MENU...

niedziela, 23 czerwca 2013

Karkówka duszona z cebulą

Jeśli zastanawiacie się co podać na obiad, albo macie już dosyć mięsa z drobiu, proponuję Wam karkówkę duszoną z cebulką. Jest smaczna, delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Zapewniam Was, że jeśli raz spróbujecie ją przygotować wg mojego przepisu na dłużej zostanie w Waszym menu. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na karkówkę  duszoną z cebulą
 
 
Składniki:
1 kg karczku bez kości
4 duże cebule
sól, pieprz
sproszkowana słodka papryka
olej do smażenia
 
Wykonanie:
Mięso opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w plastry (ok. 1,5 cm). Kawałki mięsa układałam na desce, przykryłam folią i lekko rozbiłam tłuczkiem.


Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony oprószyłam papryką. Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam kolejno kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmażałam krótko z każdej strony. Naczynie żaroodporne wysmarowałam lekko tłuszczem i  włożyłam do niego wszystkie kawałki karkówki, podlałam 2 łyżkami wody, przykryłam przykrywką  i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 1 godzinę.

 

Po pół godzinie odwróciłam kawałki mięsa  na drugą stronę i jeżeli zachodzi taka potrzeba można ponownie podlać 1 łyżką wody. Przykryłam i ponownie wstawiłam do piekarnika.
Cebulę pokroiłam na krążki i wsypałam  na pozostały tłuszcz na patelni. Kiedy cebula się zeszkliła wyłożyłam ją na mięso 15 minut przed końcem pieczenia. Rozłożyłam równomiernie na całej powierzchni.
 


Cebula puści sok, pod wpływem którego mięso zmięknie. Trzeba uważać, żeby cebula się nie przypiekła.  Karkówka „palce lizać” jest już gotowa do podania dla głodnych (i nie tylko) gości.
 

 
Życzę SMACZNEGO! Krys

81 komentarzy:

  1. Ulubione mięso mojego męża. Nie pozostaje mi nic innego, jak zrobić jutro w takiej postaci. Pola

    OdpowiedzUsuń
  2. Karczek i schab smażę tylko na patelni. Nie dopiekam w piekarniku. Muszę sprawdzić Twój przepis. Odnoszę wrażenie, że karczek jest kruchy i przez to smaczniejszy. Daria

    OdpowiedzUsuń
  3. Wierzę na słowo że ta karkóweczka jest pyszna:) Następny Twój przepis do zrobienia:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Karczek zawsze wychodzi bardziej soczysty od szynki lub schabu.Dziś zrobiłam karkówkę wg tego przepisu i wyszła naprawdę pyszna.Miękka,aromatyczna,z odpowiednią ilością sosu- przede wszystkim-bez śmietany i zasmażki.Super przepis......Karczek duszony z cebulką jest prosty w przygotowaniu......Mam obiad na jutro..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Odkąd czytam Pani bloga nie muszę marwtić się co zrobić na obiad. A tu jeszcze menu na cały tydzień. Ciekawe propozycje, z których chętnie korzystam. Pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  6. Karkóweczka wyszła "palce lizać". Nie znam lepszej. Po prostu pychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdemu się wydaje, że jest mistrzem w jakiejś dziedzinie kulinarnej, dopóki nie zachwyci się czyimś daniem popisowym. Wydawało mi się, że najlepszą karkóweczkę robię właśnie ja. Tymczasem berło oddaję dzisiaj w Pani ręce. Karkówka pierwsza klasa. Max

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berło uważam za atrybut królewski. Ale dziękuję za uznanie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. ~emi~
    Ta karkówka zasługuje, żeby zapisać ją w "ulubionych". Palce lizać, taka smaczna

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj karkówkę z tego przepisu jedliśmy na obiad. Krótko powiem: smaczna, delikatna, pyszna i z pewnością będę ją częściej piekł (właśnie w piekarniku).

