MENU...

poniedziałek, 25 marca 2013

Wykwintna zupa chrzanowa

Święta za pasem. Czas przygotowań sie rozpoczął. Zasugerowałam się Waszymi prośbami  (w e-mailach i na blogu) o podanie przepisu min.  na zupę na obiad świąteczny, więc spełniam jedną z nich. Dziś zupa rozgrzewająca... bo z chrzanem, ale delikatna w smaku i tak doskonała by móc  celebrować się nią podczas uroczystego świątecznego obiadu – zupa chrzanowa
 
 
 
Składniki:
por (biała część)
kawałek selera
cebula
ziemniak
10 dag. startego chrzanu
2 łyżki masła
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 l bulionu
2 szklanki śmietany 22%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko
35 dag chudego boczku w plasterkach
natka pietruszki
sól i pieprz

 
Wykonanie:
Chrzan starłam na tarce o drobnych oczkach. Jarzyny umyłam,  osuszyłam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Jarzyny wyłożyłam do rondla  w którym stopiłam masło i  smażyłam tak, aby nie dopuścić do ich zrumienienia.
 
 
Dolałam wino i na małym gazie warzywa się dusiły.
 
Kiedy połowa płynu wyparowała, wlałam bulion i całość zagotowałam. Mieszając, dodałam mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami śmietany, oraz pozostałą śmietanę wymieszaną z chrzanem.  Mieszając zagotowałam na wolnym ogniu.
Boczek pokroiłam w cienkie paski, obsmażyłam aby  były chrupiące.
 
 
Zdjęłam zupę z ognia. Kilka łyżek zupy zmiksowałam z żółtkiem, wlałam do garnka i wymieszałam. Całość przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam w bulionówce. Do każdej porcji  włożyłam trochę boczku i udekorowałam listkami pietruszki.
 


Zupa jest smaczna i z pewnością zadowoli gusta smakowe Waszych gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego, Krys

7 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zawsze to coś innego niż żurek. Pozdrawiam, ANA

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem czy bez boczku można podać i czy będzie też taka smaczna, jak piszesz. A może z grzankami? Co o tym zamiennieku myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój przepis zawiera boczek, można go zamienić na bekon. Ale również możesz zamienić na grzanki, upieczone np. w tosterze, lub tak jak lubisz. Najważniejsze, żeby zupa smakowała. Boczek podnosi specyficzny smak tej zupy, jesli ktoś lubi... Pozdrawiam,. Krys

      Usuń
  3. Zupa wyśmienita. Kiedyś ją jadłam. Na święta jadę do rodziców, a tam bedzie żurek z kiełbasą i jajkami. Uwielbiam święta. Aneta

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze, że z tych wszystkich rodzjaów zup serwowanych na święta z okazji wielkanocnych świąt najbardziej przypadła mi do gustu zupa żurek na zakwasie własnego wyrobu. Tak robi moja mama. Robi zakawas. A potem jak już wyjeżdżamy z domu to zawsze z siostrą jesteśmy wyposażone w smakołyki od mamy no i oczywiście w żurek. Wesołych Świąt życzę ja - Aneta

    OdpowiedzUsuń
  5. ~minio ~ A ja lubie każdą zupę. I żurek i barszcz biały i chrzanową. Każda ma niepowtarzalny smak. Smak wielkanocny. Tak samo smakuje barszcz czerwony na Wigilię. To jest zawsze raz w roku. Potem już nic nie jest takie samo

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i zjadłam.Wspaniała zupa ,idealnie chrzanowa,lekka i taka Wielkanocna.....Pozdrawiam Margaretka

    OdpowiedzUsuń