MENU...

poniedziałek, 8 lutego 2016

Aromatyczny schab z ...rękawa

Jak już wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby.
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku.  
Powiem krótko... palce lizać. Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście...
 

 
 
 
 
 
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki rozmarynu
 
 
 
 
 
 

 
Wykonanie:
Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa.
Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam wszystkie przyprawy.
 

Schab natarłam ziołami i obłożyłam czosnkiem.
Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam z obu końców i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
 

Piekarnik ustawiłam na200 °C.
Mięso włożyłam do zimnego piekarnika. Kiedy piekarnik nagrzał się do ustawionej temperatury piekłam schab 1 godzinę.
Po przestudzeniu włożyłam do lodówki na kilka godzin.
Dopiero teraz wyjęłam z rękawa i pokroiłam w plasterki.
 

 
 

Wspaniały schab na kanapki, na półmisek. Po prostu pyszny soczysty schab do pieczywa. Schab domowy zamiast wędliny ze sklepu. Polecam, bo warto taki zrobić w domu. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

23 komentarze:

  1. Taką wędlinę to aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taki schab, jest pyszny...pozdrawiam Krysiu serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zacznę wpadać na te domowe rarytasy :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, ja robię ten gotowany jest wspaniały i dla zapracowanych:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również nie jadam już wędlin ze sklepu. Wolę przygotowywać je sama.Najczęściej piekę w rękawie, bo wtedy rzeczywiście mięsko jest bardziej soczyste. Smacznego Krysiu. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu wspaniała wędlinka na kanapki :-) uwielbiam takie domowe wyroby. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, wypróbuje ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    nie ma nic lepszego niż takie domowe mięsko:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Uwielbiam schabik, a taki z rękawa musi być obłędny!! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie mięsko, na ciepło i na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha schabik. Na kanapki jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  12. takim schabem to się można zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też robię schab z majerankiem i czosnkiem. Uwielbiam :))
    Pyszna propozycja Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To było jedno z moich pierwszych mies upieczonych, które wyszły wyśmienicie :) To komentarz dla początkujących w kuchni - nie bać się robić. Wychodzi super jak widać u Krysi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta racja. Masz rację, to bardzo łatwe i smaczne danie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. taaak! Domowe szynki czy to wędzone, czy pieczone- najlepsze! 100% mięsa w szynce :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Schab wygląda naprawdę smakowicie.
    Uwielbiam taki pieczony w domu!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja sobie te Twoje wędliny drukuję i przyrządzam od czasu do czasu. Ten przepis też już leci na drukarkę :) Mam przynajmniej poczucie, że nie daję juniorowi sklepowych świństw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. W końcu skoro można zrobić w domu coś co będzie smaczne, to po co kupować towar wątpliwej jakości :)

      Usuń
  18. Zdecydowanie jestem ZA schabikiem domowej roboty!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam ten schabik. Wyszedł wspaniały. Mimo, że schab należy do chudych, suchych mięs, to ten po upieczeniu jest jednak soczysty. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń