MENU...

czwartek, 14 maja 2015

Zupa serowa z grzankami

Ta naprawdę prosta zupa pokazuje, że nawet ser potrafi zdziałać cuda. Ser nadał zwykłej zupie gotowanej na wywarze  wspaniały, nie przytłaczający sobą smak i dzięki niemu uzyskałam wyśmienitą, aksamitną zupę


Składniki:
750 ml bulionu
3 serki topione (trójkątne)
100 g sera żółtego
250 ml mleka
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 żółtka
natka pietruszki
2 kromki pieczywa pokrojonego w kostkę
sól
pieprz świeżo zmielony

  
Wykonanie:
Do gorącego bulionu wrzuciłam kostki sera. Zostawiłam na małym gazie około 10 minut żeby się rozpuścił i lekko zagęścił zupę.  
Ser żółty starłam na tarce i przełożyłam do ciepłego mleka. Dodałam do gorącej zupy. Przyprawiłam świeżo startą gałką muszkatołową.
 

Żółtka wymieszałam z małą ilością gorącej zupy, żeby się dobrze połączyły, żeby nie było grudek.
Garnek z zupą zestawiłam z gazu i wlałam do niego przygotowane żółtka. Całość wymieszałam, przyprawiłam solą, pieprzem i posypałam posiekaną natką pietruszki.


Na patelni rozgrzałam masło a po chwili wrzuciłam ząbek czosnku. Kiedy się przypiekł odrobinę, wyrzuciłam go i wsypałam na patelnię pokrojone kostki pieczywa. Podsmażyłam i zrobiłam grzanki.
Gorąca zupę rozlałam do miseczek, włożyłam grzanki i posypałam dodatkową porcją  natki pietruszki.


  


 
Kolejna, smaczna zupa. Którą możemy z powodzeniem podać nawet na eleganckie przyjęcie.
Wobec tego polecam i.... życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 



50 komentarzy:

  1. Zupa serowa to moja ulubiona zupa- robi się błyskawicznie, o ile ma się już wywar,
    a smakuje wszystkim, bez względu czy podaję na co dzień czy od święta:)
    miłego dnia Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj poproszę talerz tej pysznej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie zupy są pyszne! ja też czasami dodaję serki i bardzo lubię ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczyło, że raz jeden jedyny zasmakowałam serowej zupy i już na dobre przepadłam zakochana w tym smaku. Jeśli chodzi o zupy to jest to chyba moja ulubiona na równi z grzybową. Ja ją zawsze jadam w wersji bez grzanek- mój błąd- następnym razem właśnie takie apetyczne grzaneczki sobie do niej przygotuję. Pozdrowieńka serdeczne, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu bardzo ciekawa zupka i z pewnością pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ją, zwłaszcza z wysmażonym plasterkiem boczku wędzonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, lubię takie zupki

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś prosiłam mamę by ją robiła co najmniej raz na tydzień, pyszna jest;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, bardzo mi smakuje...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być smaczna ta zupka :) i tak pięknie podana :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz co, Krysiu ? Muszę taką zupkę zrobić, bo wygląda po prostu pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Włączam na stałe do domowego menu, bo już czuję jej smak:-) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. U mojego męża w domu robi się podobną zupę, muszę przyznać, że jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Grzanki do takiej zupy wpasowały się idealnie! Pysznie Krysiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa serowa jest pyszna! :) idealna na kapryśną majową aurę...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy nie próbowałam zupki serowej, ale za to grzanki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniale wygląda, uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi smaku narobiłaś na taką zupkę :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam kiedyś podobną i potwierdzam...pyszności,smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O Krysiu spadłaś mi z nieba ! Już wiem co jutro będzie na obiad, mój facet jest zachwycony tą propozycją ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kasiu. Myślę, że Tobie też ta zupa zasmakuje :)

      Usuń
  21. Krysiu, to moje smaki. Narobiłaś mi smaka na taką zupkę !

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, na pewno by mi posmakowała, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo smaczna ta zupa. Ja gotowałam podobnie. A dzisiaj zrobiłam tak samo z dodatkiem grzanek. Ale wyszła smaczna. Już zostawię taki przepis. Dzięki. Pozdrawiam :) J.A.

    OdpowiedzUsuń
  24. wlasnie zrobilam ta zupe bardzo pyszna :) ostatnio dzieki Pani przepisom zrobilam swoj pierwszy w zyciu gulasz i tez wyszedl bardzo smaczny:) narzeczony nie mogl uwierzyc ze to ja robilam hehe dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam ją, szkoda tylko że jest taka kaloryczna :P

    OdpowiedzUsuń
  26. dla ilu osób wystarczą wskazane przez Panią proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wychodzi około 1 l zupy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Wygląda smakowicie! Dziś wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pychota:) Dziękuje za przepis, właśnie ugoptowana czeka na rodzinę aż wrócą na obiad:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Bulion ma być warzywny czy drobiowy? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne jakiego bulionu się użyje. Najważniejsze, żeby był czysty. Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Zamierzam dziś ją przygotować dla mojej córki.
    Czy błędem będzie dodanie odrobiny carry ewentualnie samej kurkumy?
    Jadłam niedawno serową w restauracji i wydawało mi się, że była z dodatkiem tej przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dla zaostrzenia smaku można dodać którąś z przypraw. Ale radzę robić to bardzo ostrożnie, próbując, bo można przesadzić i zepsuć smak. Pozdrawiam )

      Usuń
  31. Wspaniała zupa, która przypadła nam do gustu. Robiłam ja już kilka razy:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię zupę serową. Ja dodaję jeszcze oprócz serka topionego trochę camemberta i zamiast pietruszki zasmażki z koperkiem. Mężczyźni w moim domu ją uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetny pomysł na pyszną zupę. Taka niecodzienna, dlatego rewelacyjna. Zapisałam przepis i chętnie będę z niego nie raz korzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda rewelacyjnie, myślę,że niebawem z Twojego przepisu skorzystam. Póki co u mnie króluje Twój gulasz i Twoja zupa pieczarkowa z koperkiem. Palce lizać.Pozdrawiam Cię Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu. Cieszę się, że smakuje Ci moja kuchnia. Miłego dnia :)

      Usuń
  35. Witam, Pani przepisy są super.Teraz mam ochotę ugotować tą zupę,czy będzie równie pyszna jeśli ugotuje ją na rosole z niedzieli ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ugotowana na rosole będzie pyszna. Pozdrawiam :)

      Usuń
  36. Zupa serowa Pani Krysi jest najwspanialsza. Kilka razy ją gotowałam wg tego przepisu i wszystkim smakuje dlatego, że jest przyprawiona gałką. Można ją trochę zagęścić, ale to już indywidualny wybór. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Właśnie zrobiłam ... Przepyszna...

    OdpowiedzUsuń