    OdpowiedzUsuń
  10. Karkóweczka jest genialna. Piszę na "gorąco", bo właśnie ją jedliśmy. Chyba już nie będę piekła inaczej niż tak w piekarniku. Dzięki za wspaniały przepis. Kaja

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja właśnie siedzi w piekarniku i czeka na cebulkę ;-) Już nie mogę się doczekać miny męża, gdy podam na talerz...

    OdpowiedzUsuń
  12. Udusiłam karkóweczkę wg Twojego przepisu i wyszła "palce lizać". Domi

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja duszę w garnku, odrobina wody, z cebulą i odrobiną marchewki, pychota. Aha i woda solona, nie mięso! Mięso w plastrach przyprawione pieprz, papryka, pieprz ziołowy itp, co kto lubi, w mące obtoczyć i na patelnię, itp.
    W piekarniku to się robi przekłądańca - plastry ziemniaków/mięso/cebuka/wazywa itp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ~emi~ Ja też tak robiłam, ale teraz już nie obtaczam w mące i są o niebo lżejsze

      Usuń
    2. Dzisiaj przepis zastosowałam w praktyce i efekt był naprawdę zdumiewający(jak na moje doświadczenia kulinarne): mięso mięciutkie, rozpływało się w ustach. Rewelacja! Dla mnie jak dotąd to najlepszy pomysł na karkówkę.:-) Dziękuję za podzielenie się przepisem. :-)

      Usuń
    3. Ja nie obtaczam w mące, bo się robi "breja" mączna. Po co zagęszczać mąką? Przecież cebula sama w sobie zagęści ten sos i jest smaczniejsze i lżejsze dla żołądka:) Ewa

      Usuń
  14. Karkóweczka jak marzenie. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować, bo mnie baaardzo. Faktycznie mięciutka i delikatna. A cebulka? Stanowi świetną pierzynkę dla karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Krysiu upiekłam karkóweczkę wg Pani przepisu. Wyszła: PALCE LIZAĆ!
    Pyszna. Nie piekłam do tej pory tak. Teraz to zmienię. Smakowała wszystkim. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku, Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta karkówka jest wspaniała. Wiem bo ją zrobiłam. Ale chciałbym upiec karkówkę w całości, żeby pokroić na półmisek. Czy mogę na taki przepis liczyć? Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że karkówka smakowała. Oczywiście zamieszczę wkrótce również inne przepisy na pieczeń z karczu i ze schabu. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  17. Karkówka wyszła wyśmienicie. Mięciutka, że w ustach się rozpływa. Nawet moja córcia zjadła (?). Doskonały przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta karkóweczka nie ma sobie równych. Goście wymietli wszystko. Doskonały przepis. Do tego zrobiłam surówkę z marchewki z chrzanem z Twojego przepisu. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  19. Karkówka wyśmienita! Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzieje się!.. piecze w piekarniku. Myślę że będzie wszystkim smakowała. już pachnie cudnie. Dam znać jaki efekt.

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię podobnie, wychodzi pycha. Tylko u mnie mniejsze kawałki i zalewam bulionem, a potem go lekko zagęszczam i robi się brejka z cebulką :)
    Twój sposób jest bardziej "lądowy" jakby to określiła moja 5-latka:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis jest superrrr. Już nie raz ją piekłam. I pozostanę przy tym przepisie. DZIĘKUJĘ! Aneta

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis rewelacyjny. Już chyba nie upiekę inaczej karkówki, jak tylko wg tego przepisu. Piekłam ją już kilka razy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. właśnie odkryłam Pani bloga i jiet naprawdę ciekawy.Ja tez mieszkam we wrocławiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Wrocławiankę :) Zapraszam do mojej...kuchni :) Pozdrawiam serdecznie, Krys

      Usuń
  25. Przepis rewelacyjny, mąż wczorajszym obiadem zachwycony:) coś czuję, że karkówka wg tego przepisu będzie u mnie często gościć na stole :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ta karkówka smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Bardzo dobry i prosty sposób na smaczny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis.Karkówka jest bardzo smaczna i miękka.

