MENU...

niedziela, 19 maja 2013

Gulasz z indyka

Mięso drobiowe jest cenione i zalecane przy dietach. Ma wiele zalet. Do najzdrowszych zalicza się mięso z indyka. Dostarcza w 100 g około 140 kcal i prawie 30 g białka.
Podczas ostatniej wizyty u nas  naszych przyjaciół postanowiłam  zrobić na obiad smaczny, a przede wszystkim zdrowy gulasz z indyka
 

 
Składniki:
1 duży udziec z indyka
1 duży por (biała część)
2 szklanki rosołu
Vegeta (klik)
olej do smażenia
2 łyżki śmietany 30%
1 cebula
½ strąka czerwonej papryki
 
Wykonanie:
Mięso umyłam, osączyłam i pokroiłam na kawałki. Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i zeszkliłam na łyżce oleju.
 
 
Dołożyłam mięso, żeby się podsmażyło razem z cebulą.
 
 
W tym czasie przygotowałam wywar z warzyw. Mięso po krótkim  smażeniu przełożyłam do wywaru i gotowało się około 12 minut na wolnym ogniu.
 
 
Po koniec gotowania dodałam łyżeczkę Vegety do smaku. Umyłam por i pokroiłam w krążki. Paprykę w słupki i dołożyłam do mięsa.
 
 

  
Doprawiłam solą i pieprzem i na koniec  dołożyłam 2 łyżki śmietany.


Pogotowało się jeszcze około 4 – 5 minut. I gotowe. Proces zrobienia tego pysznego gulaszu trwa krócej niż wymyślenie nowego dania. Tak więc zachęcam Was do uraczenia Waszych domowników tym  dobrym, delikatnym daniem, które można podać z makaronem, ryżem, jak kto woli i dowolną surówką.


Ja podałam z makaronem ....
 
 
...i z sałatką mix z dodatkiem kukurydzy (zobacz przepis).

 
 
A Wy jak podacie? Ten gulasz zawsze będzie smakował. Więc życzę... SMACZNEGO! Krys
 

28 komentarzy:

  1. Mój ulubiony gulasz. Jest naprawdę bardzo delikatny. Świetnie nadaje się jako obiad dietetyczny. I jeszcze taka wspaniała surówka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i smacznie:)Ja najczęściej gulasz robię z wołowiny i podaje z kaszą. Ale Twoja wersja jest szybsza i mniej kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso z indyka jest naszym ulubionym, bo delikatne, bo szybko można przygotować. A ten gulasz z porem myślę, że dodaje fajnego smaku potrawie. Następnym razem wykorzystam ten pomysł. Eliza

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wolę dania wyszukane, niebanalne. Takie właśnie jakie znjduję na Twoim blogu. Ale dzisiaj jest indyk pyszne mięso, zdrowe, ale...ja poczekam na delicje. Bez urazy. Max

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie indyk smakuje, a taki gulasz szczególnie. Świetnie dobrana sałatka. Dla mnie taki zestaw jako dla "smakosza" jest bardzo dobrze skomponowany. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu często jemy indyka ze względu na jego delikatne mięso. Ale w innej postaci. Twój gulasz postanowiłam ugotować dzisiaj. Nie jadłam tak dobrego dania. Dzieciom i nam bardzo, bardzo smakowało. Będzie na liście moich ulubionych. Anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ulubiony gulasz,własnie przed chwilą moja rodzinka jadła go na obiad.Smakował -jak zwykle-wybornie.Robię tak samo jak Twój ,choć ja jeszcze dodaję dwa ząbki czosnku tj.rozgnieciony z solą podsmażam razem z cebulą.Pychota.Robię go bardzo często,bo szybko i smacznie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. W mojej kuchni przeważała rutuna. Dlatego nie robiłam nowych dań. Odkąd stałam sie stałą czytelniczką Twojego bloga zmieniam przyzwyczajenia. Np. dzisiaj zrobiłam gulasz z indyka - pierwszy raz. Bardzo smaczny, bardzo szybko go zrobiłam. Jakie to proste. Dziekuję za to wszystko. Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł na wykorzystanie chudego mięsa z indyka, w dodatku ślicznie podane...aż buzia się sama śmieje do talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz genialny, idealny. Pyszny. Polecam, bo sprawdziłam na włanym podniebieniu, "łasuszka"

