wtorek, 18 czerwca 2019

Wrocławskie warsztaty kulinarne z Akademią Smaku SOKOŁÓW

Zaskakują nas  wiadomości niespodziewane, a cieszą wiadomości miłe. Ja doświadczyłam i jednych i drugich. Najpierw Monika Matysiak z Sio Smutki powiedziała mi o warsztatach kulinarnych, które mają się odbyć we Wrocławiu pod patronatem Akademii Smaku SOKOŁÓW. A potem dostałam zaproszenie od firmy SOKOŁÓW. Dopełnieniem radosnych informacji było to, że warsztaty poprowadzi Piotr Kucharski, a tematem przewodnim było ZERO WASTE.
Smaczna impreza odbyła się w studiu kulinarnym Browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu


 

Organizatorzy przygotowali dla uczestników warsztatów wspaniałe przekąski z Sokołowa




Najpierw Marcin Bałanda z firmy Sokołów wprowadził nas w temat prezentacji  i określił cel projektu Akademii Smaku, jakim jest promocja zdrowego stylu życia i propagowanie sztuki kulinarnej zgodnie z najnowszymi trendami (No Waste), czyli styl życia z jak najmniejszą ilością odpadów i niezanieczyszczaniem środowiska w którym żyjemy.


Piotr Kucharski opowiedział, iż podstawą Zero Waste są przemyślane zakupy, ich ilość i jakość. Co zrobić z tymi potrawami, które zostały z poprzednich dań np. z dnia wczorajszego, z niezjedzonych, grillowanych wcześniej warzyw, z czerstwej bułki...? Tego dowiedzieliśmy się na warsztatach kulinarnych


Otrzymaliśmy kartki z przepisami na dania do wykonania podczas warsztatów


Do zrobienia mieliśmy cztery dania:

- Zupa krem z po-grillowych warzyw z chrupiącym chipsem z boczku
- Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky
- Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym
- Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami
Przygotowane były dla nas stanowiska pracy. Znalazły się na nich fartuchy do pracy z logo SOKOŁOWA, oraz wszystkie produkty, których mieliśmy użyć do zrobienia naszych dań.



Najpierw podzieleni zostaliśmy na grupy. Grupy miały do zrobienia po jednym daniu. Ale podczas przygotowania potraw każdy z uczestników chętnie włączał się również do innej grupy, żeby  przyjrzeć się i pomóc w przygotowaniu innego dania. Chodziło o to, żeby osobiście zaangażować się i poznać przepisy każdej potrawy.
To było bardzo fajne zadanie.





Na zakończenie usiedliśmy przy dużym stole,  jak jedna rodzina i zajadaliśmy się pysznymi daniami, które wspólnie przygotowaliśmy.





To było wspaniałe spotkanie i świetna okazja, żeby zrobić i spróbować  coś nowego i smacznego i spotkać się z fajnymi ludźmi.
Na koniec był czas na sesję zdjęciową. Były zdjęcia z grupą...


i indywidualne. Tutaj z Moniką Matysiak i Piotrem Kucharskim,



a tutaj z Agnieszką Sałkowską


i oczywiście jeszcze jedna fotka z Piotrem Kucharkim


Mam nadzieję, że kiedyś znów spotkam takich  wspaniałych ludzi na kolejnych warsztatach, na których będę mogła gotować  nowe potrawy wg ciekawych przepisów. 


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



6 komentarzy:

  1. Krysiu, nie tylko świetnie gotujesz, ale i pięknie wyglądasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu bardzo fajna relacja, wiem jak fajne są takie spotkania z ludzmi którzy mają taką samą pasję. Ja też bardzo lubię brać udział w takich spotkaniach. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa takie warsztaty, poradziłaś sobie świetnie, co widać na zdjęciach! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, rewelacyjna relacja. Dobrze, że zdecydowałaś się na udział we warsztatach :)
    Oj, posmakowałoby się takich dobroci. Pięknie prezentujesz się na zdjęciach.
    Dziękuję za rozmowę. :) Miło było Cię usłyszeć.
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie że jesteś zadowolona:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie warsztaty to musi być niezapomniana przygoda. Bardzo fajna relacja, zdjęcia pełne radości. Wszystko fajnie zorganizowane, najważniejsze, że Ci się podobało. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń