Mięso drobiowe jest cenione i
zalecane przy dietach. Ma wiele zalet. Do najzdrowszych zalicza się mięso z
indyka. Dostarcza w 100 g około 140 kcal i prawie 30 g białka.
Podczas ostatniej wizyty u nas
naszych przyjaciół postanowiłam
zrobić na obiad smaczny, a przede wszystkim zdrowy gulasz z indyka.
1 duży udziec z indyka
1 duży por (biała część)
2 szklanki rosołu
Vegeta (klik)
olej do smażenia
2 łyżki śmietany 30%
1 cebula
½ strąka czerwonej papryki
Wykonanie:
Mięso umyłam, osączyłam i
pokroiłam na kawałki. Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i zeszkliłam na łyżce
oleju.
Dołożyłam mięso, żeby się
podsmażyło razem z cebulą.
Po koniec gotowania dodałam
łyżeczkę Vegety do smaku. Umyłam por i pokroiłam w krążki. Paprykę w słupki i
dołożyłam do mięsa.
Pogotowało się jeszcze około 4 – 5 minut. I gotowe. Proces zrobienia tego pysznego gulaszu trwa krócej niż wymyślenie nowego dania. Tak więc zachęcam Was do uraczenia Waszych domowników tym dobrym, delikatnym daniem, które można podać z makaronem, ryżem, jak kto woli i dowolną surówką.
A Wy jak podacie? Ten gulasz zawsze będzie smakował. Więc życzę... SMACZNEGO! Krys
Mój ulubiony gulasz. Jest naprawdę bardzo delikatny. Świetnie nadaje się jako obiad dietetyczny. I jeszcze taka wspaniała surówka.
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie:)Ja najczęściej gulasz robię z wołowiny i podaje z kaszą. Ale Twoja wersja jest szybsza i mniej kaloryczna.
OdpowiedzUsuńMięso z indyka jest naszym ulubionym, bo delikatne, bo szybko można przygotować. A ten gulasz z porem myślę, że dodaje fajnego smaku potrawie. Następnym razem wykorzystam ten pomysł. Eliza
OdpowiedzUsuńJa wolę dania wyszukane, niebanalne. Takie właśnie jakie znjduję na Twoim blogu. Ale dzisiaj jest indyk pyszne mięso, zdrowe, ale...ja poczekam na delicje. Bez urazy. Max
OdpowiedzUsuńMnie indyk smakuje, a taki gulasz szczególnie. Świetnie dobrana sałatka. Dla mnie taki zestaw jako dla "smakosza" jest bardzo dobrze skomponowany. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często jemy indyka ze względu na jego delikatne mięso. Ale w innej postaci. Twój gulasz postanowiłam ugotować dzisiaj. Nie jadłam tak dobrego dania. Dzieciom i nam bardzo, bardzo smakowało. Będzie na liście moich ulubionych. Anka
OdpowiedzUsuńMój ulubiony gulasz,własnie przed chwilą moja rodzinka jadła go na obiad.Smakował -jak zwykle-wybornie.Robię tak samo jak Twój ,choć ja jeszcze dodaję dwa ząbki czosnku tj.rozgnieciony z solą podsmażam razem z cebulą.Pychota.Robię go bardzo często,bo szybko i smacznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni przeważała rutuna. Dlatego nie robiłam nowych dań. Odkąd stałam sie stałą czytelniczką Twojego bloga zmieniam przyzwyczajenia. Np. dzisiaj zrobiłam gulasz z indyka - pierwszy raz. Bardzo smaczny, bardzo szybko go zrobiłam. Jakie to proste. Dziekuję za to wszystko. Magdalena
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na wykorzystanie chudego mięsa z indyka, w dodatku ślicznie podane...aż buzia się sama śmieje do talerza :D
OdpowiedzUsuńGulasz genialny, idealny. Pyszny. Polecam, bo sprawdziłam na włanym podniebieniu, "łasuszka"
OdpowiedzUsuńGulasz jest bardzo smaczny, delikatny. Najważniejsze, że moje dziecko chętnie zjadło. A to juz coś znaczy. Lena
OdpowiedzUsuńGulasz z indyka wyśmienity. Zasługuje na miano SUPER GULASZU. Polecam tym, którzy jesze nie ugotowali i tym którzy jeszcze nie jedli. Alinka
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis na doskonały gulasz. Polecamy tym, którzy jeszcze nie spróbowali.
