Na temat cukru wanilinowego napisano już wiele. Chyba
wszyscy wiedzą, że jest to niezdrowy produkt otrzymywany syntetycznie. Wanilina jest produktem chemicznym,
który nawet może wywoływać alergie.
Kiedyś był na naszych półkach
sklepowych cukier waniliowy i nie
wiadomo kiedy dopisano jedną literkę „n”
i w ten sposób zmieniono dobry produkt z wanilią na produkt z wytwarzaną
chemicznie waniliną.
Jeśli chcecie mieć dobry,
pachnący wanilią prawdziwy cukier
waniliowy to zachęcam Was do zrobienia w domu własnego cukru. A do tego
potrzeba niewiele czasu i tylko dwóch składników
2 szklanki drobnego cukru
1 laska wanilii
do tego: szklany słoik szczelnie
zamykany
Wykonanie:
Do słoika wsypałam cukier. Laskę wanilii rozcięłam
wzdłuż, wyskrobałam ziarenka, a pustą laskę przecięłam na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyłam do
słoika z cukrem. Wymieszałam. Zamknęłam słoik i odstawiłam. Po około 1 do 2
tygodni będzie gotowy do użycia. Taki cukier waniliowy można uzupełniać dosypując cukier i dodając nawet puste laski wanilii bez ziarenek.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Robię od dawna! Nie ma porównania do wanilinowego. Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do przygotowania go w domu!
OdpowiedzUsuńKrysiu też robię:)
OdpowiedzUsuńjest o wiele smaczniejszy od tego kupnego, a tak niewiele trzeba
Pozdrawiam cieplutko:)
Dokładnie taki cukier waniliowy używam w domu:))))
OdpowiedzUsuńZdrowy i naturalny.
Też taki robię. Do wypieków idealny :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam taki słoiczek w domu;)
OdpowiedzUsuńTyle tych przetworów i potworów chemicznych produkują, że nie nadążam za tym. Ale o tej walilinie nie słyszałam. Pachnie wanilią i tyle. No to ja już tego ze sklepu nie kupię. Bardzo dziękuję za ten wpis. Pozdrawiam, Anita
OdpowiedzUsuńJa też któregoś dnia zrobiłam domowy cukier waniliowy i wiem, że sklepowego już nie kupię. Sklepowy to jest produkt, który pomału nas truje. Popieram takie wspaniałe domowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować tak zrobić bo ten kupny jakoś tak nie pachnie ładnie wanilia! :-)
OdpowiedzUsuńTaki domowy jest super. Mam zawsze taki słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńTeż robię,identycznie i bardzi mnie cieszy efekt:)
OdpowiedzUsuńNa pewno świetny...
OdpowiedzUsuńSuper, też robię! Wrzucam jeszcze cukier z ziarenkami do blendera i wychodzi mi drobniutki cukier i ziarenka wanilii dobrze się rozprowadzają :)
OdpowiedzUsuńDobry patent :)
Usuńja już chyba ze 3 lata zabieram się za domowy ekstrakt i za cukier.. ale jak to ja: zawsze mam czas!
OdpowiedzUsuńMusi pachnieć bosko :)
Ekstrakt też robię. Czekam właśnie, żeby nabrał pięknej barwy. Niebawem go pokażę :)
UsuńTen sposób stosuję i polecam , bo cukier ma mocny smak - ale wcześniej jesli cukier zbyt gruby , to chwilkę rozdrabniam w termomixie.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i fajny jest.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńMamy już od dawna przygotowany taki słoiczek cukru waniliowego :D Tylko my używamy ksylitolu zamiast zwykłego białego cukru :)
OdpowiedzUsuńZmobilizowałaś mnie do zrobienia, bo zbieram się do tego od dawna jakby nie wiem jakie to trudne bylo hihi
OdpowiedzUsuńA myślisz, ze można to samo zrobić z cukrem pudrem??
OdpowiedzUsuńZrobić można. A potem przed dodaniem np. do wypieków można przesiać przez sitko, żeby nie dodawać ziarenek (jeśli potrzebujesz tylko czysty miałki cukier waniliowy).
UsuńMożna też zmielić cukier na drobniejszy przed dodaniem wanilii. Dużo możliwości. Jedno jest pewne, warto zrobić. Pozdrawiam :)
domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych, i ten aromat! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie. Chodzi o to, że domowy i ten aromat.... :)
UsuńTeż tak robię :o) i dużo lepiej smakuje niż ten sklepowy :o)
OdpowiedzUsuńKrysiu wygląda cudownie !!
OdpowiedzUsuńNajlepszy!!!!
OdpowiedzUsuńrobię identyczny, jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńNie zrozumiałam,czy ziarenka też dodajemy do cukru,bo rozumiem,że laski wanilii usuwamy przed użyciem do wypieku.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Ziarenka dodajemy do cukru, bo to one nadają właściwego aromatu. Zrobiłam zdjęcie od góry słoika, żeby było widać, że znajdują się w nim zbrylowane ziarenka wanilii. Jeśli dodajemy cukier waniliowy np. do masy, a nie chcemy mieć ziarenek można go po prostu przesiać. Laski wanilii mogą w tym cukrze być przez cały czas. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam zapach wanilii! Chyba od razu cały taki cukier wykorzystałabym w kuchni na wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź,zrozumiałam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDomowy cukier waniliowy robię już od kilku lat, jest bardzo aromatyczny i sprawia, że wypieki są smaczniejsze. Przede wszystkim wiemy co jemy! bo te w sklepach pozostawiają wiele do życzenia..
OdpowiedzUsuńUżywam tylko domowego, jest niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńU mnie to podstawa w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam duży zapas - jest świetny. Aby nie wilgotniał wyjmuję puste laski i robię z nich ekstrakt :)
OdpowiedzUsuńRobię często :) Domowy jest świetny :)
OdpowiedzUsuńNiby takie proste, a jednak nadal nie mogę zebrać. Muszę się zmobilizować!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTeż robię...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTaki domowy cukier waniliowy jest najlepszy. Ma przecudowny aromat i już odrobina wystarczy, żeby przeniknął on nasze ciasta czy desery. To nie jakaś "wanilinowa" sklepowa podróbka. Mmm, już czuję ten wspaniały aromat. :)
OdpowiedzUsuńA można użyć cukru trzcinowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można użyć cukru trzcinowego :) Będzie miał lekki karmelowy smak :)
UsuńZaraz wykorzystam pomysł.
OdpowiedzUsuńKrysiu też robię taki cukier:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy :)
UsuńNie rozumiem dlaczego trzeba czekać tydzień lub dwa. ja dzisiaj zrobiłam cukier waniliowy z przepisu pani ani starmach i nic w swojej ksiazce nie wspomniała że musi swoje odstac. wanilie zblendowalam razem z cukrem i gotowe
OdpowiedzUsuńOczywiście, że używać go można od razu po zrobieniu. Ale im dłużej postoi z tymi laseczkami wanilii, to nabiera smaku a i aromat jest intensywniejszy. To podobnie, jak w przypadku ekstraktu waniliowego. Pozdrawiam :)
Usuńwiadomo, taki cukier zdecydowanie lepiej smakuje niż ten sklepowy.
OdpowiedzUsuń