    OdpowiedzUsuń
  28. Karkówka z przepisu wyszła rewelacyjna. Proste do wykonania a jaki smak ...
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  29. Jadłam kiedyś taką karkóweczkę w restauracji i była pyszna. Cieszę się, że mogę ją w końcu zrobić w domu. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pychaaa! Omnomonomnom:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Rewelacja. Nie dość ze mało pracy, samo się robi ;) to wychodzi pysznie!!! Super sprawa na przyjęcie, bo w piekarniku dojdzie nam na czas, ja my bedziemy popijać z gośćmi winko ;)
    Wpisuję do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  32. Robiłam już tą karkówkę kilka razy i za każdym wychodzi przepysznie. Mięso delikatne, soczyste - "niebo w gębie". Raz zapomniałam przykryć to wyszła bardzo sucha.

    OdpowiedzUsuń
  33. Super przepis:-) przepyszne, mięciutkie mięsko, ...niebo w gębie. Wielkie DZIĘKI za przepis

    OdpowiedzUsuń
  34. mozna tak samo zrobic łopatkę wieprzową zamiast karkówki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zrobić tak samo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  35. Pani Krystyno :)
    Przepis rewelacyjny. Karków palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  36. Karczek pyszny, delikatny. Poszłam kroczek dalej, podobnie zrobiłam fileta z indyka (razem z karczkiem). Córka wcinała karczek, aż się uszy trzęsły. Ja się zajadałam i jednym, i drugim - maż także. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie ! Cieszą mnie takie komentarze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  37. Droga Pani Krysiu,
    jak ja się cieszę, że ten blog powstał:) z natury nie lubię gotować, ale po wyjeździe mojego wspaniałego męża nie pozostało mi nic innego jak tylko pogodzić się z kuchnią:( Pani przepisy są świetnie zaprezentowane, także nawet taki laik jak ja umie zrobić pyszną karkówkę DZIĘKUJĘ!!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja mam mniejszą karkówkę, ok. 650 g. to mniej dusimy mięsko odpowiednio do zasady 1 kg. mięsa = 1 godzina czy też ok. godzinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadę, o której piszesz najlepiej stosować do pieczenia mięsa w kawałku, które nie jest porcjowane. Natomiast mięso pokrojone w plastry (jak w tym przypadku) piekę do czasu, kiedy jest już upieczone. Tak więc w przypadku, kiedy masz mięsa mniej nie znaczy, że można go krócej piec. Trzeba piec około godzinę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  39. Przepyszne, mięciutkie mięso! Karkówka z Pani (jakże łatwego) przepisu jeszcze nie raz się u nas pojawi :). Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  40. Rzeczywiście, karkòwka palce lizać. Ja dodatkowo pod koniec całość posypałam ziołami prowansalskimi. Pozdrawiam.😀

    OdpowiedzUsuń
  41. Zrobiłam dziś i karkóweczka wyszła przepyszna :) dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak przygotowana karkówka smakuje wyjątkowo :)

      Usuń
  42. Super jedzonko.ja dzisiaj zrobilam troszkę inaczej bo z czerwoną cebulą. Zbilam leciutko karkowke podsmazylam na oleju chwilkę z obu stron.przelozylam kotlety do naczynia żaroodpornego.dopiero teraz doprawiam słodką papryką czosnkiem solą ziolowa i majerankiem.tluszczyk z patelni podlalam woda i zalalam kotlety.dodalam listki laurowe zgniecione dwa.wstawiam do piekarnika na180 st.cebule czerwona pokroilam w pióra i dusilam na masle z oliwą i łyżeczką cukru aż zmieknie i pieknie sie zeszkli.oblozylam kotlety cebulą i pieklam1, 5 godziny w piekarniku.ja pieklam pod folią a nie pod przykryciem.cudo! Miekka i soczysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że karkówka smakowała. Niezły pomysł z dodatkami. Ale ja czerwoną cebulę używam raczej do sałatek na zimno. Jest delikatniejsza od białej. Czerwona świetnie się natomiast karmelizuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  43. Zrobiłam , ale dodałam więcej przypraw. Mięso doskonałe! Miękkie, delikatne, idealne. Na pewno do powtórki! Dziękuję, za bardzo dobry przepis na smaczny domowy obiad.
    Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  44. WITAM , WLASNIE JUTRO 1,5 KILO KARCZKU Z 1 KILOGRAMEM CEBULI SIE ROBIC BEDZIE -PYCHOTA WYCHODZI. DZIEKI, POZDRO DAREK z OPOLA

