MENU...

czwartek, 16 maja 2013

Szampan z...melonem

Tak się złożyło, że oboje z mężem mamy urodziny w jednym czasie. Postanowiłam więc z okazji okrągłych urodzin mojego męża zaprosić naszych przyjaciół i poczęstować ich niezwykła lampką szampana. Niespodzianka się udała, szampan był ładnie podany a smakował, jak żaden... Zapraszam więc i Was na urodzinową lampkę szampana z...melonem
 


 Składniki (dla 6 osób):
1 mały melon
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,25 szklanki syropu imbirowego (lub wina imbirowego)*
butleka ulubionego szampana
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kg bezpestkowych winogron

Wykonanie:
Szampana schłodziłam w lodówce.
Winogrona podzieliłam na 6 małych kiści z końcówką łodyżki, aby można je było potem zawiesić na krawędzi kieliszka. Jajko przelałam wrzątkiem. Oddzieliłam żółtko od białka. Białko ubiłam na sztywną pianę. Cukier puder wsypałam na talerzyk i zanurzałam kiście winogron kolejno w białkowej pianie a potem w cukrze.  Odstawiłam na około 2 godziny do schłodzenia.


Melona przekroiłam  na pół i wykroiłam  kulki specjalną łyżeczką, przykryłam  i  wstawiłam do lodówki. 


Wodę, syrop imbirowy* i cukier zagrzałam w rondelku. Gotowałam około 5 minut mieszając, aby cukier się rozpuścił.  Zdjęłam  z ognia. Po ostudzeniu wstawiłam do lodówki.
* syrop imbirowy można zastąpić winem imbirowym
Kulki melona włożyłam do kieliszków,  polałam wytworzonym syropem z wody, cukru i syropu imbirowego (po około 3 łyżki).
Teraz pozostało tylko napełnić kieliszki schłodzonym szampanem, winogrona zawiesić na brzegach  kieliszków i ..... można już składać życzenia.
 
 


Życzenia złożone przy takim szampanie na pewno się spełnią. Nasze właśnie  się spełniają. A Wasze? Spróbujcie. Powodzenia! Krys





13 komentarzy:

  1. Witam!Nie było mnie tydzień na stronie,zaglądam ,a tu takie cudeńka ,takie smakołyki i do jedzenia i do picia.Ten szampan to istne arcydzieło - nic tylko pić,pić,pić. Jesteś bardzo zdolna,na sam widok tych zdjęć ślinka cieknie.
    Cudowne zdjęcia.Chciałabym,żeby mi ktoś to zrobił,myślę,ze mnie się to nie uda .Napisz ile czasu poświęciłaś na to cudeńko:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Na wykonanie takiego szampana potrzeba niewiele czasu, nie licząc chłodzenia, około pół godziny. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Ależ doskonały pomysł z tym szampanem. Chapebau bas. I STO LAT!!! Max

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie i miły komentarz. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  3. Dobry pomysł na rocznicowe przyjęcie. Mnie się podoba. Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Przyłączam się do życzeń i czuję się zaproszona na tą lampkę szampana. Pozdrawiam, Zola

    OdpowiedzUsuń
  5. Szampan zazwyczaj podawany jest na szczególne okazje, ale w takim wydaniu tym bardziej. Pomysłowo

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję się zaproszona (jak we wstępie). Chętnie napiłabym sie takiego szampana z melonem. Bardzo lubię imbir. Kupiłam ostatnio syrop imbirowy i dodaję do wody i do piwa. Pycha.
    Happy Brithday to You. Ina

    OdpowiedzUsuń
  7. Fenomenalny ten szampan z dodatkami Przyjmijcie najlepsze życzenia i niech dalej się marzenia spełniają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że szampan Ci się spodobał i dziękuję za życzenia. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. Szampan fantastyczny. Bardzo lubię napić się szamapna z jakiejś okazji.Dziękuję za ten przepis. Dzisiaj wypiliśmy również za Pani zdrowie. A okazją do wypicia była nasza (trzecia) rocznica poznania. Jak ten czAs leci. Pozdrawiamy Ewa i Artur

    OdpowiedzUsuń
  9. Szampan EXTRA. Świetny pomysł. Napiłabym się takiego nawet bez okazji. Schłodzony, akurat na taką pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  10. REWELACJA!! GRATULUJE efektownego, wspanialego pomyslu! Nie probowalm ale przy najblizszej okazji zobacze czy tez tak umiem;):)Pozdrawiam i wszelkiej pomyslnosci oraz strzelajacych szampanow zycze:)

    OdpowiedzUsuń