MENU...

wtorek, 2 kwietnia 2013

Sałatka kolorowa

Po świątecznych mazurkach, babach, sernikach i pieczeniach czas odpocząć od obfitych obiadów i zjeść coś lekkiego. Niewątpliwie dobrym rozwiązaniem mogą być surówki i sałatki. Ja dzisiaj proponuję...
 ....sałatkę kolorową:

 
Składniki:
3pomidory
zielony ogórek (wąż)
2 dymki
puszka kukurydzy
rzodkiewka
papryki: (po ½ strąka) czerwonej, zielonej, żółtej
Sos:
3 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki miodu,
1/3 szklanki oliwy, sól i pieprz



Wykonanie:
Warzywa po umyciu pokroić: pomidory w ósemki, ogórek ze skórką w grubsze plastry, cebulki w piórka, papryki w paseczki, koperek posiekać, w rzodkiewkach wykroić fantazyjne rowki.
Na brzegu półmiska dookoła ułożyć plastry ogórka, wyłożyć na nie po łyżeczce kukurydzy, na środku półmiska wykładać kolejno pozostałe warzywa.
Składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę i wymieszać przed nałożeniem na talerz. Podawać od razu na stół. SMACZNEGO! J Krys

4 komentarze:

  1. Nie jadłam ani dużo ani obficie. Ale przepis sie przyda, ANA

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyznaję zasadę, że im mniej tym lepiej. Popieram lekkie jedzenie tak w ogóle. A może jakaś lekka, ale wykwintna i niepospolita zupa na wywarze z jarzyn? Magda.L.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiecej takich sałatek kolorowych i wiosennych i lekkich. Trzeba zadabać o linię, Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobną sałatkę kilka razy,bardzo smaczna i zdrowa,niewiele przy niej pracy.Warta polecenia. Margaretka

    OdpowiedzUsuń