    OdpowiedzUsuń
  11. Gulasz jest bardzo smaczny, delikatny. Najważniejsze, że moje dziecko chętnie zjadło. A to juz coś znaczy. Lena

    OdpowiedzUsuń
  12. Gulasz z indyka wyśmienity. Zasługuje na miano SUPER GULASZU. Polecam tym, którzy jesze nie ugotowali i tym którzy jeszcze nie jedli. Alinka

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały przepis na doskonały gulasz. Polecamy tym, którzy jeszcze nie spróbowali.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gulasz najlepszy jaki jadłam. Wszystko tak dobrze dobrane, że tylko jeść i palce lizać :) Z pozdrowieniami z Koszalina Emilia

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja do twojego gulaszu dodalam szczypte moze troche wiecej tymianku,oregano,bazylie rozmaryn.Jesli ktos lubi te ziola to gulasz smakuje wysmienicie.Pozdrawiam gospodynie bloga.Danka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i sugestię. Chętnie wypróbuję niektóre z tych ziół. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  16. Zrobiłam gulasz ale mięso indyka zastąpiłam filetami z kurczaka. Akurat takie mięso miałam. Gulasz wyszedł bardzo smaczny, delikatny. Doskonały. Następnym razem zrobię z indykiem. Faktycznie obiad szykuje się błyskawicznie. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  17. Twój blog jest wspaniały , przepisy również .Fajnie się czyta i ogląda. Ryszard

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że blog się podoba. Zapraszam również do gotowania :) Pozdrawiam, Krys

      Usuń
    2. Z vegeta z pewnością danie przepyszne. Glutsminian sodu rulez. Brawo dla tej pani.

      Usuń
    3. Rozbraja mnie to, że "ktoś" tak chętnie wytyka niesprawdzone rzeczy a nie zadaje sobie trudu, żeby kliknąć w odnośnik i sprawdzić co się za nim kryje. A wystarczyło sprawdzić i dowiedzieć się że ta Vegeta (klik) oznacza domową vegetę, którą sama przygotowuję. Brawo dla "kogoś" za... nie wiadomo o co chodzi???

      Usuń
  18. Twój gulasz jest przepyszny. Nie spodziewałam się, że mięso indycze jest takie delikatne i smaczne. Będzie naszym ulubionym daniem. Pozdrawiamy A i S

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam ten gulasz. Coś wspaniałego , nie wiedziałam ,że por może nadać taki wspaniały smak temu mięsu . Wszyscy tzn.rodzina się zajadała.Teraz mam już łatwe i dobre danie na obiad.Dzięki za ekstra przepis.
    Pozdrawiam , Puszysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Zapraszam do skorzystania również z innych przepisów. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  20. Gulasz jest przepyszny.Chyba będę robić go codziennie..... aż do znudzenia . Prawdą jest , że robi się go szybko i łatwo . A gotowy !!! Łechta podniebienie. Jadłem go z makaronem , z ziemniakami z ryżem. Ten gulasz pasuje do wszystkiego.I nawet nie trzeba surówki (bo w środku jest por, papryka, posypany koperkiem) Cudoooo .Nawet laik kuchenny nie będzie miał trudności ze zrobieniem tego wspaniałego gulaszu. Dzięki za przepis.
    MaxMat..

    OdpowiedzUsuń
  21. O, szukałam i szukałam fajnego przepisu na dzisiejszy obiad( a mam w lodówce udziec z indyka) już wiem, co zrobię:) Dzięki za ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis. . Dzisiaj z niego skorzystałem .Zobaczę jak będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zjedliśmy ten gulasz na obiad.Jako dodatek użyłam pełnoziarnistego makaronu.Smaczny, zdrowy, delikatny w smaku, dużą zaletą jest też krótki czas przyrządzania.Polecam tym, którzy go jeszcze nie jedli:)

    OdpowiedzUsuń