środa, 15 kwietnia 2015

Domowy cukier waniliowy

Na temat cukru wanilinowego napisano już wiele. Chyba wszyscy wiedzą, że jest to niezdrowy produkt otrzymywany syntetycznie. Wanilina jest produktem chemicznym, który nawet może wywoływać alergie.
Kiedyś był na naszych półkach sklepowych cukier waniliowy i nie wiadomo kiedy dopisano jedną literkę „n”  i w ten sposób zmieniono dobry produkt z wanilią na produkt z wytwarzaną chemicznie waniliną.
Jeśli chcecie mieć dobry, pachnący wanilią prawdziwy cukier waniliowy to zachęcam Was do zrobienia w domu własnego cukru. A do tego potrzeba niewiele czasu i tylko dwóch składników

 
 Składniki:
2 szklanki drobnego cukru
1 laska wanilii
do tego: szklany słoik szczelnie zamykany
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Do słoika wsypałam cukier. Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż, wyskrobałam ziarenka, a pustą laskę przecięłam na  mniejsze kawałki. Wszystko przełożyłam do słoika z cukrem. Wymieszałam. Zamknęłam słoik i odstawiłam. Po około 1 do 2 tygodni będzie gotowy do użycia.





Taki cukier waniliowy można uzupełniać dosypując cukier i dodając nawet puste laski wanilii bez ziarenek.
 


 Myślę, że Was przekonałam i zachęciłam. Jeśli tak to życzę ... powodzenia i SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

48 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, już dzisiaj wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię od dawna! Nie ma porównania do wanilinowego. Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do przygotowania go w domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu też robię:)
    jest o wiele smaczniejszy od tego kupnego, a tak niewiele trzeba
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie taki cukier waniliowy używam w domu:))))
    Zdrowy i naturalny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taki robię. Do wypieków idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mam taki słoiczek w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle tych przetworów i potworów chemicznych produkują, że nie nadążam za tym. Ale o tej walilinie nie słyszałam. Pachnie wanilią i tyle. No to ja już tego ze sklepu nie kupię. Bardzo dziękuję za ten wpis. Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też któregoś dnia zrobiłam domowy cukier waniliowy i wiem, że sklepowego już nie kupię. Sklepowy to jest produkt, który pomału nas truje. Popieram takie wspaniałe domowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musze spróbować tak zrobić bo ten kupny jakoś tak nie pachnie ładnie wanilia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki domowy jest super. Mam zawsze taki słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robię,identycznie i bardzi mnie cieszy efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, też robię! Wrzucam jeszcze cukier z ziarenkami do blendera i wychodzi mi drobniutki cukier i ziarenka wanilii dobrze się rozprowadzają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja już chyba ze 3 lata zabieram się za domowy ekstrakt i za cukier.. ale jak to ja: zawsze mam czas!
    Musi pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstrakt też robię. Czekam właśnie, żeby nabrał pięknej barwy. Niebawem go pokażę :)

      Usuń
  14. Ten sposób stosuję i polecam , bo cukier ma mocny smak - ale wcześniej jesli cukier zbyt gruby , to chwilkę rozdrabniam w termomixie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mamy już od dawna przygotowany taki słoiczek cukru waniliowego :D Tylko my używamy ksylitolu zamiast zwykłego białego cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zmobilizowałaś mnie do zrobienia, bo zbieram się do tego od dawna jakby nie wiem jakie to trudne bylo hihi

    OdpowiedzUsuń
  17. A myślisz, ze można to samo zrobić z cukrem pudrem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobić można. A potem przed dodaniem np. do wypieków można przesiać przez sitko, żeby nie dodawać ziarenek (jeśli potrzebujesz tylko czysty miałki cukier waniliowy).
      Można też zmielić cukier na drobniejszy przed dodaniem wanilii. Dużo możliwości. Jedno jest pewne, warto zrobić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych, i ten aromat! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie. Chodzi o to, że domowy i ten aromat.... :)

      Usuń
  19. Też tak robię :o) i dużo lepiej smakuje niż ten sklepowy :o)

    OdpowiedzUsuń
  20. robię identyczny, jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie zrozumiałam,czy ziarenka też dodajemy do cukru,bo rozumiem,że laski wanilii usuwamy przed użyciem do wypieku.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ziarenka dodajemy do cukru, bo to one nadają właściwego aromatu. Zrobiłam zdjęcie od góry słoika, żeby było widać, że znajdują się w nim zbrylowane ziarenka wanilii. Jeśli dodajemy cukier waniliowy np. do masy, a nie chcemy mieć ziarenek można go po prostu przesiać. Laski wanilii mogą w tym cukrze być przez cały czas. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Uwielbiam zapach wanilii! Chyba od razu cały taki cukier wykorzystałabym w kuchni na wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za odpowiedź,zrozumiałam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Domowy cukier waniliowy robię już od kilku lat, jest bardzo aromatyczny i sprawia, że wypieki są smaczniejsze. Przede wszystkim wiemy co jemy! bo te w sklepach pozostawiają wiele do życzenia..

    OdpowiedzUsuń
  25. Używam tylko domowego, jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  26. U mnie to podstawa w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zawsze mam duży zapas - jest świetny. Aby nie wilgotniał wyjmuję puste laski i robię z nich ekstrakt :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Robię często :) Domowy jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Niby takie proste, a jednak nadal nie mogę zebrać. Muszę się zmobilizować!

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Taki domowy cukier waniliowy jest najlepszy. Ma przecudowny aromat i już odrobina wystarczy, żeby przeniknął on nasze ciasta czy desery. To nie jakaś "wanilinowa" sklepowa podróbka. Mmm, już czuję ten wspaniały aromat. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. A można użyć cukru trzcinowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można użyć cukru trzcinowego :) Będzie miał lekki karmelowy smak :)

      Usuń
  33. Zaraz wykorzystam pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie rozumiem dlaczego trzeba czekać tydzień lub dwa. ja dzisiaj zrobiłam cukier waniliowy z przepisu pani ani starmach i nic w swojej ksiazce nie wspomniała że musi swoje odstac. wanilie zblendowalam razem z cukrem i gotowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że używać go można od razu po zrobieniu. Ale im dłużej postoi z tymi laseczkami wanilii, to nabiera smaku a i aromat jest intensywniejszy. To podobnie, jak w przypadku ekstraktu waniliowego. Pozdrawiam :)

      Usuń