    OdpowiedzUsuń
  45. Super przepis, prosty a jakie dobre efekty daje. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  46. czy schab moge tez tak zrobic ? z sama cebulka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że karkówkę można zamienić na schab i upiec tak samo. Pozdrawiam :)

      Usuń
  47. Tak upieczona karkówka była u mnie w sobotę na rodzinnym obiedzie. Opinia gości: REWELACJA! Od siebie dodam, że nic nie zmieniałam w przepisie. Wszystko wyszło tak jak powinno, czyli idealnie. Przepis zostawiam na zawsze. Dziękuję i pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  48. Karkówka pyszna, palce lizać!!!! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. Jesli nie posiadam naczynia zaroodpornego to czy jesli zawine w golie alum. Na blaszce to wykdzie rownie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować upiec w natłuszczonej foremce np. do pieczenia ciasta i przykryć od góry folią. Pozdrawiam :)

      Usuń
  50. No po prostu genialna! W życiu nie jadłam tak dobrej karkówki. Dopiero uczę się kucharzenia, a Pani przepis jest łatwy do wykonania i skutkuje nieziemsko dobrym obiadem:) Zrobiłam ją trzy dni temu i mój chłopak nie może o niej przestać mówić:) dlatego też właśnie będę dziś robić tak samo schab (jak Pani radziła powyżej). Dziękuję serdecznie za wspaniałe przepisy, będę odwiedzać częściej ten Blog w poszukiwaniu inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Karkóweczka pyszna, mój wybredny syn był zachwycony.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Bardzo apetycznie wyglada , robie za tydzień imprezę , będą między innymi zrazy na ciepło, gołąbki i zrobiłabym też tą karkówkę ale czy będzie tak samo pyszna po odgrzaniu dnia następnego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Zapewniam, że będzie tak samo smakować. Można nawet zamrozić i odgrzać. Udanej imprezy :)

      Usuń
    2. Dziękuję , karkóweczka już zakupiona , będę robić :)

      Usuń
  53. ja obtaczam karkowke w mace i dopiera na patelnie i smarze na masełku klarowanym palce lizac ,polecam

    OdpowiedzUsuń
  54. Pierwszy raz mój mąż nie mógł spokojnie zjeść obiadu, bo cały czas powtarzał że takie pyszne :-D

    OdpowiedzUsuń
  55. Robiłam, jadłam (KURCZAK, INDYK, KARKÓWKA, ŁOPATKA)- IS THE BEST

    OdpowiedzUsuń
  56. Super przepis, jedliśmy kolejny raz, dzieci również zachwycone. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  57. Rewelka, robione na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  58. Jadłam kiedyś w restauracji karkóweczkę, która do dziś śni mi się po nocach. Coś mi mówi, że ten przepis, to nareszcie to, co spełni moje sny. Dziś będę robić i smakować. Już się nie mogę doczekać. Grażyna.

    OdpowiedzUsuń
  59. Przepis rewelacyjny. Mięso palce lizać.
    Robiłam też ze schabu, szynki, łopatki i wołowego. Najlepiej wypada karkówka, bo ten tłuszczyk jak się wytopi to mięsko, aż się rozplyro w ustach.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń