MENU...

sobota, 16 maja 2015

Szparagi w roladkach

Wiosenne nowalijki, takie jak rzodkiewki, sałatę czy młodą marchewkę chętnie zjadamy na surowo. A jedliście szparagi na surowo, ewentualnie krótko podpieczone w piekarniku? Zielone szparagi  nie wymagają długiego przygotowania. Wystarczy je opłukać i poddać krótkiej obróbce cieplnej, tak jak w moim przepisie. Tak podane mogą być smaczną i ładną sezonową przystawką
 

 
 
 
 
Składniki na 4 porcje:
8 szt. zielonych szparagów
8 kromek chleba żytniego
50 g startego sera parmezan
2 łyżki twarożku (Mój ulubiony)
pęczek natki pietruszki (ewentualnie 2  łyżki suszonej)
1 jajko
 
 
 
 
Wykonanie:
Szparagi opłukałam i odcięłam zdrewniałe końcówki. 
Z każdej kromki chleba odkroiłam skórkę a następnie spłaszczyłam wałkiem i posmarowałam twarożkiem. Na brzegu każdej kromki ułożyłam po jednym szparagu i zwinęłam całość  tworząc roladkę.
 

W misce wymieszałam parmezan i bardzo drobno posiekana pietruszkę.
Do drugiej miski wbiłam jajko i rozkłóciłam je.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Każdą roladkę  przekładałam do miski z jajkiem potem obtaczałam w panierce z sera i pietruszki. Przekroiłam na 3 części i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika Na 8 minut.
 
 
Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
Szparagi są jędrne i chrupiące. Doskonale smakują podane na zimno. Jeśli wolicie, możecie szparagi chwilę zagotować. Ja jednak wolę w wersji al dente. 
 

 

 
 
Spróbujcie zrobić taką przystawkę. Jeśli lubicie szparagi z pewnością ten sposób ich podania Was zadowoli. Życzę SMACZNEGO! Krys

Polecam również szparagi w innej odsłonie:
Szparagi w ziołowych naleśnikach
Szparagi  w szlafroczkach z szynki z jajkiem na miękko
Szparagi z szynką w pasztecikach
Szparagi zapiekane z sosem Mornay

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

36 komentarzy:

  1. Z daleka naprawdę dałabym się nabrać, że to sushi. Właśnie tak pomyślałam widząc zdjęcie- że postawiłaś na domowe przekąski rybne, a tutaj taka niespodzianka. Wiele przepisów z udziałem szparag ostatnio widuję, ale to jest dla mnie nowość. Pomysłowo i atrakcyjnie dla oka to wyszło bardzo :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny pomysł. Dzisiaj będę testować. Bardzo mi się podobają te roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu niezwykle oryginalny przepis. Na pewno wypróbuję. Wygląda wytwornie i smakowicie.
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego przepisu, oryginalny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu nie jadłam surowych szparagów, ale Twój pomysł jest rewelacyjny i sprawdzi sie na wiele okazji. Roladki i smakiem i wyglądem zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One nie są całkiem surowe. Chwilę piekły się w piekarniku. Są chrupiące....

      Usuń
  6. Wyglądają przepysznie ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe Krys! super pomysł na szparagi, idealne np. na imprezę :) Robi wrażenie! pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie to piękne i w dodatku pewnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale świetnie wyglądają :)))) muszę dziś kupić szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  10. No czegoś takiego jeszcze nie widziałam, bardzo apetyczna i efektowna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu wspaniały pomysł na wykorzystanie szparagów, tak jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja próbowałam ,ale surowe mi nie smakują .Za to twoje roladki już widzę na swoim talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szparagi. Ma surowo nigdy nie próbowałam, ale fakt, wystarczy im bardzo krótki czas obróbki. A Twoja propozycja wygląda pysznie, Krysiu :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, Ty czarodziejko!!! Są idealne na przyjęcie !!! Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają te szparagi! Super pomysł :) Wygląda to bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na obiad, super danie Krysiu

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomysł świetny :)) Pięknie się te roladki prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjne danie, pomysłowo i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajny pomysł na podanie szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. smakowicie wyglądają te roladki, idealne jako przekąska na imprezę lub grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj! Jak smakowicie, ciekawy przepis Krysiu, muszę wypróbować...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają mega apetycznie, ciekawe czy by mi smakowały, bo szparagów ogólnie mało się u mnie w rodzinie je, a już na pewno nie w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Niezwykły sposób na szparagi, roladki megaapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale piękne, podziałają na wszelkie zmysły!

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja jeszcze nigdy nie przyrządzałam szparagów... może to będzie mój sezon.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ależ jestem ciekawa tego smaku, połączenia chleba zapiekanego ze szparagiem.Moje pytanie dotyczy też chleba, czy może być np. orkiszowy???nie mam dostępu do dobrego chleba żytniego, przeważnie trafiam na twardy, zbity i suchy.A oriksz pewnie dałby się rozwałkować, na jaką grubość go wałkujesz?A na ciepło też się to je?z np. sosem czy solo???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie wiem czy orkiszowy się nadaje. Myślę, że tak. Najważniejsze, żeby właśnie był na tyle zbity, żeby się nie kruszył, ale nie może też być za suchy. A grubość... tak na wyczucie, żeby kromeczki dały się zrolować. Na ciepło też można jeść. Smakuje na oba sposoby. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Krysiu gratuluje pomysłu. Wygląda to rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem pełna podziwu dla pani kunsztu kulinarnego.Wszystkie prezentowane przepisy to prawdziwe dzieła sztuki. Gratuluję kreatywności . Bardzo się cieszę, że trafiłam na pani bloga.
    Przepisy dodaje do ulubionych, na pewno wiele wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń