MENU...

niedziela, 24 marca 2013

Schab pod beszamelem (pieczony w mleku)

Wyjątkowe danie... na wyjątkowe okazje...  dla wyjątkowych gości... Schab pieczony w mleku w piekarniku a następnie podany z sosem beszamelowym. To poezja smaku...

 
 
Składniki:
2 kg schabu
1 kg pieczarek
1 l mleka
200 ml śmietany 30%
2 – 3 łyżki mąki
1 kostka masła
          sól, pieprz          
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 
Wykonanie:
Schab umyłam, osuszyłam ręcznikiem, natarłam solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Mięso owinęłam ciasno sznurkiem, włożyłam do rondla i zalałam mlekiem.
Mięso nie powinno wystawać nad powierzchnię mleka. Jeśli jednak  mamy za niski rondel  i mięso nie jest całkowicie zanurzone w mleku,  wówczas trzeba co jakiś czas podczas pieczenia to mięso obracać.


Rondel  z mięsem i mlekiem wstawiłam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 1,5- 2  godz.
Po upieczeniu wyjęłam schab z mleka, wystudziłam, zdjęłam sznurek a mięso pokroiłam w 2 cm  plastry.
 
 
Pieczarki umyłam, pokroiłam w plasterki i udusiłam na maśle.
 
 
Teraz przygotowałam sos beszamelowy:
Mleko z pieczenia przecedziłam przez sitko. Masło  roztopiłam na patelni i wymieszałam z mąką. Powoli dolewałam mleko i śmietanę. Kiedy już się zagotowało doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowało się jeszcze chwilę,  żeby sos zgęstniał.
  
 
W żaroodpornym naczyniu ułożyłam  na przemian schab i pieczarki.

 
 Zalałam sosem i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 10 minut.
 
 

Podałam na gorąco z kluskami śląskimi. Moi goście byli zachwyceni, Krys

34 komentarze:

  1. Znam ten sos. Potrafi dodać wspaniałego smaku prawie każdej potawie mięsnej. Ja robię sos beszamelowy zupełnie osobno. Ale nie jadłam takiego schabu pieczonego, czy też gotowanego w mleku, w piekarniku. Ale może to być wyzwanie dla mnie. Będę miała gości w święta, to może właśnie coś takiego podam? Ładnie wygląda i ładnie się nazywa. Pozdrawiam, Halina

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle pracy żeby zrobić taki obiad to albo na święta, albo jak piszesz dla wyjatkowych gości. Akurat na święta przyda się. Tylko nie wiem, czy koniecznie trzeba zapiekać razem z sosem. A może wystarczy kiedy sosem sie poleje na talerzu? Gośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gosiu. Trochę pracy jest podczas pieczenia schabu, a potem to już z górki. Ja zapiekam schab polany sosem, wówczas nabiera on smaku i zapachu tego sosu i nie wysycha. Ale jeśli chcesz, możesz zapiec bez sosu i podać sos w sosjerce, tak jak ja zamieściłam na jednym ze zdjęć. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. No, nie powiem, smacznie sie prezentuje. Tak jak lubię. Ina

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsze Święta u nas w domu. Muszę stanąć na wysokości zadania. Wiesz...rodzice, teściowie. Chcę wypaść bardzo dobrze. Mam nadzieję, że jak zrobię na obiad taki schab, to zaskarbię sobie serce teściowej. A co z zupą? Jakiś żurek? Barszcz biały? A może cos poradzisz innego? ANA

    OdpowiedzUsuń
  5. JEST TROCHĘ "ZABAWY" PODCZAS PIECZENIA TEGO SCHABU. JEŚLI NIE MASZ WYSOKIEGO RONDLA TO SIĘ ZAOPATRZ W NIEGO. WARTO, BO TEN SCHAB NIE MA RÓWNYCH. A SOS? NIESAMOWITY. MAGDA

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna strona. Czytałam bez poczucia marnowania swojego czasu.


    My page ... moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również jestem amatorką tego schabu odkąd znalazłam go na tym blogu.Nie ma z nim dużo pracy a efekt-- trzeba spróbować osobiście

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być schab karkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Schab środkowy, jakiego ja użyłam jest delikatnym mięsem, natomiast karkowy należy do twardszych mięs, które przed pieczeniem trzeba zamarynować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dokładnie taki jest. A do tego ten pyszny sos beszamelowy :)

      Usuń
  10. Fantastyczny wyszedł ten schab ,pewnie w smaku pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, bardzo lubię to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wykwintny obiadek :)
    Jak ja takie uwielbiam. Moje ulubione kluchy śląskie, mięso, pieczarki. Aromat, smak, cudownie, smacznie, ...Niebo w buzi, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taaaki schabki bardzoo chętnie poproszę! :)
    jeszcze w mleku? Ciekawe jak to smakuje- musi być bardzo miękki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie. już nie mogę się doczekać kiedy go zrobię. zapewne będzie znakomity jak wiele innych dań które wypróbowałam:)myślisz Krysiu,że można by było ten schab gotować zamiast piec w piekarniku a później zapiec? dziękuje za tak wspaniałą stronę. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ogromna różnica jak smakuje mięso z piekarnika, a smażone na patelni, czy też duszone w rondlu. Tak samo jest różnica pomiędzy gotowanym a pieczonym mięsem. W tym przypadku mięso jest nie dość, że pieczone w piekarniku to jeszcze ugotowane. Ten smak jest nie do podrobienia.
      Kiedy ktoś pyta mnie czy można... dany przepis zrobić inaczej, odpowiadam, zrobić można. Ale za smak nie odpowiadam, a tym bardziej za efekt końcowy.
      Ale... czasami dzięki metodzie prób i błędów można wyszukać swój własny sposób na pyszną potrawę. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. dziękuję za podpowiedź. o tym nie pomyślałam że to będzie inaczej smakowało. nie koniecznie dobrze. zrobię według twojego przepisu żeby nie popsuć. pozdrawiam.

      Usuń
    3. Wobec tego, życzę powodzenia i smacznego. Pochwal się jak smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Pani Krystyno ten schabik jest pyszny !!!cieszę się ze tu wpadłam ��pozdrawiam serdecZnie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja też się cieszę że Pani tutaj trafiła. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Pani Krystyno, właśnie zrobiłam schabik, jest pyszny i soczysty - dziękuję serdecznie za ten przepis (i wiele innych które przyniosły wiele smacznych doznań mojej rodzince) :) Miałam niestety problem z sosem, ponieważ podczas pieczenia mleko się ścięło i powstała taka mała "breja". Wybrnęłam robiąc osobno beszamel z Pani innego przepisu, natomiast mam pytanko - czy może zrobiłam coś źle i da się jakoś zapobiec ścinaniu białek mleka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobilam ten schab na Wielkanoc. Pysznosci, smakowal wszystkim bardzo bardzo. Troche kaloryczny, ale 2 razy w roku mozna zaszalec. Pani Krystyno nalezy sie Pani nagroda za mistrzowskie opisy i fotografie. Tak podane opisy sprawiaja , ze nie moze sie nie udac. Brawo, nikt tak pieknie nie opisuje jak Pani. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że schab smakował. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  18. Pozdrawiam i witam serdecznie!Krysiu czy nie będzie dla Ciebie problemu,jak napiszesz nam przy pieczeniu potraw w piekarniku"GÓRA-DÓŁ"czy np."TERMOOBIEG"Z góry dziękuję i włączam termoobieg bo potrawa wydaje się delikatesowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie ma problemu. Czasami podaję, ale często, kiedy nie piszę to piekę właśnie w termoobiegu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Pani Krysiu! Dziekuje za ten wspanialy przepis! Czy moglabym upiec mieso dzien wczesniej a na drugi dzien tylko zapiec? Jesli tak, to czy przez noc mieso moze byc odstawione bez sosu do lodówki?
    Wesolych Swiat i dziekuje serdecznie za odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście można schab upiec dzień wcześniej. Trzeba tylko zabezpieczyć przed wyschnięciem, np. zawijając w folię. A sos przechować osobno. Na drugi dzień postąpić dalej jak w przepisie.
      Serdecznie pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  20. Czy mleko nie kipi podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Do pieczenia najlepiej użyć wysokiego naczynia, żeby ustrzec się przed wypłynięciem mleka na zewnątrz, ponieważ trochę "buzuje". ale nie kipi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Schabik zrobiłam na swoje imieniny, wyszedł przepyszny, gościom bardzo smakował. Zrobiłam furorę 😁 Dziękuję za przepis i super bloga 😉

    OdpowiedzUsuń