Lubicie młodą kapustę? Ja
bardzo. Kiedy się tylko pojawia na straganach, kupuję i w chwilę mam gotowy
obiad. Młodą kapustę można przygotować na różne sposoby. Ja też mam kilka
sprawdzonych. Robię różne wersje, żeby się nie znudziła. A to w końcu i tak to
jest młoda kapusta, która i tak zawsze smakuje. Dzisiaj ... jak zwykle z
koperkiem, ale dodałam jeszcze młodą marchewkę
Składniki:
2 główki kapusty
pęczek młodej marchewki
pęczek szczypioru z cebulką
pęczek koperku
50 g masła
1 łyżka Vegety
Wykonanie:
Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, przekroiłam na pół,
wycięłam głąb i pokroiłam. Włożyłam do miski, zalałam wrzątkiem. Po sparzeniu
odcedziłam na durszlaku.
W garnku roztopiłam masło i
dodałam kapustę.
Marchewkę i szczypior z
cebulką pokroiłam w krążki. Dodałam do kapusty. Wymieszałam.
Wlałam pół szklanki gorącej
wody. Przyprawiłam Vegetą, solą i pieprzem. Zostawiłam na małym gazie, żeby się
jeszcze chwilę gotowała.
Koperek posiekałam i razem ze
śmietaną (1 łyżka wg uznania) dodałam do kapusty pod koniec
gotowania.
Najbardziej smakuje z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Pyszna. Można ją jeść prawie codziennie. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Polecam również:
Młodą kapustę zasmażaną
Młodą kapustę z kiełbasą
Krysiu, pojadę dziś po kapustę:-))))))
OdpowiedzUsuńMoja mama robi tak samo, do tego młode ziemniaczki i obiad gotowy ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubię kapustę młodą. Takiego narobiła mi Pani smaku, że dzisiaj na obiad zrobię wg Pani przepisu. Ja nie robiłam z marchewką. A dzisiaj właśnie zrobię. Pozdrawiam :) Marta
OdpowiedzUsuńAle talerzyk zdrowia i pysznego smaku. Gdy tylko pojawia się młoda kapustka bez wahania po nią sięgam. Pyszności. Uwielbiam właśnie ta przygotowaną najbardziej. W tym roku jeszcze nie miałam okazji jeść, muszę koniecznie to nadrobić. Już dziś wybiorę się na bazarek i zakupię w celu przyrządzenia :) Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu.
OdpowiedzUsuńKrysiu, ależ mi chętki na młodą kapuchę narobiłaś :) Mam młodą marchewkę bio, to chyba muszę teraz zapolować na kapustkę!
OdpowiedzUsuńohh jak ja dawno jej nie jadłam, muszę przygotować :-)
OdpowiedzUsuńPycha , bardzo lubię taką świeżą kapustkę , sama wiosna ;-)
OdpowiedzUsuńCały rok czekam z niecierpliwością na młodą kapustkę, uwielbiam ją:)
OdpowiedzUsuńależ ja lubię taką kapustkę :-)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie jadłam, aż apetytu sobie narobiłam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowaną kapustę :)
OdpowiedzUsuńJa również mam dziś młodą kapustkę z marchewką itp :) Smaczne! ;]
OdpowiedzUsuńmam kapustę i chyba taką zrobię
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam taką kapustkę :-) mniam. Jeszcze w tym roku nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńOj! Krysiu, robię jutro taką kapuchę...buziaki...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmm na pewno pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńpyszna :) ja przeważnie robię z koperkiem, młoda marchewką i pomidorem :)
OdpowiedzUsuńjak ja taką kapustkę lubię!!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Palce lizać! - o tej porze roku to najsmaczniejsze jedzonko - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, oj Krysiu chętnie bym kiedyś u Ciebie zjadła domowy obiadek :D
OdpowiedzUsuńBardzo wiosennie u ciebie Krysiu!
OdpowiedzUsuńSuper danie.Robię identycznie,przepis mam od mamy.Jak są już smaczne pomidory to je też dodaję do kapusty .Wtedy nie trzeba kapusty zakwaszać.Narobiłaś mi apetytu,w nadchodzącym tygodniu robię taką młodą kapustkę.Pozdrawiam GK.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńKrysiu! w sezonie to pozycja obowiązkowa :) lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, u mnie nie dodawało się marchewki, ale następnym razem dodam:) Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Najlepszą robi moja babcia, <3
OdpowiedzUsuńZ wyglądu widać,że musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńKrysiu narobiłaś smaka na młodą kapustę, uwielbiam taką:))
OdpowiedzUsuńKrysiu, do takiego garnuszka z młodą kapustka zasiadam z Tobą ochoczo...Pycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię. Będzie mi miło :)
UsuńZatrzymałam sobie link do tej kapusty i teraz wróciłam do niego :)
UsuńZrobię właśnie w taki sposób młodą kapustkę i... już mi ślinka cieknie:)
Dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam taką młoda kapustkę :))
OdpowiedzUsuńLubię i chętnie wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKapusta wyszła super, jutro powtarzam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam młodą kapustę,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!!!
OdpowiedzUsuńNareszcie znalazłam przepis na młodą kapustę taką, jaką uwielbiam, bez żadnej śmietany, zasmażek, boczku, kiełbasy itp. Serdecznie dziękuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, tylko po co ta vegeta? Kapustka i warzywka mają tyle słodyczy... szkoda pakować tam jeszcze glutaminiany...
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że glutaminianów nie należy pakować do jedzenia, dlatego ja dodaję vegetę zrobioną przeze mnie. Można zobaczyć klikając na "vegetę" :)
UsuńJeden z lepszych przepisów na młodą kapustę. Robię ją bardzo często:)
OdpowiedzUsuńKolejny raz robię 😀
OdpowiedzUsuń