaczniejszych:)
    Pozdrawiam bardzo słonecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Klasyka rządzi. Drożdżówki, do tego z serem, który uwielbiam i jagodami, na które czekam co roku z utęsknieniem - moja dieta uwzględnia takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione smaki... ach, zjadło by się, tylko chęci do zrobienia brak:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Drożdżówki z jagodami to dla mnie smak dzieciństwa..:) mam jeszcze zapas mrożonych jagód..kto wie może zrobię:)?

    OdpowiedzUsuń
  21. Do kawy czy nawet z szklanką kakao podkradłabym ci jedną na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Drożdżówki zachęcają wyglądem.Jagody nie długo zaczną się pojawiać więc zapewne wypróbuję ten przepis ze świeżych ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. niezwykle apetyczne, gdy tylko pojawią się jagody - robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem wielką amatorką drożdżówek :) a już takie jagodowe - pachnące latem!! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. O tak, drożdżówki najlepsze do kawy, do mleka, na śniadanie i deser. Twoja wersja bardzo smaczna....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękne drożdżówki, uwielbiam takie jeść w lato :) A już domowe to niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Te 15 g. drożdży to chyba suchych, bo swieżych na 500g.mąki to chyba za mało. / a takie widzę na zdjęciu /Proszę o odpowiedz, bo na drożdżowki mam ochotę. Pozdrawiam Tina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Wszystko jest prawidłowo. Do wypieku ciasta drożdżowego używam na 500 g mąki najmniej 14 g drożdży świeżych. A suchych użyłabym o połowę mniej, czyli 7 g. Oczywiście do wypieku różnych ciast dodaję też więcej drożdży, ale to co podałam w tym przepisie jest dobrze. Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Sama bym się skusiła na te pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Co ja bym dała za jedną drożdżówkę hmmm. Krysiu zostały jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  30. Obłedne te bułeczki, ależ mi smaku narobiłaś! porywam jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jagód u mnie w bród jak w piosence Czerwonych Gitar "...Jagody - istny cud! Jagody - istny cud!
    Użyjem w bród! Użyjem w bród!..."
    Wczoraj robiłam remanent mrożonek i zastanawiałam się co by tu z jagód zrobić, pomysły są na kliknięcie :)
    Pysznie i zapachniało latem.

    OdpowiedzUsuń
  32. szkoda, że nie mam juz jagód bo kusisz mnie nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bajecznie i pysznie wyglądają.Fajny pomysł z tym serem.Biorę ten przepis.Tylko muszę znaleźć trochę czasu ,żeby je zrobic.;))

    OdpowiedzUsuń
  34. Oj zrobię dzisiaj :D a z tymi drożdżami to na pewno tak malo? kostka ma 100 G a tylko 15g do bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak zrobiłam. Już wyjaśniłam wątpliwości w komentarzach jednej z czytelniczek. Pozdrawiam :)

      Usuń