OdpowiedzUsuńGulasz najlepszy jaki jadłam. Wszystko tak dobrze dobrane, że tylko jeść i palce lizać :) Z pozdrowieniami z Koszalina Emilia
OdpowiedzUsuńJa do twojego gulaszu dodalam szczypte moze troche wiecej tymianku,oregano,bazylie rozmaryn.Jesli ktos lubi te ziola to gulasz smakuje wysmienicie.Pozdrawiam gospodynie bloga.Danka
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i sugestię. Chętnie wypróbuję niektóre z tych ziół. Pozdrawiam, Krys
UsuńZrobiłam gulasz ale mięso indyka zastąpiłam filetami z kurczaka. Akurat takie mięso miałam. Gulasz wyszedł bardzo smaczny, delikatny. Doskonały. Następnym razem zrobię z indykiem. Faktycznie obiad szykuje się błyskawicznie. Zofia
OdpowiedzUsuńTwój blog jest wspaniały , przepisy również .Fajnie się czyta i ogląda. Ryszard
OdpowiedzUsuńCieszę się, że blog się podoba. Zapraszam również do gotowania :) Pozdrawiam, Krys
UsuńZ vegeta z pewnością danie przepyszne. Glutsminian sodu rulez. Brawo dla tej pani.
UsuńRozbraja mnie to, że "ktoś" tak chętnie wytyka niesprawdzone rzeczy a nie zadaje sobie trudu, żeby kliknąć w odnośnik i sprawdzić co się za nim kryje. A wystarczyło sprawdzić i dowiedzieć się że ta Vegeta (klik) oznacza domową vegetę, którą sama przygotowuję. Brawo dla "kogoś" za... nie wiadomo o co chodzi???
UsuńTwój gulasz jest przepyszny. Nie spodziewałam się, że mięso indycze jest takie delikatne i smaczne. Będzie naszym ulubionym daniem. Pozdrawiamy A i S
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten gulasz. Coś wspaniałego , nie wiedziałam ,że por może nadać taki wspaniały smak temu mięsu . Wszyscy tzn.rodzina się zajadała.Teraz mam już łatwe i dobre danie na obiad.Dzięki za ekstra przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam , Puszysta.
Bardzo proszę. Zapraszam do skorzystania również z innych przepisów. Pozdrawiam, Krys
UsuńGulasz jest przepyszny.Chyba będę robić go codziennie..... aż do znudzenia . Prawdą jest , że robi się go szybko i łatwo . A gotowy !!! Łechta podniebienie. Jadłem go z makaronem , z ziemniakami z ryżem. Ten gulasz pasuje do wszystkiego.I nawet nie trzeba surówki (bo w środku jest por, papryka, posypany koperkiem) Cudoooo .Nawet laik kuchenny nie będzie miał trudności ze zrobieniem tego wspaniałego gulaszu. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMaxMat..
O, szukałam i szukałam fajnego przepisu na dzisiejszy obiad( a mam w lodówce udziec z indyka) już wiem, co zrobię:) Dzięki za ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. . Dzisiaj z niego skorzystałem .Zobaczę jak będzie smakować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy ten gulasz na obiad.Jako dodatek użyłam pełnoziarnistego makaronu.Smaczny, zdrowy, delikatny w smaku, dużą zaletą jest też krótki czas przyrządzania.Polecam tym, którzy go jeszcze nie jedli:)
OdpowiedzUsuń