MENU...

czwartek, 18 lipca 2013

Tartaletki z musem jagodowym

Kiedy zbliża się lato i  przychodzi owocowy sezon, najchętniej jemy właśnie  ciasta z owocami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi truskawkami.  "Truskawkowo" już u mnie było :)  Teraz jest wysyp jagód. W upalne dni przyjemnie jest mieć  coś lekkiego, a zarazem słodkiego do przekąszenia. Dzisiaj Kochani prezentuję przepis na smaczne  tartaletki  z jagodowym musem  w nadziei, że pokusicie się, żeby upiec te pyszne, kruche babeczki, nadziewane  owocami


Z porcji wychodzi  około 20 sztuk                                
Ja użyłam 2 rodzaje foremek:
8,5x6x2 cm - 14 szt.
7x3,5x2,5 cm - 6 szt.
(Przepis na babeczki również tutaj)
 
Składniki na ciasto:                        Składniki na mus:
proporcje: 30/20/10:                     20 dag jagód
30 dag  mąki                                150 g serka mascarpone
20 dag masła                                2 łyżeczki cukru pudru
10 dag cukru pudru                       150 ml śmietanki kremówki (30%) + 100 ml do dekoracji 
2 żółtka                                        1 opakowanie śmietan-fix
sól   

Wykonanie:
Na deskę przesiałam mąkę, sól , wyłożyłam na  nią zimne masło i posiekałam nożem do uzyskania kaszkowatej konsystencji.  Dosypałam cukier a na końcu dodałam żółtka.

 

Szybko zagniotłam ciasto. Nie należy długo wyrabiać ciasta, ponieważ ogrzewa się i zaczyna kleić do rąk. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.



Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Foremki  wysmarowałam roztopionym masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki  położyłam na desce pomiędzy dwiema foliami spożywczymi i rozwałkowałam.  W ten sposób ciasto nie przykleja się ani do blatu ani do wałka.

Odkrawałam plastry ciasta  i przekładałam do foremek  ugniatając palcami, aby dobrze przyległy do ich powierzchni. Wyrównałam brzegi foremek, a ciasto nakłułam widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Z folii aluminiowej wykroiłam kółka porównywalnej wielkości do foremek i włożyłam do każdej foremki z ciastem, na którą wsypałam kaszę (można wsypać np. groch...), wówczas powierzchnia ciasta podczas pieczenia nie odkształci się.  

 

Foremki z babeczkami wstawiłam do piekarnika na 10 – 12 minut w temp. 200° C, sprawdzając  żeby upiekły się na złoty kolor. Po ostudzeniu, delikatnie wyjęłam babeczki z foremek.











Upiekły się doskonale. Teraz już można nakładać na nie różne słodkości.






Wykonanie musu:
Jagody  opłukałam  i osączyłam, odłożyłam kilka sztuk do ozdobienia tartaletek a resztę  zmiksowałam blenderem.   Ubiłam śmietanę (150 ml), dodając cukier. Ser zmiksowałam i połączyłam z ubitą śmietaną i jagodami. Wymieszałam i wyłożyłam na przygotowane tartaletki.

  

Pozostałą śmietanę (100 ml) ubiłam mikserem, dodając śmietan-fix.  Przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam śmietankę na mus dowolnie ozdabiając. Na wierzchu posypałam jagodami.


Moje tartaletki były bardzo smaczne. Piszę "były" bo szybko zniknęły z talerza. Wam też życzę udanego wypieku i SMACZNEGO ! Krys


Przepis dodaję do akcji:
 
Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz
















12 komentarzy:

  1. Ależ pyszne. Już teraz wiem jak zrobić taki mus. Ale ja zrobię z malinami, bo akurat mam. Sonia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota. Schrupałabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam dzisiaj jagody i zrobię dużą tartaletkę ;) i chyba się z nikim nie podzielę... wyglądają smakowicie...
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie można przejść obojętnie obok tych tartaletek. Jak zrobię to też znikną szybko z talerza, bo mam w domu łakomczucha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie tartaletki obowiązkowo muszą być u mnie. Ślinka mi leci na sam ich widok.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ,kolorowo i bardzo apetycznie :) ślicznotki ,cudowne maleństwa...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że podobają się Wam moje tartaletki. Dziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla moich dzisiejszych gości zrobiłam te śliczne tartaletki. Dobrze, że zrobiłam więcej bo mi domownicy podkradają. Nie dość że ładne to i pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pięknie wyglądają. Poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń