MENU...

środa, 17 sierpnia 2016

Najsmaczniejsze ucierane ciasto orzechowe ze śliwkami i kruszonką

Czy trzeba czekać do jesieni, żeby upiec ciasto ze śliwkami? Nie. Śliwki są na straganach. Na moim bazarku spotkałam piękne, duże słodkie i odchodzące od pestki śliwki. Nie zastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką.  Do ciasta zużyłam 1 kg śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć.
 

Składniki:
1 kg dużych śliwek
300 g mąki pszennej tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g orzechów włoskich
300 g masła o temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki soli
180 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (domowego)
4 bardzo duże jajka (można dać 5 dużych)
 




Kruszonka:
120 g mąki pszennej tortowej
50 g orzechów włoskich
60 g cukru
100 g masła (82%)










Wykonanie:
Orzechy zmieliłam.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiałam do miski i dodałam zmielone orzechy. Wymieszałam.


Do misy miksera przełożyłam masło, cukier i cukier waniliowy. Utarłam na gładką masę. Wbijałam kolejno po jednym jajku. Kiedy masa jajeczno-maślana była dobrze utarta, wsypywałam stopniowo mieszankę z mąką. Utarłam na puch. 



Foremkę (36x26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.

 






Śliwki umyłam, wyjęłam pestki i przekroiłam na ćwiartki.
 









Zrobiłam kruszonkę.
Wymieszałam wszystkie składniki. Roztarłam palcami, żeby kruszonka nabrała konsystencji grubego piasku.






Ciasto przełożyłam do foremki. Na wierzchu poukładałam śliwki skórką do spodu.
Całość oprószyłam cynamonem i posypałam kruszonką.
 
Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. 
Po upieczeniu wystudziłam, odkroiłam pierwszy kawałek ciasta  i już musiałam spróbować. Pyszne.


 Po chwili pokroiłam resztę, bo domownicy nie mogli się doczekać.


 

 Ciasto upiekło się wspaniale. Wszyscy się zajadali. Wam też polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

 Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...   

43 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta orzechowe, a w duecie ze śliwką muszą być wyborne.Czy to duża blaszka Krysiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak Basiu, duża blaszka. Napisałam w przepisie, 36x26 cm. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na takie ciasta mam zawsze ochotę. Bez względu na porę roku 😁

      Usuń
  3. Właśnie czegoś takiego szukałam. A mówią: szukajcie a znajdziecie. Cieszę się, że w tych poszukiwaniach trafiłam na ten blog. Bardzo mi się podoba i blog, bo jest ładny i przepisy, bo szczegółowe idokładne. A o zdjęciach to nawet nie wspomnę. Pozdrawiam :)nowa czytelniczka, Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę ze tutaj trafiłaś. Rozgosc się 😁

      Usuń
  4. Przerobiłam z tego bloga wszystkie ciasta ze śliwkami, bo to moje najulubieńsze. I wszystkie się udały. Ten przepis też biorę "na tapetę". Upiekę na niedzielę. Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Mam nadzieje że to ciasto też bedzie smakować 😁

      Usuń
  5. Wspaniały przepis na wspaniałe ciasto ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że tak myślisz. Bo to jest smaczne ciasto 😁

      Usuń
  6. Krysiu ja zjadłam całe kilo i na ciasto już brakło- ależ były pyszne !
    a na ciacho się wpraszam, orzechy i śliwki?
    musiało być pysznie!
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, oczywiście wpadaj. Upiekę jescze jedną blaszkę 😁

      Usuń
  7. Napewno smaczne!!! Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecze sie że Ci sie przeois podoba. Mam nadzieję, że z niego skorzystasz 😁

      Usuń
  8. pyszny przepis :) orzechy i śliwki to bardzo zgrany duet
    ja ostatnio kupiłam 6kg kilo śliwek, bo były w cenie 1zł/kg. w drodze do domu podjadłam prawie 2 kg :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, trudno się oprzeć pysznym śliwkom 😁

      Usuń
  9. Ach, Krysiu, narobiłaś mi smaku :) Na takie pyszności mogę patrzeć tylko wieczorem. Wtedy mogę się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio miałam ogromną ochotę na ciasto ze śliwkami! Dzięki za przepis :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a przekonasz się ze warto nylo upiec takie ciasto 😁

      Usuń
  11. Już wiem jakie będzie kolejne ciacho, które zrobię :-)) Uwielbiam orzechowe ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta ze śliwkami i kruszonką. Najczęściej u mnie w domu robi się takie drożdżówki. Chciałabym spróbować wersji ucieranej, a jeszcze te orzechy kuszą podwójnie. Na pewno świetnie przełamują smak. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ta kruszonka jes pyszna. A ogólnie smak... Madziu, koniecznie trzeba spróbować 😁

      Usuń
  13. Pyszności! Mój numer 1 do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, poproszę kawałek! Takie ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasta z mąkami z orzechów. Pysznie to wymyśliłaś Krysiu. Ja również szaleję ze śliwkami. One są tak krótko. Trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. super przepis! :) Krysiu, może wpadniesz do mnie, mam fajną kuchnię ... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale to musiało pachnieć. Łał <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliwek w tym roku pod dostatkiem, mozna poczyniac takie pyszne ciacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można sie teraz wykazać i piec smsczne ciasta ze śliwkami 😁

      Usuń
  19. uwielbiam ucierane <3 ale nigdy nie próbowałam wzbogacić go w orzechy.. a to był błąd, bardzo duży błąd!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam nadzieję ze wyprobujesz przepis i ciasto Ci zasmakuje 😁

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu, kusisz od samego rana...ale bym zjadła choć malutki kawałek...buziaki, miłego, słonecznego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  22. Mnie dzisiaj skusiło na drożdżowy ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  23. O jeju! Właśnie teraz mam ochotę na coś pysznego. Uwielbiam śliwki!

    OdpowiedzUsuń
  24. orzechy i śliwki kojarzą mi się z przyjściem jesieni

    OdpowiedzUsuń

  25. U mnie też tak jest, że wszyscy już czekają na wypiek, a Twoje ciasto - no cóż zjadłoby się - takie połączenia jak śliwki i orzechy - bajka :-)

    OdpowiedzUsuń