Lubimy kurczaka, bo ma smaczne mięso i jest niedrogi. Dlatego często gości na naszych stołach. Co zrobić, aby uniknąć monotonii w przygotowaniu kurczaka? Wystarczy odrobina wyobraźni, by z kurczaka wyczarować niebanalne, wytworne i smaczne danie. Przepis ten dostałam kiedyś od mojej koleżanki Joli, którą serdecznie pozdrawiam. Tak przygotowany kurczak do dziś jest naszym ulubionym daniem, więc zapraszam również Was na:
...kurczaka po meksykańsku
Składniki:
1 kurczak
lub 4 pojedyncze filety
sól
papryka słodka
mąka do posypania filetów
masło do smażenia filetów
Filety umyłam, podzieliłam na kawałki, posoliłam, posypałam papryką z obu stron, obtoczyłam w mące i smażyłam na maśle, tak aby się lekko przyrumieniły z obu stron.
Sos:
0,5 kostki masła
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
½ szklanki keczupu pikantnego
½ szklanki keczupu łagodnego
¼ szklanki rosołu (może być z kostki)
¼ szklanki cukru
¼ szklanki octu 10%
½ szklanki powideł śliwkowych
Wykonanie sosu jest bardzo proste. Wszystkie składniki przełożyłam do garnka i zagotowałam.
Wykonanie:
Mięso
połączyłam z sosem. Garnek postawiłam na małym gazie, żeby się dusiło do
miękkości. Od czasu do czasu mieszałam ,żeby się nie przypaliło. Kiedy mięso
już było miękkie dodałam powidła śliwkowe, zamieszałam i chwilę podgotowałam.
Przygotowanego w ten sposób kurczaka podaję z ryżem i surówką (np. z kapusty pekińskiej), (zobacz przepis)
Przygotowanego w ten sposób kurczaka podaję z ryżem i surówką (np. z kapusty pekińskiej), (zobacz przepis)
Tak przygotowany kurczak smakuje wybornie. Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO!!!, Krys
Wygląda smacznie. Widzę na zdjęciu kawałki fileta z kurczaka, ja wolę udka. Sos słodko-kwaśny akurat do tego dania z kurczakiem. Dobry zestaw.
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś podobnego kurczaka, ale nie znałam składników sosu, który w sumie nadaje smak całej potrawie. Dziękuję za ten przepis. Na pewno zrobię. Pozdrawiam, Hania
OdpowiedzUsuńA ja zjadłym, ale moja dziewczyna mi nie zrobi takiego dania, bo sama nie je mięsa. Proszę o coś słodkiego. Jaśko
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w takiej postaci, ale ja dodaję jeszcze czrwoną fasolę, świeżą czrwoną paprykę i puszkę kukurydzy. Taki zestaw smakuje mi najbardziej.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka po meksykańsku. Ja robię podobnie, z tą różnicą, że zalewam sosem kurczaka a potem zapiekam w piekarniku. I tak jak Ty podaję z ryżem. Pycha, Anita
OdpowiedzUsuńWspaniałości,właśnie zjedliśmy,polecam gorąco:)))Smak kurczaka bardzo ciekawy,nigdy wcześniej nie jadłam mięsa przygotowanego na słodko-kwaśno.Rodzinie też posmakowało,tak,że jeszcze nie jeden raz go przyrządzę,bo robi się go szybko.Pozdrawiam Margaretka.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Nie jadłam tak zrobionego kurczaka. Ten tak elegancko na talerzu sie prezentuje. Wszystko jednak zależy od podania. Chętnie zjadłabym tą całą porcję. Ten sos ma chyba super meksykański smak. Mam nadzieję go zrobić. Gocha - gospocha
OdpowiedzUsuń