MENU...

czwartek, 4 lutego 2016

Filet z kurczaka ze szpinakiem i serem feta

Co powiecie na filety z kurczaka nadziane szpinakiem i dla przełamania smaku z dodatkiem sera fety? Dla mnie bomba. Jeśli podamy na ciepło jest to bardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację
 
  

 
 
 
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
100 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju (brak na zdjęciu)
sól
pieprz
 

 
  
Wykonanie:
Szpinak lekko rozmroziłam w mikrofalówce.
Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, zeszkliłam cebulę i dodałam czosnek. Dołożyłam szpinak. Wszystko wymieszałam i smażyłam około 5 minut. Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam.
 

Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby farsz potem nie wyciekał.
Filety posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Do każdej kieszonki fileta włożyłam farsz a potem otwór spięłam wykałaczką.
 
 
Na patelni  rozgrzałam pozostały olej i przełożyłam filety.
Smażyłam krótko z każdej strony, żeby tylko ścięło się białko mięsa.
 

Piekarnik włóczyłam na 180°C.
Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego wszystkie filety. Zamknęłam klipsami otwory. Rękaw z filetami przeniosłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.
 

Pu upieczeniu pozostawiłam filety w rękawie do wystudzenia a potem  przełożyłam do lodówki.
Wystudzone pokroiłam na szerokie plastry i ułożyłam na talerzu.
 

 
 

Wspaniale się prezentują i pysznie smakują takie filety. Spróbujcie i przekonajcie się. Życze SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

19 komentarzy:

  1. Chociaż dzisiaj jest święto pączka, to uważam że oprócz pączków dobrze jest zjeść smaczny obiad. Ja preferuję drób, więc ten przepis trafia na moją listę do zrobienia. Pozdrawiam, Julita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było u mnie w poniedziałek :D Pycha połączenie! I zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. często robiłam podobne danie, będąc panną, niestety mąż nie kurczakowy, więc teraz rzadko u nas gości na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. delikatne i pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny filet :) Niestety nie dla mnie, bo nie lubię szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu, czy mogę Cię sprowadzić do mojego domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, myślę, że łatwiej byłoby gościć Ciebie u mnie :)

      Usuń
  7. bardzo smakowite nadzienie ;) lubię wszelkie rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faszerowałam już kurczaka różnie, ale nie szpinakiem, może dlatego że ja ( tylko ) nie przepadam za szpinakiem?
    ale wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię filet z kurczaka z różnymi dodatkami, więc i ten na pewno by mi posmakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał! Rozpłynąłem się ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam to danie, tylko z tą różnicą, że szpinak z fetą jest obok mięska. Ale Twój pomysł jest fantastyczny! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu kochana pyszna propozycja. Fajnie połączyłaś smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dietetycznie, coś dla mnie, buziaki, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mąż bardzo lubi szpinak , więc zrobiłam Twoje danie ,wyszło pyszne , smakowite,wilgoci akurat,jednym słowem dobry przepis.Gratuluję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. RE-WE-LA-CJA!!!!! Na ciepło z frytkami i na zimno na zamiast wędliny. Goście byli zachwyceni. Przepis "poszedł" dalej. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia, Iwona:)

    OdpowiedzUsuń