MENU...

piątek, 18 grudnia 2015

Strucla z makiem

Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera  mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto.  Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być i kropka.
Piekę go każdego roku wg tego samego przepisu, który sama opracowałam.  Bo właśnie ten przepis wydaje mi się być najlepszy. Ciasto nie jest suche i wcale nie wysycha po kilku dniach, jeśli tylko ten makowiec przetrzyma te kilka dni....





Składniki na ciasto (na 2 sztuki):
400 g mąki (luksusowa typ 550)
½  szklanki mleka
50 g drożdży
100 g masła
5 żółtek
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na farsz z masy  makowej:
400 g maku  niebieskiego
4 łyżki cukru
¾ szklanki płynnego miodu
½ szklanki mleka
30 g miękkiego masła
40 g migdałów
50 g orzechów włoskich (dałam pekan)
150  g rodzynek sułtanek
50 g mieszanki różnych orzechów 
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 jajko + 3 białka


Składniki na lukier:
1 białko
cukier puder 

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka. Wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (ok. 15 minut).


Masło roztopiłam w rondelku. Wystudziłam.
Do garnka wbiłam żółtka, dodałam ½ szklanki cukru. Garnek z masą jajeczną  postawiłam na drugim garnku z wrzącą wodą i na takiej łaźni parowej ubiłam masę jajeczną (ok. 5 minut). Odstawiłam do wystudzenia.


Mąkę, mleko i rozczyn połączyłam z masą jajeczną.
Teraz należy dobrze wyrobić ciasto (w mikserze z hakiem lub ręcznie).  Dodałam masło i ponownie wyrabiałam, aż ciasto przestało się kleić do miski. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia (ok. 40 minut).


Masę makową zrobiłam wg tego przepisu.
Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.


Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines


Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi   do środka, a następnie ciasto z masą zwinęłam w roladę.
Końce podwinęłam pod spód. 


Piekarnik ustawiłam na 180 °C .
Struclę przełożyłam na papier  do pieczenia i całą zawinęłam w papier dookoła, zachowując trochę miejsca, żeby podczas wyrastania,  ciasto miało przestrzeń.
Tak zapakowana strucla zachowa ładny, okrągły kształt.

Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut.


Potem przecięłam papier wzdłuż i zajrzałam do moich strucli. Upiekły się świetnie. Wyjęłam blaszkę z piekarnika.

Zrobiłam lukier:
Ubiłam białko. Po chwili wsypywałam cukier puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta, ale elastyczna zabrałam się z lukrowanie mojej strucli. Za pomocą pędzelka rozsmarowałam lukier na całej powierzchni moich strucli.


Na wierzchu rozsypałam orzeszki, skórkę pomarańczową i polałam roztopioną polewą czekoladową.


Po zastygnięciu lukru mogłam już pokroić struclę.
Nie mogłam się doczekać jaka wyszła. Bo zawsze wzorek wewnętrzny jest inny. Wystarczy dodać trochę więcej masy, albo ciasto rozwałkować na inną grubość.
Ale jedno się nie zmienia... zawsze  jest  pyszna, aromatyczna, wilgotna i zawsze sięgamy po następny kawałek


Polecam tę struclę,  zwłaszcza na święta. Nie ma to jak rozkoszować się pysznym ciastem pełnym bakalii i pachnącym miodem... Życzę SMACZNEGO,  Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 



36 komentarzy:

  1. Kocham makowiec, moja mama robi boski. Zawsze robi dwie rolady, jedną jemy od razu, druga idzie do lodówki, po świętach jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała Krysiu wyszła ci ta strucla :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie Krysiu! Ja też mam w planach makowca i już czuję zapach tego ciasta:) Wszystkiego dobrego Krysiu!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo pieczesz strucle i w jakiej temperaturze? Bo nie napisałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, gdzieś mi umknęło. Już uzupełniłam :)

      Usuń
  5. Masę makową wg pani przepisu już przygotowałam, ale miałam ją wykorzystać do ciasta makowego. Teraz widzę, że ta strucla będzie lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wygląda. Mój maż jest miłośnikiem makowców, też mam swój przepis ale zawsze wyjdzie mi jakiś taki rozlazły (choć smaczny). Tym razem skuszę się na Twój. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bosko. U mnie też strucla będzie w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ozdobienie tych strucli. Ja zawsze robiłam taki "cienki" lukier ,aby tylko pokryć. Myślę że zrobię odstępstwo od mojej reguły i ozdobię z Twojego Krysiu pomysłu. Pozdrawiam, EWA :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak strucla z makiem na święta musi być obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu u nas też jest obowiązkowo każdego roku:)
    Twoja pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię makowce. I w sumie to lubię każde ciacho z makiem. Pysznie wygląda Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię żadnych wypieków mających w składzie mak, ale w moim domu rodzinnym zawsze rodzice na święta taką struclę przygotowywali i muszę przyznać, że czasami brakuje mi tego zapachu pieczonego makowca, który unosił się w domu... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mój Mąż kategorycznie co roku żąda na Święta makowca:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makowce uwielbiam. Piękna Ci Krysiu wyszła ta strucla. I ma tyle maku :))
    Takie lubię najbardziej. Na święta ciasto z makiem u mnie obowiązkowo.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny! Aż mi ślinka cieknie :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Obowiązkowa na świątecznym stole, pięknie nadziania

    OdpowiedzUsuń
  17. Jedno ze smaczniejszych, świątecznych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam to ciasto! Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To jedno z ciast, które zawsze było na święta w moim rodzinnym domu, bardzo je lubię i chętnie do niego wracam, nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też nie wyobrażam sobie Świąt bez tego pysznego ciasta. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. czy moge dac do tej strucli gotowa masę makową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, chociaż ja nie dodaję i nawet nie wiem jak smakuje. Ale są amatorzy gotowych mas makowych. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Uwielbiam świąteczne makowce!! świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne strucle i wyglądają bardzo apetycznie, jutro zabiorę się do pieczenia swoich. Mam nadzieję, że wyjdą podobnie. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam strucle z Twojego przepisu :)Wyszły naprawdę smaczne, takie jak lubię, dużo maku i ciasto fajnie zwinięte.To dzięki Tobie robię sama takie smakołyki.Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja chyba zrobiłam coś nie tak bo ciasto wypłynęło końcami z papieru rozlało się i zaczynam wątpić czy kiedykolwiek zrobię takie piękne makowce jak Pani :(

    OdpowiedzUsuń
  26. wg tego przepisu robiłam na Boże Narodzenie pierwszy raz,wyszła świetnie,na te święta małżonek też sobie zażyczył ...i będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne, do zrobienia na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Smazona skorka pomaranczowa tzn mozna kupic gotowy czy jak ?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W moim przepisie użyłam skórkę pomarańczową, którą sama zrobiłam. W końcowym opisie wkradł się błąd. Już poprawiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  29. PANI PRZEPISY SĄ THE BEST !!!!!

    OdpowiedzUsuń